Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Leder i Bergen KrF, og tidligere skolebyråd i byen, Tomas Moltu (innfelt), advarer de som måtte tro at "evolusjonen vil reparere de skadene vi påfører naturen".

Leder i Bergen KrF, og tidligere skolebyråd i byen, Tomas Moltu (innfelt), advarer de som måtte tro at "evolusjonen vil reparere de skadene vi påfører naturen".

Bergen KrF ut mot Darwin

Evolusjonslæren er omtrent like grundig dokumentert som gravitasjonskraften. Likevel er ikke leder av Bergen KrF overbevist. Han får støtte av KrFs skolebyråd Filip Rygg.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.04.2010 kl 12:10

I kronikken "Skaperverket er truet" går leder i Bergen KrF, og tidligere skolebyråd i byen, Tomas Moltu, hardt ut mot det han oppfatter som skråsikkerhet rundt Darwins evolusjonslære.

- Når en av historiens fremste vitenskapsfilosofer, Karl Popper, lenge var i tvil om evolusjonslæren i det hele tatt kunne kalles en vitenskap, bør vi søke nysgjerrighet, respekt og beundring for livets mysterier, mener Moltu.

Han åpner for at "evolusjonsteorien kan være feil".

Bruker forfalsket sitat

For å underbygge dette viser KrF-lederen til et høyst trolig oppkonstruert sitat fra den skotske antropologen Arthur Keith.

Han skal ifølge Moltu ha sagt at "evolusjonen ikke er bevist og kan ikke bevises, men vi tror på den fordi den er det eneste alternativet til skapertroen, som jo er utenkelig."

Skribenter på nettstedet Talkorigins.org finner ikke noe som tyder på at Keith skal ha sagt dette, og konkluderer med at det høyst sannsynlig er en fabrikasjon.

Moltu påstår også at fossilet Ida i fjor ble lansert som "det endelige beviset for at vi stammer fra apene". Moltu lar seg imidlertid ikke overbevise så lett.

- Det var noen som undret seg over at denne lille keiserinnen, åpenbart helt lik en apekatt, spaserte nedover verdens vitenskapelige avenyer helt uten en tråd. Sjelden har vel eventyret om "keiserens nye klær" synes mer betegnende, der vi kunne følge hennes seiersgang verden over. Den påfallende mangel på kritikk av dette "beviset" på livets utvikling gir grunn til å spørre om samfunnet så vel som vitenskapen har mistet sine kritiske evner, skriver Moltu.

Støtte fra KrF-byråd og stortingsrepresentant

Tomas Moltu får støtte fra sittende skolebyråd i Bergen, Filip Rygg (KrF). Han har skriver på Twitter at Moltus kronikk er "meget god" og at han, ifølge Rygg, "stiller betimelige spørsmål om evolusjonsteorien". Denne gjentar han i en rekke Twitter-meldinger til folk som stiller spørsmål til ham.

- Jeg tar ikke stilling til dette i den rollen jeg har nå. Men jeg synes det er glimrende med slike debatter. Moltu stiller betimelige spørsmål, svarer han twitreren Ole Irgens.

Overfor Bergens Tidende nekter Filip Rygg å svare på spørsmål om han støtter evolusjonsteorien eller ikke.

- Jeg svarer gjerne på politiske spørsmål knyttet til mitt virke som skolebyråd, dette er noe annet, skriver Rygg i en e-post til avisa.

I dag har han lagt ut et innlegg på bloggen sin, der han skriver som følger:

- Å være skolebyråd handler om å gjøre bergensskolen best mulig, ikke å delta i alle debatter eller å svare på alle spørsmål. Læreplanen gjelder, og ut i fra den vil jeg at Bergens elever skal være best mulig. Samtidig oppmuntrer jeg til en bred debatt. Det er bra at Tomas Moltu tar debatten og stiller disse spørsmålene. Jeg kan virkelig ikke forstå at Arbeiderpartiet og andre frykter denne debatten, skriver Filip Rygg, som for tiden vikarierer på Stortinget.

66 prosent mot Darwin i KrF

I en undersøkelse offentliggjort i 2006 viste det seg at hele 66 prosent av KrFs velgere ikke tror på evolusjonsteorien. Gjennomsnittet i befolkningen ligger på 19 prosent. Tallene tydet på at KrF-velgerne aksepterte utviklingslæren på et generelt plan, men avviste den når det kommer til mennesket.

Dette overrasket den kjente biologiprofessoren Dag Hessen ved Universitetet i Oslo.

- Dette er meget oppsiktsvekkende. Det er nytt for meg at kristne gjør unntak for mennesket på denne måten. Selv den katolske kirken har jo nå akseptert utviklingslæren uten at det taes noe forbehold for mennesket, sa Hessen til Fritanke.no i september 2009.

Moltu nevner Karl Popper. Les mer om Poppers syn på evolusjon i Wikipedia