Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– Human-Etisk Forbund har ikke råd til å betale ut refusjon til alle småreiser som foretas i forbindelse med verv i HEF, sier fylkesleder i Hordaland, Lasse Sleire.
 Foto: Pathdoc / Shutterstock / NTB scanpix

– Human-Etisk Forbund har ikke råd til å betale ut refusjon til alle småreiser som foretas i forbindelse med verv i HEF, sier fylkesleder i Hordaland, Lasse Sleire. Foto: Pathdoc / Shutterstock / NTB scanpix

Fylkesleder i HEF: – Dette har vi ikke råd til

– Hvilke andre frivillige organisasjoner betaler ut refusjon for småkjøring til møter, spør Lasse Sleire. Han er bekymret for dugnadsånden i Human-Etisk Forbund.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.12.2016 kl 08:02

Fylkesleder for Human-Etisk Forbund i Hordaland, Lasse Sleire, frykter hva som vil skje hvis alle frivillige og tillitsvalgte begynner å kreve refusjon for bilkjøring til 3,80 kroner pr. kilometer, samt krever kostpenger for alt de foretar seg i HEF-sammenheng, som vi skrev om i går.

– Hvis alle skulle begynne med dette, vil koste så mye at vi rett og slett ikke har råd. Hvis samtlige tillitsvalgte og frivillige begynner å kjøre bil til alle møter og kreve refusjon for alle kjørte kilometer samt parkering og bompenger, og kanskje krever kostpenger også hvis de er borte mer enn seks timer, vil det gå sterkt ut over aktiviteten vår. Da må vi nedprioritere aktivitetene, og heller bruke pengene på dette. Det synes jeg ikke er riktig prioritering, sier han.

Sleire mener at hvis Hovedstyret står fast på alle tillitsvalgte og frivillige skal ha krav på slik refusjon, så må de overføre mer penger til fylkene.

– Dette vil først og fremst ramme oss i fylkene og i lokallagene. Det er her de frivillige og tillitsvalgte er tilknyttet. Hvis dette skal gjennomføres fullt ut, trenger vi mye mer penger for å kunne opprettholde aktiviteten, sier han.

Bekymret for dugnadsånden

Fylkesleder Sleire er bekymret for dugnadsånden i Human-Etisk Forbund hvis det er slik at tillitsvalgte og frivillige ikke lenger er villige til å dekke småutgifter som lokal transport i forbindelse med sine verv i forbundet.

– I prinsipp mener jeg at man ikke bør få dekket småturer. Det må være over et visst nivå – lange reiser som koster litt mer, hvis man må reise med fly for eksempel, sier han.

Sleire håper at Human-Etisk Forbunds frivillige og tillitsvalgte tenker litt mer på dugnadsånd og hva det vil si å melde seg til frivillig arbeid i en organisasjon.

– Det skal være noe man gjør fordi man har lyst og fordi man mener det er viktig og lærerikt. Da må man også være villig til å ta på seg noen småutgifter som for eksempel lokal transport. Så vidt jeg vet er dette et godt innarbeidet prinsipp i de fleste andre organisasjoner. Det er for eksempel ikke vanlig å kreve reiserefusjon fra idrettslaget hvis man kjører barn til fotballkamper, eller hvis man må kjøre inn til møter i politiske parti, Amnesty, Røde Kors eller andre organisasjoner, sier han.

Sleire er redd systemet bryter sammen hvis de frivillige ikke lenger er villige til å akseptere slike utgifter.

– Frivillige organisasjoner generelt har ikke råd til å betale for alt dette. Det har ikke Human-Etisk Forbund heller, så her håper jeg Hovedstyret går inn og avgrenser, sier han.

Mener Hovedstyret må ta den økonomiske konsekvensen av vedtaket

Lokallagsleder for Bergen Human-Etisk Forbund, Mariann Øvstegård, slutter seg til fylkesleder Lasse Sleire i at Hovedstyret må ta de økonomiske konsekvensene av vedtaket når det gjelder reise og diett.

– Når hovedstyret sier nei til innstramminger på reise og diett, må også lokallag og fylkeslag bli finansiert deretter. Policy og økonomi må følge hverandre. Bergen Lokallag følger de retningslinjene som til enhver tid gjelder i forbundet, men har en forventning om at det henger sammen, skriver hun i en epost til Fritanke.no.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus