Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den norske kirke mister langt flere medlemmer enn de får.
 Foto: SSB

Den norske kirke mister langt flere medlemmer enn de får. Foto: SSB

Pilene peker fortsatt nedover for kirken

Mindre aktivitet, færre medlemmer, dåpsbarn og giftemål. Trenden fra tidligere år videreføres. Kirken sliter, skal vi tro tallene fra 2010.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.08.2011 kl 14:17

Idet Fritanke.no gikk inn i sommerdvale i juni, ble kirketallene for 2010 lagt fram av Statistisk sentralbyrå. Tallene viser en urovekkende utvikling for kirken.

Trenden fra tidligere år fortsetter. Kirken mister stadig medlemmer, og har nå 78 prosent av befolkningen i sitt register. For tre år siden lå dette tallet på 82 prosent, og i 1980 var tallet 88 prosent(kilde: SSB). Kirken har altså mistet 10 prosent av befolkningen på ca. tjue år

I 2010 meldte 1101 seg inn, mens 6570 meldte seg ut. Det gir et netto tap på nesten 5500 medlemmer. Utmeldingstallet for 2010 er litt lavere enn i de fire forutgående årene, og spesielt mye lavere enn i 2009 da kirken for første gang sendte et brev (valgkort) til alle sine medlemmer. Da meldte 10.792 seg ut av kirken.

Manginal nedgang på konfirmasjon

Dåpstallene går ned ett prosentpoeng i forhold til antall fødte. Det er også færre som gifter seg i kirken. Konfirmasjonsandelen er forholdsvis stabil. Den svekkes marginalt med 0,6 prosentpoeng. Sammenligner vi med humanistisk konfirmasjon finner vi en marginal økning på 0,2 prosentpoeng i samme periode.

Tallet for kirkelig gravferd er stabilt både i absolutt og relativ forstand. Andelen ligger på drøyt 92 prosent av alle dødsfall.

Færre nattverder, flere deltagere

Aktiviteten i kirken er også på nedadgående kurs. Det arrangeres stadig færre gudstjenester. Trenden fra forutgående år videreføres. Antallet som møter opp på de gudstjenestene som arrangeres er imidlertid noenlunde stabilt. I gjennomsnitt møter 93 opp.

Ettersom antall gudstjenester er på vei ned, går også det totale antallet besøkende og antall arrangerte nattverder ned. Likevel står nattverdene for den eneste pila som peker oppover for kirken. Mens det arrangeres 400 færre nattverder, øker antallet deltagere med 19.000. Det blir nesten 39 deltagere pr. nattverd.

Professor ved Menighetsfakultetet, Harald Hegstad, sier til Vårt Land den 21. juni i år at mange kirkegjengere tidligere har følt at de ikke var bra nok til å gå til nattverd, men at de i dag er vi i ferd med å overvinne denne sperren.

– Vi har hatt en nattverdvekkelse i Den norske kirke, slår professoren fast overfor den kristne dagsavisa.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.