Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Da forsvarsminister Espen Barth Eide gikk inn i regjeringen i november i fjor, sank kirkeoppslutningen i regjeringen fra 75 til 70 prosent. Det er åtte prosent lavere enn i befolkningen pr. 2010.

Da forsvarsminister Espen Barth Eide gikk inn i regjeringen i november i fjor, sank kirkeoppslutningen i regjeringen fra 75 til 70 prosent. Det er åtte prosent lavere enn i befolkningen pr. 2010.

70 prosent statskirkemedlemmer i regjeringen

I november ble Espen Barth Eide forsvarsminister. Dermed falt andelen statskirkemedlemmer i regjeringen fra 75 til 70 prosent.

Publisert:

Regjeringen har i dag seks statsråder som ikke er medlemmer av statskirken. Dette er statsministeren selv, Jens Stoltenberg, samt Anniken Huitfeldt, Audun Lysbakken, Tora Aasland, Hanne Bjurstrøm, og Espen Barth Eide som tok over som forsvarsminister i november 2011.

Følgende statsråder er kirkemedlemmer: Rigmor Aasrud, Kristin Halvorsen, Erik Solheim, Trond Giske, Jonas Gahr Støre, Sigbjørn Johnsen, Lisbeth Berg-Hansen, Anne-Grete Strøm-Erichsen, Liv Signe Navarsete, Lars Peder Brekk, Ola Borten Moe, Magnhild Meltveit Kleppa, Grete Faremo og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.*

Økt nedgang de siste seks årene

Det betyr at statskirken har noe svakere oppslutning i regjeringen enn i folket generelt. Kirkens medlemstall fra 2010 (3 835 477) jamført med folketallet 1. januar 2011 (4 920 305), viser at ca. 78 prosent av befolkningen pr. 2010 er medlem av statskirken. Dette er de sist oppdaterte tallene. Tallene for 2011 kommer til sommeren.

Kirkens andel av befolkningen har blitt svekket de siste årene. I 2005 var andelen rundt 85 prosent, mens andelen i 2010 altså ligger på rundt 78 prosent. Svekkelsen skyldes nedgang i antall kirkemedlemmer, men også befolkningsvekst i samme periode som ikke kompenseres av en tilsvarende økning i antall kirkemedlemmer.

Går vi lenger tilbake, ser vi at svekkelsen av statskirken i befolkningen har skutt fart de siste seks årene. I 25-årsperioden fra 1980 til 2005 ble oppslutningen om statskirken bare svekket rundt tre prosentpoeng, fra 88 til 84,88 prosent. Litt raskere gikk det i perioden 1970 til 1980. Da gikk andelen kirkemedlemmer ned fra 94 prosent i 1970 til 88 prosent i 1980.

Omtrent samme tall i Danmark

Den kristne danske avisa Kristeligt Dagblad meldte i går at situasjonen er omtrent den samme for den danske regjeringen. Der står sju av 23 statsråder utenfor Folkekirken, som den danske statskirken kalles. Det gir en kirkeoppslutning for den danske regjeringen omtrent på samme nivå som den norske.

Rundt 80 prosent av danskene er medlem av Folkekirken, ifølge Wikipedia. I Sverige er tallene noe lavere enn i Danmark og Norge. Der er rundt 70 prosent av befolkningen medlemmer av Svenska kyrkan.

*Kilde på antall kirkemedlemmer i regjeringen er denne artikkelen pluss epost fra Forsvarsdepartementet når det gjelder Barth Eide.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus