Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
- Dette går ikke, mener Human-Etisk Forbund. De forventer at det graveres inn en ny tekst.

- Dette går ikke, mener Human-Etisk Forbund. De forventer at det graveres inn en ny tekst.

HEF: - Det må graveres inn et nytt dikt

Human-Etisk Forbund går hardt ut mot utformingen av en minnestein i Skedsmo. Forbundet mener det må graveres inn et nytt dikt.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.05.2010 kl 11:01

- Dette oppfatter vi som et brudd på den nøytraliteten som må gjelde slike felles minnestøtter for å inkludere alle i sorgen, skriver Human-Etisk Forbund i et formelt klagebrev til Kirkelig fellesråd i Skedsmo.

Forbundet finner det religiøse verset som er valgt sterkt beklagelig. HEF oppfordrer fellesrådet til å gravere inn et nytt og livssynsnøytralt vers på minnestøtten før den innvies den 27. mai.

Forbundet viser også til at innvielsen skal skje med en liturgisk markering og at biskop Helga Haugland Byfuglien skal delta.

- Vi anmoder om, og forventer, at slik offentlig innvielse vil skje på et livssynsnøytralt grunnlag, heter det i brevet fra Human-Etisk Forbund som er signert av generalsekretær Kristin Mile.

Føler seg utestengt

Stridens eple er en offentlig minnestøtte for dødfødte barn på Stalsberghagen gravlund i Skedsmo. Her har kirkelig fellesråd i kommunen fått gravert inn følgende religiøse tekst: "Aldri fikk vi se ditt ansikt. Aldri røre ved din hud. I et lukket rom du levde. Skjult for alle. Sett av Gud".

I går snakket Fritanke.no med Mona Følstad, som fødte et dødfødt barn i 1977. Hun ble glad da hun først ble kjent med planene om denne minnesteinen. Hun sendte inn flere forslag til tekst, og advarte mot de religiøse forslagene som ble presentert.

Gleden har imidlertid blitt til skuffelse. Nå føler hun, som ikke-troende, at hun er utestengt fra markeringen.

- HEF kan kanskje holde seremoni på den andre siden?
Kirkeverge i Skedsmo, Reidar Kavlie-Borge, bekrefter at han har fått brevet fra Human-Etisk Forbund. Han vil imidlertid ikke kommentere innholdet før det er behandlet i kirkelig fellesråd.

- Vi vil behandle dette på vanlig måte, og Human-Etisk Forbund skal få et svar. Ut over det vil jeg ikke kommentere innholdet. Vi beklager at noen reagerer på dette, men vi føler vi har gjort det riktige, sier Kavlie-Borge.

Han presiserer at det ikke er noe i veien for at HEF kan arrangere sin egen innvielsesseremoni, selv om det skulle bli liturgi og biskop den 27. mai.

- Støtten har to sider. På den andre siden står det ingenting. HEF kan kanskje holde en seremoni der? Dessuten er det viktig å huske at det ikke er noen kristne symboler på steinen, sier han.

Les brevet fra HEF

Les gårsdagens artikkel:
- Her er jeg ikke velkommen