Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Skoleelever har klimastreik foran Stortinget i Oslo fredag.
 Foto: NTB-Scanpix

Skoleelever har klimastreik foran Stortinget i Oslo fredag. Foto: NTB-Scanpix

Engasjerte ungdommer over hele landet klimastreiker

Over hele landet gikk ungdommer ut i en ny klimastreik fredag. I Oslo møtte klimaengasjerte ungdommer opp på Eidsvolls plass utenfor Stortinget.

Publisert:

Rundt 40 steder landet rundt ble det arrangert demonstrasjoner fredag.

I Oslo kombineres klimastreiken til skoleelevene også med demonstrasjonstog og med «Klimabrølet».

En rekke ungdomsorganisasjoner stilte opp foran Stortinget og kom med engasjerte appeller til like engasjerte ungdommer som taktfast ropte «Erna er feig».

Ungdommene ønsker at politikerne skal ta mer ansvar for å løse klimakrisen og har streiket flere ganger i løpet av våren. 6. juni stemte flertallet på Stortinget ned de klimastreikende ungdommenes krav, og fredagens streik var en reaksjon på at lite har skjedd siden da.

Ungdommene krever blant annet at det ikke gis flere utvinningstillatelser til oljeindustrien, og at mer enn halvparten av norske klimautslipp skal kuttes innen 2030.

Klimabrøl

Etter at elevarrangementet var avsluttet ved 14-tiden på Eidsvolls plass, fortsetter fredagen med et demonstrasjonstog fra Youngstorget, arrangert av organisasjonen Klimabrølet, som ikke har noe med organiseringen av skolestreiken å gjøre, men som har samme mål: Å få fortgang i klimapolitikken.

Dette arrangementet starter på Youngstorget, og deretter skal demonstrantene gå i tog til Eidsvolls plass. Der blir det klimaappeller og ett minutts stillhet før forsamlingen bokstavelig talt skal brøle mot Stortinget.

Ugyldig fravær

Mange elever som deltar i streiken, får ugyldig fravær fra skolen.

I en nylig undersøkelse foretatt av NorgesBarometeret konkluderes det med at det er tilfeldig fra kommune til kommune om skolene fraværsfører deltakelse i klimastreiker.

Det er kommuner i Midt-Norge som i størst grad har en vedtatt framgangsmåte på fraværsføring, og det er også i denne regionen flest kommuner mener det skal føres fravær. Kommuner på Vestlandet mener i størst grad at det bør være opp til skolen.

Flertallsstøtte for streiken

Rett over halvparten av de spurte i en fersk meningsmåling sier det er greit at skoleelever streiker for klimasaken.

Elevene som fredag la ned skolearbeidet for å streike for klimaet, får støtte for fraværet fra 54 prosent av de spurte i en undersøkelse Ipsos har gjort for Dagbladet. 41 prosent svarer «nei» og 5 «vet ikke» på spørsmålet «Er det greit at elever skulker for å delta på klimademonstrasjon?».

Kvinner, unge og høyt utdannede er gjennomgående mest positive, med en ja-andel mellom 60 og 70 prosent.

I den eldste delen av befolkningen er det et flertall som vender tommelen ned for det ulovlige fraværet. Blant de over 60 år sier bare fire av ti at det er greit.

Nøkkelord