Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Alexander Aan (t.v.) risikerer fem års fengsel i Indonesia for å ha proklamert sin ateisme på Facebook.

Alexander Aan (t.v.) risikerer fem års fengsel i Indonesia for å ha proklamert sin ateisme på Facebook.

Arrestert for Facebook-ateisme

Alexander Aan skrev på Facebook at det ikke finnes noen gud og at han ikke tror på engler, djevler, himmel eller helvete. Da ble han banket opp og havnet i fengsel.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.01.2013 kl 10:42

Indonesia har en av verdens strengeste anti-blasfemilover. Landet tillater bare seks religioner; Islam, protestantisme, katolisisme, buddhisme, hinduisme og konfusianisme. Tilhører du en av Indonesias mange stammereligioner, eller "forbudte" versjoner av de store verdensreligionene kan du ende i fengsel.

Det samme gjelder for ateisme. Da Alexander Aan annonserte sin ikke-tro og avstand til religion på Facebook-gruppa Ateis Minang nylig, ble han arrestert. Ifølge BBC ble han dratt til politistasjonen etter å ha blitt banket opp av en mobb. Ifølge Indonesias lov mot blasfemi, er det forbudt å fornærme religioner, og det var nettopp dette politiet mente Aan hadde gjort. Han risikerer nå opp mot fem år i fengsel.

– Han har skapt uro i lokalbefolkningen, sier en representant fra politiet, Chairul Azi, til Adnkronos.com. Talspersonen bekrefter at Aan ble arrestert på grunn av sine utsagn om at det ikke finnes noen gud.

Facebook har fjernet alle kommentarene fra Alexander Aan, og har annulert hans admin-status på Ateis Minang-gruppa, skriver The Daily What. Han er nå ikke lenger ansvarlig for hva som skjer på sida, presiserer de. Facebook understreker også at de støtter hans sak, og fordømmer den brutaliteten Aan har blitt utsatt for av politiet og lokalbefolkningen.

–Nødvendig for å holde ro og orden

Indonesias blasfemilov er sterkt omstridt og forbyr handlinger som med overlegg, i offentligheten, gir uttrykk for fiendtlighet, hat eller forakt mot religioner.

Menneskerettighetsgrupperinger har forsøkt å få dømt loven til å være i strid med menneskerettighetene, men har ikke vunnet gjennom i det indonesiske rettssystemet. De gikk på det siste nederlaget i april 2010.

Det mest brukte argumentet for å beholde loven, er at den er nødvendig for å opprettholde sosial orden.

Internasjonal støtte

Arrestasjonen av Alexander Aan får nå internasjonal oppmerksomhet, og en økende støtte til hans sak er i ferd med å bygge seg opp. Se blant annet denne Facebook-gruppa opprettet av The Council of Ex-Muslims of Britain.

Les mer om diskriminering og forfølgelse av ateister i ulike deler av verden.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus