Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Nå er legeassistert selvmord tillatt i nok en amerikansk delstat.
 Foto: Even Gran

Nå er legeassistert selvmord tillatt i nok en amerikansk delstat. Foto: Even Gran

Aktiv dødshjelp legalisert i California

California ble den femte delstaten i USA som legaliserer legeassistert selvmord.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.09.2015 kl 16:17

Onsdag stemte 42 av medlemmene i delstatsparlamentet for, mens 33 stemte imot. Det gjenstår behandling i senatet, men det regnes som en formalitet.

Dermed er California - USAs mest folkerike delstat - den femte delstatens som legaliserer legeassistert selvmord. Det vil si at en lege skriver ut et dødbringende middel som pasienten selv må ta. De andre delstatene som har legalisert dette er Oregon, Washington, Vermont og Montana.

Det er delstatsparlamentet som har vært det største hinderet for legalisering. Senatet godkjente et nesten likelydende forslag tidligere i år, men saken ble stoppet før parlamentsbehandlingen av frykt for at det ikke ville få flertall.

Politikere i California har vendt tommelen ned for tilsvarende forslag fem ganger tidligere. Første gang i 1992, og deretter fire ganger mellom 1995 og 2008. Men nå har stemningen snudd.

Påvirket av Brittany Maynards sak

Hovedårsaken til det er saken til Brittany Maynard, som fikk legehjelp til å ta sitt eget liv i november 2014 på grunn av uhelbredelig hjernekreft, 29 år gammel. Maynard bodde i California, men måtte reise til nabostaten Oregon for å få hjelp.

Saken har skapt som mye sympati for dødssykes ønske om å få slippe lidelser de uansett kommer til å dø av, og nå har flertallet vippet til fordel for legalisering av legeassistert selvmord.

Det har også vært viktig at California Medical Association snudde og gikk inn for legeassistert selvmord i mai.

Parlamentsmedlem Catharine Baker (R) kan representere den holdningen som fikk flertall på onsdag.

– Jeg, som en kristen, later ikke som jeg vet hva slags planer Gud har for hver og en av oss, og hvorfor det er smerte og lidelse i verden. Men jeg vet at han er en tilgivende Gud, og at vi har muligheten til å la andre få et valg. Det er grusomt, ikke mindre enn grusomt, å nekte folk dette valget i deres siste timer og dager, understreket hun.

Guvernør Jerry Brown, som er katolikk, har ikke ytret seg offentlig om forslaget, verken for eller mot. Den katolske kirke har ellers vært blant de ivrigste motstanderne av forslaget.

Må kunne ta medisinen selv

Ifølge den nye loven, slik forslaget har blitt framstilt tidligere, vil en døende pasient kunne få skrevet ut et dødbringende medikament under følgende betingelser:

  • To uavhengige leger i California må være enig i at pasienten har seks måneder eller kortere igjen å leve.
  • Pasienten må diskutere andre behandlingsformer med en lege, som for eksempel palliativ behandling og smertekontroll.
  • Pasienten må levere én skriftlig anmodning om dødshjelp, samt to muntlige anmodninger med minst 15 dagers mellomrom.
  • Pasienten må selv kunne ta medikamentet, uten hjelp fra andre.
  • Pasienten må bekrefte 48 timer før at de gjør dette på eget ansvar

Det hele lar seg selvsagt heller ikke gjøre, hvis pasienten ikke greier å komme i en kontakt med en lege som er villig til å skrive ut medikamentet. Det er også lagt inn en klausul om at den nye loven utløper om ti år.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.