Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
«Det skyldes ganske enkelt at jeg ikke våger å ta på meg oppgaven», skriver Einar Gerhardsen til Levi Fragell.

«Det skyldes ganske enkelt at jeg ikke våger å ta på meg oppgaven», skriver Einar Gerhardsen til Levi Fragell.

Brev fra 1977 offentliggjort:

Einar Gerhardsen våget ikke tale for HEF

Einar Gerhardsen beundret de som jobber i Human-Etisk Forbund, men våget ikke å holde konfirmasjonstale.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.04.2015 kl 22:40

Tidligere styreleder og generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Levi Fragell, offentliggjorde i dag, på Facebook, et brev han fikk den 26. januar 1977 fra tidligere statsminister og landsfader Einar Gerhardsen. Brevet er et svar på en forespørsel om å holde tale på Borgerlig (nå humanistisk) konfirmasjon i Oslo rådhus.

I brevet takker Gerhardsen pent nei til å stille opp, og forteller at han har svart nei flere ganger tidligere også. Årsaken er ganske enkelt at han «ikke våger å ta på seg oppgaven».

Gerhardsen skriver videre at han har vært tilstede på mange konfirmasjonsseremonier i Oslo rådhus, og at det alltid har vært en stemningsfull og høytidelig opplevelse for ham.

Gerhardsen beundrer arbeidet som gjøres i Human-Etisk Forbund.

– La meg si til deg som jeg har sagt til Kristian Horn: Jeg beundrer dere som påtar dere oppgaven å stå for dette arbeidet. Jeg tror det er en god gjerning dere gjør, skriver Gerhardsen til Fragell.

Vil ikke spekulere

Levi Fragell har hatt brevet liggende i arkivet sitt siden 1977, og bekrefter at det ikke har vært offentliggjort tidligere.

– Det er en kjent sak at Gerhardsen var ateist. Han trodde ikke på Gud. Det var han åpen om i mange intervjuer. Det gjelder forresten de fleste i hans generasjonen arbeiderpartipolitikere. De var kritiske til religion og kristendom, sier Fragell til Fritanke.no.

Fragell forteller videre at Gerhardsens kone, Werna, arbeidet aktivt med å etablere et borgerlig konfirmasjonstilbud i Oslo sammen med blant andre HEFs grunnlegger Kristian Horn på 50-tallet.

– Hvorfor tror du er årsaken til at Gerhardsen ikke våger å stille opp?

– Det har jeg grublet litt på, men jeg vet ikke. Da dette brevet ble skrevet, var han ikke statsminister lenger, men pensjonist, så han burde jo stå fritt. Jeg vil ikke spekulere i det, sier Fragell.

Fragell understreker at dette ikke er en brev Gerhardsen sendte til ham som privatperson, men et brev han fikk fordi han var styreleder og generalsekretær for Human-Etisk Forbund.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus