Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Humanistisk konfirmasjon i Horten, 2018. Vestfold er et av fylkene med flest Humanistiske konfirmanter. Foto: Even Gran

Årets konfirmasjonssesong er i gang – med rekordmange humanistiske konfirmanter

Denne helga ble årets første humanistiske konfirmasjoner avholdt. I år har nesten 20 prosent av årskullet valgt å ha konfirmasjon i regi av Human-Etisk Forbund. Det er nok en gang rekord.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 16.05.2019 kl 10:27

Denne helgen ble vårens første konfirmasjonsseremonier avholdt. I løpet av de kommende helgene vil rundt 12.300 unge mennesker bli konfirmert i regi Human-Etisk Forbund. Dette er rundt 19,5 prosent av årskullet, og ny rekord – både i prosent og absolutte tall. Det nøyaktige tallet for 2019 vil først være klart etter at alle konfirmasjoner er gjennomført.

I 2018 var andelen 18,6 prosent av kullet.

Human-Etisk Forbund (HEF) har ikke data som viser hvorfor det stadig settes nye rekorder for humanistisk konfirmasjon, men seremonirådgiver Siri Sandberg i HEF tror det er flere faktorer som spiller inn.

– Forhåpentligvis er det fordi vårt tilbud har et godt rykte, og fordi vi informerer godt om tilbudet, sier Sandberg.

– Hva betyr det for HEF at det er en slik oppslutning om Humanistisk konfirmasjon?

– For mange lokallag er seremoniarbeid det de bruker mest tid på, og konfirmasjonen er størst av seremoniene. Det krever menneskelige ressurser. En oppslutning om tilbudet viser at de frivillige gjør noe riktig. I tillegg er konfirmasjonen et utstillingsvindu. For mange er deres første møte med HEF som tilskuer på seremoni. Da er det fint å kunne vise frem hva vi står for gjennom en seremoni som holder høy kvalitet.

Lokale forskjeller

Sandberg understreker imidlertid at en vekst på landsbasis ikke betyr at denne veksten er jevnt fordelt utover alle landets lokallag.

– Det er ikke perfekt samsvar mellom tilbud og etterspørsel, og det er fortsatt en uforutsigbarhet for mange lokallag, der antallet konfirmanter kan svinge en del fra år til år. Det har vært steder som har opplevd overraskende nedgang, mens andre har plutselig opplevd en stor økning. Det er mange tilfeldigheter som kan gjøre at det svinger fra år til år for det enkelte sted, selv om tallene på landsbasis har vært stabilt stigende de siste årene.

– Siden det er det enkelte lokallag som står som arrangør, er det vanskelig for HEF som helhet å være forberedt på vekst. Ulike lokallag kan ha ganske ulike utfordringer forbundet med vekst. En del lokallag har en plan for hvis det blir mange eller få konfirmanter, mens i andre tilfeller har frivillige og ansatte i regionene tatt utfordringen og funnet løsninger. Ofte kan man merke en tendens tidlig, ganske rett etter påmeldingen åpner, og da er det litt tid til å sette inn tiltak.

Hun mener at i en ideell verden ville en økning kommet gradvis og jevnt fordelt, men ettersom virkeligheten ikke er slik, er det beste forbundet kan gjøre å ta høyde for flere eventualiteter og være fleksible.

– Målet er jo at alle som ønsker det skal kunne få en humanistisk konfirmasjon, sier Sandberg.

Da de høye påmeldingstallene ble kjent i fjor høst sa også seremonisjef Tale Pleym i HEF seg svært fornøyd med økningen.

– Vi synes selvsagt det er fint at stadig flere velger vårt tilbud. Vi er også svært fornøyd med innsatsen som gjøres i organisasjonen. Våre tillitsvalgte og frivillige gjør en fantastisk innsats slik at alle som ønsker det skal kunne velge Humanistisk konfirmasjon, sa Pleym den gang.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...