Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Darwins utviklingslære er fortsatt omstridt blant kristne, selv om teorien i dag er svært godt dokumentert. Denne karikaturen er fra 1871.

Darwins utviklingslære er fortsatt omstridt blant kristne, selv om teorien i dag er svært godt dokumentert. Denne karikaturen er fra 1871.

66 prosent av KrFs velgere tror ikke på Darwin

#I en undersøkelse Opinion har gjort for Human-Etisk Forbund svarer hele 66 prosent av KrFs velgere at de ikke tror mennesker og aper har utviklet seg...

Publisert:

Sist oppdatert: 12.09.2006 kl 06:44

I en undersøkelse Opinion har gjort for Human-Etisk Forbund svarer hele 66 prosent av KrFs velgere at de ikke tror mennesker og aper har utviklet seg fra en felles stamfar. Gjennomsnittlig er det 19 prosent som avviser dette.

Av Even Gran
Publisert 12.9.2006

Det er stor forskjell på KrFs velgere og alle andre i synet på hvorvidt mennesket og aper har felles stamfar. Hele 66 prosent av KRFs velgere svarer at de ikke tror på dette, i en undersøkelse Opinion har gjort for Human-Etisk Forbund. Blant de andre partiene er det mellom 13 (SV) og 20 prosent (FrP) som ikke har noen tro på at mennesker og aper er i slekt.

Opinion har også stilt et mer generelt "tror du det har foregått en utvikling"-spørsmål. Her er KrF- velgerne vennligere innstilt. 54 prosent svarer ja, mens 25 prosent ikke tror noe på dette heller.

- Meget oppsiktsvekkende
Biologiprofessor Dag O. Hessen, som i 2002 ga ut boka "Mennesket i et nytt lys: darwinisme og utviklingslære i Norge", blir overrasket når Fritanke.no forteller om den høye andelen KrF-velgere som ikke tror mennesket og aper har felles stamfar.

- Dette er meget oppsiktsvekkende, medgir professoren. Han tror det reflekterer et stort innslag lavkirkelige stemmer i KrF.

Dag O. Hessen er også overrasket over at så mange KrF-velgere tilsynelatende aksepterer utviklingslæren på et generelt plan, mens de avviser at mennesket kan sees som en del av dette.

- Det er nytt for meg at kristne gjør unntak for mennesket på denne måten. Selv den katolske kirken har jo nå akseptert utviklingslæren uten at det taes noe forbehold for mennesket, sier Hessen.

Generelt: 19 prosent avviser Darwin

Opinion har stilt to spørsmål til et representativt utvalg på 1000 personer. Først et generelt spørsmål om man "tror det har foregått en utvikling i dyreriket generelt fra lavere til høyere former gjennom lange tidsrom". Blant hele befolkningen svarer 68 prosent ja på dette spørsmålet, mens 11 prosent svarer nei. Resten svarer "ikke sikker".

Dernest spør Opinion mer spesifikt om folk er enig i at "mennesket er ledd i den samme utvikling og at aper og mennesker gjennom lange tidsrom har utviklet seg fra felles stamformer som nå er utdødd". Her øker nei-andelen. 19 prosent har ingen tro på dette, mens 65 prosent svarer ja. Vet ikke-andelen har sunket til 16 prosent.

At holdningen til de to spørsmålene spriker, er tydelig også når man ser hvordan ulike alersgrupper har svart. Mens det ikke er noen betydelig forskjell på hvordan aldersgrupper svarer på det generelle "har det skjedd en utvikling"-spørsmålet, er motstanden mot at mennesket og apene har felles stamfar økene med alder. 75 prosent av de unge mellom 18 og 29 år tror at mennesker og aper har felles stamfar, mens kun 56 prosent av de over 60 år har samme holdning. I de mellomliggende årsgruppene er tendensen synkende.

Støtten øker med utdanningsnivå

Tallene fra Opinion viser videre at støtten til Darwins utviklingslære øker med utdanningsnivå. Blant de som kun har grunnskoleutdanning er det 26 prosent som ikke tror mennesker og aper har felles stamfar. Tilsvarende tall for folk mer mer enn fire års høyskoleutdanning er 17 prosent.

Stabile tall

Det har ikke skjedd nevneverdige endringer siden de samme spørsmålene ble stilt forrige gang, i 2001. Oppslutningen er også stabil i forhold til undersøkelser gjort i 1991 og 1996. Dag O. Hessen tror det kan bli vanskelig å få oppslutningen opp i 100 prosent.

- Tallene definerer nok ganske godt den andelen av befolkningen som uansett velger å definere sin egen virkelighet. Jeg er fornøyd så lenge oppslutningen rundt Darwins utviklingslære ikke synker, sier han og viser spesielt til USA der de to leirene er omtrent jevnstore.

Samme spørsmål hvert femte år

Opinion stiller de to spørsmålene om Darwins utviklingslære til et representativt utvalg hvert femte år. Undersøkelsen betales av Human-Etisk Forbund, og har kommet i stand på initiativ fra professor Kåre Elgmork.