Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
For et år siden satt Sara Mats Azmeh Rasmussen ensom og demonstrerte utenfor Islamsk råd i Oslo. I dag er hun svært fornøyd med hvordan saken har utviklet seg.

For et år siden satt Sara Mats Azmeh Rasmussen ensom og demonstrerte utenfor Islamsk råd i Oslo. I dag er hun svært fornøyd med hvordan saken har utviklet seg.

Azmeh Rasmussen fornøyd med Islamsk Råd ett år etter:

– Aksjonen har gått inn i en ny fase

Ett år etter at Sara Mats Azmeh Rasmussen aksjonerte utenfor lokalene til Islamsk Råd i Oslo, planlegger hun nå en filmvisningsturne i for norske muslimer.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2012 kl 20:57

For nøyaktig ett år siden satte Sara Mats Azmeh Rasmussen seg ned utenfor lokalene til Islamsk Råd i Oslo for å demonstrere for ”frihet og verdighet for homofile og transpersoner”. Utgangspunktet var at Islamsk Råd Norge, til tross for deres generelt gode arbeid for å fremme dialog og toleranse, nektet å ta tydelig og betingelsesløst avstand fra dødsstraff for homofili.

Etter flere runder med press og krav mot Islamsk Råd Norge i saken, fant Azmeh Rasmussen ut at hun hadde fått nok. Den 30. januar 2011 startet hun en sitt-ned aksjon mot muslimsk homohets, utenfor lokalene til Islamsk Råd Norge i Calmeyersgate i Oslo. Etter tre dager trappet hun opp aksjonen til å bli en sultestreik.

Avblåst etter fem dager

Den 4. februar, etter å ha sittet ute i fem dager, avblåste hun den. Da hadde Islamsk Råd Norge kommet henne i møte i en slik grad at hun syntes det var grunn til å avslutte. Uttalelsen Azmeh Rasmussen og Islamsk Råds leder Mehtab Afsar ble enige om, sier følgende: "Vi må alle bidra til holdningsskapende arbeid for å motvirke hetsing, trakassering og vold mot homofile."

I pressemeldingen som Islamsk Råd la ut i forbindelse med Azmeh Rasmussens aksjon, heter det at ”homoseksuell praksis er forbudt i Islam, men brudd med dette forbudet legitimerer ikke hetsing, trakassering eller vold”. De understreket også at de ”hverken ønsker eller søker dødsstraff for homofile”.

Til tross for dette vil de fortsatt ikke eksplisitt og betingelsesløst fordømme dødsstraff for homofili.

– Vi liker ikke å bli diktert. Vi må få lov til å bruke de ordene som passer oss selv. Vi sier at vi ikke ønsker og ikke fremmer dødsstraff mot homofile. Det er en like god formulering, sa Mehtab Afsar til Fritanke.no etter at aksjonen var avsluttet.

I den tiden hun satt utenfor lokalene til Islamsk råd, opplevde Azmeh Rasmussen at det ble kastet stein, egg, tomater og noe som luktet som oppkast på henne. Hun fikk ikke slippe inn i lokalene til Islamsk Råd. Flere forbipasserende kom med ukvemsord mot henne.

Human-Etisk Forbunds generalsekretær Kristin Mile gikk ut med en entydig støtte til Azmeh Rasmussen, og etterlyste en tydelig, offentlig avstand til dødsstraff for homofili fra Islamsk Råd.

– Jeg begriper ikke at dette er så vanskelig, når det er snakk om noe så grunnleggende som rett til liv, sa Mile til Fritanke.no.

Drapstruet og trakassert

I fjor sommer reiste Azmeh Rasmussen til Dublin for å demonstrere på samme måte utenfor kontoene til Det europeiske fatwarådet. Her møtes fatwarådet jevnlig for å avgjøre viktige moralspørsmål i islam. Islamsk Råd Norge hadde tidligere sendt et brev dit for å høre hva som er den riktige islamske holdningen når det gjelder dødsstraff for homofili, og nå ønsket Azmeh Rasmussen å sette seg utenfor for å presse dem til å ta stilling. Det var nemlig over tre år siden Islamsk Råd hadde sendt brevet, og ennå hadde det ikke kommet noe svar.

Under demonstrasjonen opplevde Azmeh Rasmussen enda verre ting enn hun hadde opplevd i Oslo. Hun fikk direkte drapstrusler og ble nesten kjørt ned med vilje. Hensikten var å skremme. Hun ble også utsatt for grov trakassering av en større gruppe.

– En mobb har samlet seg rundt meg. De rev fra meg plakaten min, kalte meg for en gris, spyttet på meg og truet meg. To menn kom ut fra senteret og sa "Du er et dyr, ikke et menneske, fortalte Azmeh Rasmussen til VG.

– Islamsk Råd har strukket ut hånden

I dag er det en helt annen Sara Mats Azmeh Rasmussen som tar telefonen når Fritanke.no ringer. Hun er mye mer positivt innstilt til Islamsk Råd en da vi snakket med henne sist. I oktober i fjor slapp hun nemlig endelig inn i Islamsk Råds lokaler i Oslo. Hun fikk være med generalsekretær Mehtab Afsar på kontoret, og hun fikk til og med ta noen skritt inn i moskeen som ligger i lokalene. Azmeh Rasmussen forteller om opplevelsen her.

- Dette var et viktig og positivt signal fra IRN til oss homofile og transpersoner. Velviljen fra generalsekretær Afsar har fått meg til å innse at tiden er inne for en annen form for arbeid: informasjon, dialog og debatt i muslismke miljøer. Vi homofile muslimer kan ikke sitte og vente på svar på brevet. Å øke toleransen er også vårt ansvar og i vår egen interesse, sier hun.

Azmeh Rasmussen nevner at hun blant annet ønsker å reise rundt i muslimske trossamfunn Norge for å vise filmer som tar opp homofili på ulike måter, der målet er å øke forståelsen og toleransen. Hun har inngått et samarbeid med Skeive Filmer og synes at film er et sterkt og viktig medium.

– Som sagt, nå er det på tide å spre forståelse og endre holdninger. Jeg skjønner selvsagt at Islamsk Råd ikke kan endre islamsk teologi over natta med et dekret. Men hvis holdningene blant norske muslimer endrer seg, kan kanskje det legge grunnlaget for at også Islamsk Råd etter hvert kan bli mer tydelig i sine holdninger, sier hun.

Hun utelukker imidlertid ikke at hun kan komme til å sette seg ned på gaten en gang i fremtiden eller til og med finne på en ny metode for protest mot urett.

– Jeg tar forsiktig noen skritt inn i moskeen, står på bønneteppet, kledd i herredress og slips. Jeg kjenner harmoni. Ren lykke.

Var forberedt på å starte ny aksjon

Det var i starten av oktober i fjor at Azmeh Rasmussen reiste fra Stockholm, der hun bor, til Oslo. Målet var å overlevere et brev til Mehtab Afsar og Islamsk Råd personlig. Hun hadde bestemt seg for at hvis hun ble avvist i døra igjen, slik hun ble sist, så ville hun sette seg ned utenfor lokalene deres nok en gang. Men denne gangen slapp hun altså inn, og det bedret forholdene betraktelig.

I Aftenposten beskrev Azmeh Rasmussen på en levende måte hvordan hun nervøst gikk frem og tilbake i Calmeyers gate og forberedte seg på en ny sitteaksjon.

– Det er ikke lystbetont. Jeg ser på det skitne fortauet, der jeg ble sittende i februar, og gruer meg voldsomt. Men jeg er fast bestemt på å avvise skammens stempel. Blir jeg nektet adgang til bygget, slik som sist, er det bare å ta ut puten med det klare budskapet «Stolt homo», og sette meg ned i ubestemt tid. Tankerekken min blir brutt da generalsekretær Mehtab Afsar kommer smilende mot meg. «Salam», sier han. «Salam», svarer jeg. Vi håndhilser. «Skal vi gå inn på kontoret mitt?», sier han. Jeg blir dypt overrasket. Gå inn! Jeg klarer ikke å tenke klart de første minuttene. Etter å ha delt Mehtabs matpakke, spist dadler fra Mekkas palmer og snakket om våre barn, leverer jeg brevet og spør om jeg får lov til å stikke hodet inn i moskeen. «Selvfølgelig», er svaret. Jeg tar forsiktig noen skritt inn i moskeen, står på bønneteppet, kledd i herredress og slips. Jeg kjenner harmoni. Ren lykke.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus