Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Skolebyråd i Bergen, Pål Hafstad Thorsen (Ap), har gått ut med klar melding til skolene i kommunen: «Vi ber særlig om at dere gjennomfører samtidig og aktiv påmelding til gudstjenester og alternative tilbud», heter det brevet.

Skolebyråd i Bergen, Pål Hafstad Thorsen (Ap), har gått ut med klar melding til skolene i kommunen: «Vi ber særlig om at dere gjennomfører samtidig og aktiv påmelding til gudstjenester og alternative tilbud», heter det brevet.

Fornøyd med Bergen

I forrige uke gikk nyvalgt skolebyråd i Bergen, Pål Hafstad Thorsen (Ap), ut med klar beskjed til byens skoler om aktiv påmelding.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.11.2015 kl 09:27

OPPDATERT 26.11.15:

Her var HEF for raskt ute med å være fornøyd. De nye retningslinjene ble ikke sendt ut likevel.

---------

Bergen kommune gikk i forrige uke ut med en «revidert prosedyre i forbindelse med gudstjenester i skoletiden» til alle skoleadministrasjonene i Bergen.

I dette skrivet understreker skolebyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap) overfor Bergens Tidende hvilke regler som gjelder. Skolen må tilby ikke-diskriminerende fritaksordninger, de må jevnlig gjennomgå reglene om fritak for å sikre at fritaksretten praktiseres riktig, og ikke minst, skolen bør organisere deltagelse på gudstjenester ved at elevene aktivt melder seg på.

«Vi ber særlig om at dere gjennomfører samtidig og aktiv påmelding til gudstjenester og alternative tilbud. Vi presiserer at reglene om fritak også omfatter øvelser til gudstjenesten», understrekes det i brevet.

– Det skal være like akseptert å ikke delta i skolegudstjenester, som å delta. Slik ivaretar vi religionsfriheten til alle elevene, poengterer skolebyråd Pål Hafstad Thorsen.

Les mer i Bergensavisen.

Tror kartleggingen har gjort saken aktuell

Retningslinjene fra den nye byråden er nye tanker sammenlignet med hva som kom fram på et debattmøte om skolegudstjenester i Bergen i juni 2013. Da gikk partiene Sp, Høyre, Krf, og Frp imot det Utdanningsdirektoratet og skolebyråden nå har gått inn for.

– Nja, jeg ser at det kanskje har noen fordeler, men likevel synes jeg vi skal fortsette med dagens ordning, sa Per Roald Hasborg fra Senterpartiet om aktiv, likestilt påmelding i 2013.

Organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Bergen, Stine Willemo Strøm-Andresen, er svært fornøyd med at kommunen nå tar grep.

– Jeg tror kartleggingen vi la fram for et års tid siden har vært viktig. Det er viktig å få fakta på bordet. Da er det lettere å få oppmerksomhet rundt saken. Det har vi greid i Bergen. Jeg tror skolegudstjenester blir diskutert mer i Bergen enn mange andre steder, sier hun.

Strøm-Andresen oppfordrer andre fylkes- og lokallag i Human-Etisk Forbund å gjøre det samme.

– Vi vet veldig lite om hvordan dette praktiseres rundt om på skolene. Vi får bare drypp herfra og derfra. Hvis man prøver å kartlegge dette mer systematisk, slik vi har gjort, får man synliggjort problemet, sier hun.

Stavanger velger strategi på torsdag

Fritanke.no har tatt en rask runde til de største byene for å høre hvordan Utdanningsdirektoratets retningslinjer blir fulgt opp.

Kristiansand har sendt ut et skriv til alle skoler om at de må følge de nye retningslinjene.

– Den bidrar ikke til å støte folk enten de velger å gå på skolegudstjeneste eller benytte seg av alternative tilbud, sier Roy Wiken, skolerådgiver i Kristiansand kommune til Fædrelandsvennen.

Twitter informerer byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl, at Oslo kommune har gjort det samme.

Stavanger kommune rapporterer at de ikke har gjort noe ennå, men at saken skal tas opp i et møte med alle rektorene på torsdag.

– Ut fra hva som kommer fram på dette møtet, kommer vi til å velge strategi, sier nestleder i skolefagstaben i Stavanger kommune, Bjarne Birkeland.

Skoledirektørens kontor i Trondheim kommune rapporterer at alle foreldre i trondheimsskolen har fått en epost med beskjed om å gå inn på en nettside der man kan velge enten julegudstjeneste eller alternativt arrangement.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus