Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Avblåser homoaksjonen

Sara Mats Azmeh Rasmussen avblåste i kveld aksjonen og sultestreiken mot Islamsk Råd Norge. De har funnet et kompromiss.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.02.2011 kl 21:13

Når vi ringer henne for å spørre hva kompromisset går ut på, sitter Azmeh Rasmussen på restaurant og spiser sitt første måltid på to dager. Hun orker ikke å la seg intervjue.

Vil motvirke hetsing, trakassering og vold

Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, sier til Fritanke.no at han inviterte Azmeh Rasmussen til en samtale allerede for fire dager siden.

- I dag gikk jeg igjen bort til henne og spurte om hun hadde tid til å ta et møte med meg. Det sa hun ja til, og det ble et møte som varte i nesten tre timer, sier han.

Afsar forteller at de to på dette møtet ble enige om følgende uttalelse: "Vi må alle bidra til holdningsskapende arbeid for å motvirke hetsing, trakassering og vold mot homofile."

Han forteller videre at Azmeh Rasmussen godtok denne setningen, og informerte om at hun ønsket å avblåse aksjonen.

Afsar oppfatter uttalelsen som en forlengelse av punkt to i pressemeldingen fra IRN som kom på onsdag. Der står det: "Vi tar avstand fra hetsing, trakassering og vold mot homofile.".

- Hvorfor kan dere ikke bare ta generelt avstand fra all dødsstraff mot homofili?

- Vi liker ikke å bli diktert. Vi må få lov til å bruke de ordene som passer oss selv. Vi sier at vi ikke ønsker og ikke fremmer dødsstraff mot homofile. Det er en like god formulering som den du nevner.

- Tidligere generalsekretær i IRN, Shoaib Sultan, sa i 2007 at han mener dødsstraff er feil på et generelt grunnlag og at ingen bør dømmes til døden for homofili. Er dette uttalelser du kan stille deg bak i dag?

- Det har jeg ikke noe lyst til å kommentere. Vi har blitt enige om en uttalelse, og da holder jeg meg til den.

Aksjonerte i fem dager

Mandag denne uka innledet Sara Mats Azmeh Rasmussen en sitt-ned aksjon i protest mot at Islamsk Råd Norge vegrer seg mot å komme med en entydlig og prinsipiell fordømmelse av dødsstraff mot homofili.

Hun har blitt spyttet på og trakassert, og på torsdag trappet hun opp aksjonen ved å innlede sultestreik. Azmeh Rasmussen har fått mye støtte, blant annet fra Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

HEFs hovedstyre støtter tidligere medlem
Hovedstyret i Human-Etisk Forbund vedtok i ettermiddag en uttalelse til støtte for Sara Mats Azmeh Rasmussens aksjon. Den lyder som følger:

    Human-Etisk Forbund støtter Azmeh Rasmussens aksjon
    Tidligere hovedstyremedlem i Human-Etisk Forbund, Sara Mats Azmeh Rasmussen, har hele den siste uka aksjonert utenfor lokalene til Islamsk Råd Norge i Oslo. Hun har også innledet sultestreik. Azmeh Rasmussens krav er at Islamsk Råd Norge entydig og prinsipielt tar avstand fra dødsstraff for homofili.

    Hovedstyret i Human-Etisk Forbund støtter kravene til vårt tidligere styremedlem. Internasjonal lov og rettspraksis er helt klar på at alle mennesker har rett til å leve ut sin seksuelle legning uten frykt for forfølgelse eller drap. Dødsstraff for homofili slik det praktiseres blant annet i Iran, er et alvorlig angrep på denne rettigheten.

    Human-Etisk Forbund mener Islamsk Råd Norge bør gå ut med en klar og prinsipiell fordømmelse av dødsstraff for homofili. Det vil være i tråd med Islamsk Råds konsekvente og prinsippfaste forsvar for menneskerettighetene i andre sammenhenger.

    Human-Etisk Forbunds hovedstyre,
    Oslo, 4.2.2011.