Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Brittany Maynard måtte flytte fra California til Oregon for å få hjelp til å dø i fjor. Hun ble 29 år.

Brittany Maynard måtte flytte fra California til Oregon for å få hjelp til å dø i fjor. Hun ble 29 år.

Har tro på eutanasi-ja i California

California kan bli den sjette delstaten i USA som legaliserer assistert selvmord. Forslagsstillerne tror saken til 29 år gamle Brittany Maynard har gitt dem vind i seilene.

Publisert:

Sist oppdatert: 23.01.2015 kl 19:10

Det er i dag fem delstater i USA som tillater legeassistert selvmord; Oregon, Washington, Vermont, Montana og New Mexico.

Onsdag meldte San Francisco Chronicle at California kan bli neste stat ut. Delstatspolitikerne Lois Wolk og Bill Monning (D) føler seg sikre på at saken til 29 år gamle Brittany Maynard har gitt dem så mye vind i seilene at de kan få flertall denne gangen, heter det i avisas papirutgave.

I begynnelsen av 2014 fikk Maynard beskjed om at hun hadde uhelbredelig hjernekreft, og ville dø i løpet av året. Hennes kamp for å få hjelp til å få dø før kreften gradvis spiste henne opp fikk internasjonal oppmerksomhet, også i Norge.

Saken hennes skapte mye sympati for de som ønsker å legalisere eutanasi. Til slutt måtte Maynard, som bodde i California, flytte nordover til Oregon for å få den hjelpen hun ønsket.

Oregon-modellen

Forslaget som Wolk og Monning nå legger fram for politikerne i USAs mest folkerike delstat, er basert på løsningen som er valgt i nabostaten Oregon. Den såkalte «Oregon-modellen», som også vår hjemlige Foreningen Retten til en verdig død går for, krever at to leger bekrefter at pasienten ikke har mer enn seks måneder igjen å leve, og er mentalt tilregnelig.

Alle behandlingsformer, samt lindrende behandling og smertekontoll, må være drøftet inngående med pasienten. Etter at pasienten har fått de dødelige medisinene, må han/hun selv bestemme når og om de skal tas. Pasienten kan ikke være avhengig av hjelp fra andre for å ta den dødelige dosen. Ingen leger kan tvinges til å bistå på noen måte.

Vil kjempe hardt mot det

Velgere i California har vendt tommelen ned for tilsvarende forslag fem ganger tidligere. Første gang i 1992, og deretter fire ganger mellom 1995 og 2008.

Motstanderne av også dette forslaget har allerede meldt seg.

– Vi er forberedt på å kjempe hardt mot dette, sier Tim Rosales til San Francisco Chronicle. Han er talsperson for organisasjonen Californians Against Assisted Suicide.

Rosales er blant annet bekymret for at folk skal presses til å begå assistert selvmord av for eksempel arvinger eller forsikringsselskaper fordi det er billigere å hjelpe noen til å dø enn å gi dem behandling. Også den katolske kirke har meldt seg på blant kritikerne.

California Medical Association, den ledende legeforeningen i delstaten, har ikke gitt lyd fra seg ennå, men har tidligere gått imot tilsvarende forslag.

Vurderer folkeavstemning

Organisasjonen Compassion & Choices, som jobber for å legalisere legeassistert selvmord, vurderer å få lagt ut saken til folkeavstemning hvis den ikke går gjennom i delstatskongressen i Sacramento. Meningsmålinger viser sterk støtte til retten til legeassistert selvmord, melder San Francisco Chronicle.

Selv om de skulle tape avstemningen, ser de for seg at en politisk prosess vil hjelpe til med å avdekke hvor svakhetene i forslaget ligger, slik at forslaget kan forbedres det før det går til en eventuell folkeavstemning.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.