Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Professor Frank Aarebrot mener Human-Etisk Forbund driver historieforfalskning.
 Foto: Jarle Vines

Professor Frank Aarebrot mener Human-Etisk Forbund driver historieforfalskning. Foto: Jarle Vines

Frank Aarebrot hardt ut mot Human-Etisk Forbund

Mener forbundet forvirrer befolkningen og lurer konfirmanter

– Human-Etisk Forbund fører en idiotisk kamp mot kristendommen og seiler under falsk flagg når de sier at humanisme er det samme som ateisme, tordner professor Frank Aarebrot.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.10.2015 kl 10:36

Nylig ble professor Frank Aarebrot spurt av Frelsesarmeens blad Krigsropet om sitt forhold til kristen tro. Han benyttet anledningen til å kritisere Human-Etisk Forbund.

– Jeg er en god, gammeldags agnostiker, men jeg er ikke medlem av Human-Etisk Forbund. Det er en organisasjon som er til for å bekjempe kristendommen, noe som er både rimelig fånyttes og idiotisk å gjøre. Kristendommen er en viktig kraft, konstaterte Aarebrot.

Overfor Fritanke.no slår han fast at hovedpoenget er å kritisere forbundet for bruken av begrepet humanisme.

– Hvis man kjenner litt til europeisk historie, vet man at det å assosiere humanisme med ikke-tro er helt feil. Humanismen har ikke noe med ikke-tro å gjøre, historisk sett. Humanismen ville ha vært utenkelig uten kristendommen og opplysningstid. Se bare hvordan SV og Krf allierer seg for Syria-flyktningene. Humanisme går på tvers av religion. Forbundet burde slutte med denne historieforfalskningen og heller kalle seg ateistene og agnostikerne, eller noe. Det er helt greit at Human-Etisk Forbund har seremonier og slikt, men de bør bære ærlige på hva de står for.

– Forbundet heter jo human-etisk. Gjør det saken bedre?

– Nei. Humanisme er ingenting hvis det ikke har noe med etikk å gjøre, så det blir det samme. Det er et forsøk på å smykke seg med fine ord. Human-Etisk Forbund seiler under falsk flagg og prøver å monopolisere begrepet. Det er fullstendig feil historisk sett. De eneste som mente humanisme er direkte knyttet til ateisme var de revolusjonære i Frankrike og Russland, men Robespierre og Lenin er jo ikke noen forbilder for Human-Etisk Forbund akkurat.

– Du sier at forbundet driver en «idiotisk kamp mot kristendommen»? Er det ikke en forskjell mellom å kjempe mot privilegier til Den norske kirke, og det å bekjempe kristendom generelt sett?

– Jo, men Human-Etisk Forbund gjør jo begge deler. Greit å være imot privilegier, men dere er jo også veldig kritiske til tungetale og helbredelse ved bønn og slikt. Det er jo sånt som kristne faktisk tror på. Jeg er også kritisk til det altså, men det er helt feil å kalle det «humanisme». Kall det kamp mot overtro. Det er mye ærligere enn å forvirre befolkningen og lure borgerlige konfirmanter til å tro at humanisme er det samme som ateisme.

– Tror du Human-Etisk Forbund egentlig er ute etter å utrydde kristendommen?

– Jeg tror det ville ha blitt grått noen veldig tørre tårer i Human-Etisk Forbund hvis kristendommen avgikk med døden. Dere ville ikke ha arrangert noen sørgemarsj akkurat.

– Jeg tror det ville ha blitt grått noen veldig tørre tårer i Human-Etisk Forbund hvis kristendommen avgikk med døden. Dere ville ikke ha arrangert noen sørgemarsj akkurat.

Føler seg ikke truffet

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, føler seg ikke veldig truffet av kritikken fra Frank Aarebrot.

– Vi er selvsagt klar over at humanismen også har et historisk opphav i kristendommen, og at det er mange måter å forstå begrepet på. Vi er faktisk nettopp ferdig med en bred diskusjon om disse tingene på vår årlige landskonferanse. Humanisme som livssyn er imidlertid ikke noe vi bare har funnet på selv. Det er anerkjent både internasjonalt og i Norge som et ikke-religiøst, menneskesentrert livssyn, sier hun.

Kristin Mile har heller ikke noe særlig til overs for Aarebrots påstander om at Human-Etisk Forbund egentlig ønsker å bli kvitt kristendommen.

– Det er en absurd påstand. Aarebrot burde sette seg inn i hvor konsekvent vi forsvarer religionsfriheten. Det er jo nettopp for å sette religionen fri at vi vil ha slutt på statskirkeordning og privilegier. Så er vi selvsagt kritiske til deler av det religiøse også. Det ligger jo i sakens natur. Vi er jo ikke religiøse selv. Men å påstå at vi vil bli kvitt kristendommen fullstendig, er like meningsløst som å si at man ønsker å bli kvitt andre politiske partier enn sitt eget, bare fordi man er uenig med dem, sier Mile.

– Å påstå at vi vil bli kvitt kristendommen fullstendig, er like meningsløst som å si at man ønsker å bli kvitt andre politiske partier enn sitt eget, bare fordi man er uenig med dem.

Oppdatert 28.10.15

Filosof og humanist Morten Fastvold har nå svart på kritikken fra Aarebrot:
Aarebrots kamp mot stråmenn

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.