Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er Fylkesmannen i Oslo og Akershus som har det nasjonale ansvaret for støtteordningen til tros- og livssynsamfunn utenfor Dnk.

Det er Fylkesmannen i Oslo og Akershus som har det nasjonale ansvaret for støtteordningen til tros- og livssynsamfunn utenfor Dnk.

Dobbeltmedlemmer mot statskirken i feil kategori

#Medlemsstøttesaken ruller videre. I dag forteller Merete Helstad fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus at noe av kaoset kan skyldes feilkategorisering....

Publisert:

Sist oppdatert: 26.06.2008 kl 11:55

Medlemsstøttesaken ruller videre. I dag forteller Merete Helstad fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus at noe av kaoset kan skyldes feilkategorisering.

Tekst: Even Gran
Publisert: 26.6.2008

Human-Etisk Forbund fikk i forrige uke beskjed om at forbundet har rundt 2500 dobbeltmedlemmer mot tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke (Dnk), og dermed risikerer tap av statsstøtte på rundt 700.000 kroner. Samtidig opplyses det om at HEF i tillegg har 709 dobbeltmedlemmer mot Dnk.

I går klarte ikke Fritanke.no å få noen i staten til å gi noe klart svar på hva som har skjedd.

I dag blir imidlertid Fritanke.no oppringt av avdelingsdirektør Merete Helstad fra Juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Hun forteller at staten sannsyligvis ikke har informert helt riktig i saken.

- De 709 dobbeltmedlemmene mot Dnk er de som ble avdekket under den store oppryddingen i kirkeregisteret i 2005. Dette er de som oppga at de ønsker å stå begge steder. De 2536 andre dobbeltmedlemmene, som har blitt oppgitt å være bare mot andre tros- og livssynssamfunn, inneholder sannsynligvis også en rekke nye dobbeltmedlemskap mot Den norske kirke, til tross for at dette altså ikke har blitt angitt, forteller Helstad.

Helstad føyer til at statskirkemedlemmene i denne kategorien kan være folk som nylig har meldt seg ut av Dnk, slik at dette ikke er oppdatert i kirkeregisteret ennå. Dermed blir de rapportert som dobbeltmedlemmer i år, men vil sannsynligvis være fjernet neste år.

- I fjorårets opprydding fikk HEF en bekreftelse fra 99,6 prosent av de det gjaldt at de bare er medlemmer i HEF, og ikke medlemmer av Kirken eller noe annet sted. Likevel dukker mange av de samme navnene opp i år også. Hva er din kommentar til det?

- At de oppgir å være utmeldt av Dnk, trenger ikke å bety at de er utmeldt i realiteten. Det kan kanskje forklare noe av dette, sier Helstad.

- Forklarer ikke alt
- Jeg synes det bør holde for staten at folk oppgir at de ønsker å være medlemmer hos oss. Det er meningsløst hvis feil og treghet i kirkeregisteret hvert år fører til at vi må bruke masse ressurser på å dokumentere at medlemmene våre faktisk er våre medlemmer, sier medlemskonsulent i HEF, Per Hansen.

Han legger til at mange av medlemmene begynner å bli mektig lei av dette.

- Vi hadde faktisk et par som meldte seg ut i fjor fordi de ikke orket de årlige spørsmålene om hvor man egentlig er medlem, sier han.

Hansen understreker også at etterheng i kirkeregisteret umulig kan forklare alt.

- Mange av de vi avdekket i fjor hadde nettopp meldt seg ut av Dnk, men slett ikke alle. Mange oppga også å ha vært utmeldt av Dnk i mange år. Så det er noe annet underlig som skjer her også, sier Hansen.