Kontakt
Disse to bevegelsene går ikke særlig bra sammen. Den internasjonale speiderbevegelsen vil ikke ha humanister i sine rekker.
#- Hvis en speider i 8-årsalderen avlegger et løfte om å "søke sin tro", slik den svenske og danske speiderloven sier, men senere konkluderer med at d...
FriTanke.no
Publisert: 13.09.2006 kl 14:56
Sist oppdatert: 13.09.2006 kl 23:36
Av Even Gran Publisert 14.9.2006
- La det ikke være noen tvil om at den internasjonale speiderbevegelsen er en bevegelse som krever religiøs tro, med basis i kristendommen. Hvis speidere står fram som ateister, må de finne seg noe annet å gjøre. Det kan vi ikke akseptere.
Dette sier Jim Sharp. Han er underdirektør på generalsekretærens kontor i The World Organization of the Scout Movement (WOSM).
I går skrev Fritanke.no at svenske og danske speidere har mindre forpliktende formuleringer rundt kristen tro i sine speiderlover, enn det Norges speiderforbund (NSF) har. Der våre naboer krever at en speider skal "søke sin tro", skriver NSF at en speider "skal være åpen for Gud og Hans ord".
Jim Sharp er likevel klar på at når en speider har "søkt sin tro", som svenskene og danskene krever, så kan ikke svaret på dette bli ateisme. Man kan ikke konkludere med at det "ikke finnes noen Gud". Åpne ateister må ekskluderes, sier Sharp.
Når Fritanke.no forteller om at vi har funnet speidergrupper både i Frankrike, Italia og Tsjekkia som tar aktivt avstand fra religion, benekter Sharp dette.
- Speidergrupper som er organisert under oss har veldig mange innfallsporter til tro. Men ingen av dem vil benekte at det er viktig å være åpen for en åndelig dimensjon. Organisasjoner som er uenig i dette kan ikke være medlemmer hos oss, forteller han.
Liker ikke ordet ekskludering Generalsekretær i NSF, Tore Torstad, vil helst ikke bruke ordet ekskludering, men medgir at dette kanskje vil være det riktige overfor medlemmer som åpent benekter Guds eksistens og nekter å delta på religiøse aktiviteter som speideren arrangerer. Men det vil bli vanskelig i praksis.
- Vi har ingen eksklusjonsparagraf, så vi kan formelt ikke ekskludere noen, forteller han.
Heller enn å true med eksklusjon, mener Torstad det heller er riktig å oppfordre en person som åpent benekter Gud om å vurdere nøye hvorvidt det er riktig å fortsette i en organisasjon som har et klart kristent verdigrunnlag.
- Vi vil nok ta en alvorsprat med vedkommende, så får det bli opp til den enkelte, sier han.
- Jim Sharp fra WOSM mener tydeligvis at dere bør ekskludere?
- Ja, kanskje ville det ha vært det riktige, men vi kan altså ikke, sier Torstad og understreker at han ikke kjenner til at dette faktisk noen gang har vært et problem.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.