Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Human-Etisk Forbund gikk ut på gata og pusset snublesteiner i dag, på årsdagen for de første deportasjonene fra Oslo under krigen. Foto: Human-Etisk Forbund/Emilie Hesselberg

Human-Etisk Forbund gikk ut på gata og pusset snublesteiner

Vi må aldri glemme! Derfor tok Human-Etisk Forbund med seg klut og pussemiddel ut på en regnvåt Oslo-gate i dag.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 26.11.2019 kl 19:43

Snublesteinene på en regntung novemberdag. Foto: Even Gran


Rundt omkring i Oslo og i andre norske og europeiske byer er det lagt ned snublesteiner på fortauet til minne om jøder som ble tvangstransportert til nazistenes konsentrasjonsleirer under krigen. Til sammen er det rundt 70.000 av dem. Hver av snublesteinene har navnet på en av dem som ble deportert.

Ti av steinene er lagt ned rett utenfor Brugata 19 i Oslo, der Human-Etisk Forbund har sitt hovedkontor. Av de som levde på denne adressen da de ble deportert, overlevde bare én. Resten ble drept i Auschwitz.

I dag, på årsdagen for den første jødedeportasjonene fra Oslo med D/S Donau den 26. november 1942, markerte forbundet dagen med å ta med seg pusseklut og pussemiddel og rengjøre de ti snublesteinene, samt en som ligger for seg selv noen timeter lenger borte i gata, i krysset Brugata – Chr. Krohgs gate.

Trond Enger holdt appell. Foto: Even Gran

En ny tradisjon!

Generalsekretær Trond Enger holdt en liten tale for HEF-ansatte og andre som stoppet opp, der han advarte mot antisemittisme. Enger trakk fram at flere av snublesteinene har blitt utsatt for hærverk, senest utenfor synagogen i Oslo nå i høst. Han understreket at det nå mobiliseres rundt om i landet for å ivareta steinene og holde dem blanke slik at vi aldri skal glemme hva som skjedde.

– Her vil Human-Etisk Forbund bidra! understreket Enger.

En liten HEF-delegasjon med pressesjef Jens Brun-Pedersen i spissen gikk også bort til den snublesteinen som ligger alene i krysset Brugata – Chr. Krohgs gate.

Det var Brun-Pedersen som dro igang aksjonen etter et forslag fra Sven Egil Omland på Twitter. Inspirasjonen er tilsvarende aksjoner i andre norske byer og i andre land, spesielt Tyskland.

– En ny tradisjon er i emning, skrev Brun-Pedersen på Twitter.

I krysset Brugata - Chr. Krohgsgate ligger det også en enslig snublestein. Foto: Even Gran

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...