Kontakt
Det skal arrangeres to Camp Quest-leirer i England til sommeren. Den humanistiske speiderlederen Marit Brandal vurderer om dette er noe å importere til Norge.
Hvis du ikke er "åpen for Gud" får du ikke være med i Norsk speiderforbund. En gjeng utestengte humanistiske speidere er nå på jakt etter alternativer.
Even Gran
Publisert: 03.03.2010 kl 14:59
Sist oppdatert: 03.03.2010 kl 15:17
Norsk speiderforbund (NSF) er kategoriske. Hvis man ikke er "åpen for Gud" får man ikke være med i speiderbevegelsen. Man får heller ikke delta som gjest på leirer eller i noen andre sammenhenger.
Dette er spesielt for den norske speiderbevegelsen. Både i Sverige, Danmark og en rekke andre land, er det i praksis greit for eksplisitt ikke-religiøse speidergrupper å delta.
En humanistisk speidergruppe i Stavanger har fått erfare den strenge politikken til NSF. De har i lang tid jobbet med å få bli med i Norsk speiderforbund, men har blitt nektet.
Marit Brandal, leder for den humanistiske speidergruppa, forteller som eksempel at de prøvde å melde seg på en speiderleir i Danmark for noen år siden.
- Først sa den danske speiderorganisasjonen at alt var ok, men da jeg sendte inn navnet vårt, fikk jeg beskjed om at vi ikke kunne delta likevel. Da hadde de trolig sjekket med NSF og funnet ut hvem vi var. Vi fikk beskjed fra danskene om at de var nødt til å stille seg solidarisk med sin norske søsterorganisasjon og nekte oss adgang, forteller Brandal.
I 2006 skrev Fritanke.no følgende saker om NSFs utestengelse av speidere som ikke er "åpne for Gud".
Nå har imidlertid Marit Brandal og humanistspeiderne i Stavanger slått inn på en nytt spor.
- Jeg har blitt tipset om et ikke-religiøst alternativ til speideren, nemlig Camp Quest. Dette er sommerleire for barn der man gjør mye av de samme tingene som i speideren, men der andakter og gudstjenester er erstattet med undervisning i vitenskapelig, kritisk tenkemåte, evolusjonslæren og slikt, forteller hun.
Til sommeren reiser Brandal og en annen speiderleder, samt fire av de eldste humanistspeiderne, til England for å være med på en Camp Quest-leir.
- Jeg synes dette ser veldig lovende ut, sier hun.
Brandal ser for seg at det kan bli aktuelt å arrangere noe tilsvarende i Norge sommmeren 2011. Men da må selvsagt flere enn de 15 humanistiske speiderne i Stavanger delta.
- Vi får prøve å gå ut med informasjon, og satse på at vi får nok påmeldinger. Men så langt har vi selvsagt ikke kommet ennå. Først får vi reise over og sjekke det ut, så får vi se hva det blir til, sier hun.
Brandal håper forøvrig på moralsk eller finansiell støtte fra Human-Etisk Forbund hvis de skulle bestemme seg for å gå videre med et Camp Quest i Norge.
Fjorårets Camp Quest-leir i England ble blant annet støttet av HEFs britiske søsterorganisasjon British Humanist Association og The Richard Dawkins Foundation for Reason and Science.
Les Wikipedia-artikkelen om Camp Quest
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.