Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Sjekk ut Skepchick.no!

Sjekk ut Skepchick.no!

Feministisk skeptisisme på norsk

Denne uka ble den norske versjonen av bloggnettverket Skepchick lansert. Nå blir det skepsisblogging med feministisk tilsnitt.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.03.2013 kl 09:47

Det engelskspråklige bloggnettverket Skepchick har eksistert i noen år nå, og består av en gruppe kvinner som skriver om vitenskap, skeptisisme, feminisme, ateisme, sekularisme og pseudovitenskap innenfor et bredt spekter av fagfelt. Bloggnettverket ledes av den profilerte skeptikeren Rebecca Watson. Tidligere har det kommet både en svensk og spansk utgave, og nå har Skepchick også fått sin norske versjon, som kom på nett denne uka.

«Skepchick.no kommer i hovedsak til å handle om temaer fra samfunn og fra vitenskap satt i et kritisk lys. Altså med en god porsjon sunn skepsis. Litt av greia med Skepchick-nettverket er at det er i hovedsak kvinner som skriver, men det finnes også noen menn med», skriver Skepchick-bloggeren Veronica K. B. Olsen i åpningsposten. Hun er administrator, sammen med Marit Simonsen, tidligere leder av Foreningen Skepsis.

Men hvorfor trengs en egen utgave av Skepchick på norsk? Veronica K. B. Olsen svarer:

– Skeptikermiljøet internasjonalt er relativt mannsdominert. Skepchick veier opp for litt av dette med i hovedsak å ha kvinnelige bloggere. Skepchick-nettverket er etter hvert ganske stort og har mange spennende og kunnskapsrike mennesker med en sammensatt bakgrunn. Dette konseptet er vel så relevant i Norge som i USA. Pluss at det selvfølgelig er kjempegøy å være med!

– Hva kommer dere til å skrive om som blir annerledes enn for eksempel temaene på den norske Skepsis-bloggen?

– Skepchick angriper skepsis-blogging fra en litt annen vinkel en tradisjonelle skepsis-blogger. Temaene er ofte relaterte til underprivilegerte grupper i samfunnet og har gjerne et feministisk tilsnitt. Men man må forvente å se klassiske skepsis-temaer også, som alternativ medisin, spøkelser og slikt. Skepchick-bloggene har også en litt mer uformell tone, med underholdende innlegg og fokus på at man skal bygge et miljø rundt bloggen hvor man kan diskutere og prate om temaene vi skriver om.

– Men trenger egentlig skeptikerfeltet slik kjønnsdeling?

– Dette er et interessant spørsmål. Skeptikermiljøet trenger mer kjønnsbalanse. Hensikten er ikke å dele, men å trekke til seg flere kvinner til miljøet. Det er også mange menn som er aktive i Skepchick-nettverket og som leser og kommenterer fast. Dette er på ingen måte en kjønnsdeling, men en måte å nå ut til en større gruppe mennesker på. Skepchick ønsker å være inkluderende, og nettverket har en blogg dedikert til LHBT-temaer.

De norske skeptikerbloggerne på Skepchick så langt har faglig bakgrunn i fysikk, astronomi, historie, arkeologi og biologi – men et mye bredere interessefelt. Følg med på Skepchick.no!

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.