Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Anniken Huitfeldt er minister for kultur og livssynsminoriteter, og ønsker nå å gi et offentlig seremonitibud til den femtedelen av nordmenn som ikke er medlemmer av statskirka.
 Foto: regjeringen.no

Anniken Huitfeldt er minister for kultur og livssynsminoriteter, og ønsker nå å gi et offentlig seremonitibud til den femtedelen av nordmenn som ikke er medlemmer av statskirka. Foto: regjeringen.no

Iverksetter prøveordning i tre fylker:

7 mill. til livssynsnøytrale seremonirom

Kulturminister Anniken Huitfeldt åpner lommeboka, og Akershus, Rogaland og Troms får prøveordninger med offentlig eide og driftede livssynsnøytrale seremonirom. – Alle skal ha et tilbud som passer eget livssyn, sier ministeren.(29.05.2012)

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2012 kl 10:59

En prøveordning i tre fylker skal bane veien for at begravelser og andre seremonier skal kunne skje i et livssynsnøytralt seremonirom.

– En tidel av befolkningen er ikke tilknyttet noe tros- eller livssynssamfunn. Ytterligere 10 prosent er medlem av andre trossamfunn. Stadig flere familier er flerkulturelle og flerreligiøse og kan ha et ønske om å kombinere uttrykk fra ulike tradisjoner og religioner. Det er disse vi vil nå ved å legge til rette for livssynsnøytrale seremonirom, sier kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap), til NTB.

Alle skal med

I Norge har få kommuner og byer egnede, verdige, livssynsnøytrale seremonirom for
slike anledninger. Kirkebygg er mange steder det eneste offentlige tilbudet. For ikke-kristne mennesker er ikke dette et passende alternativ, verken til private seremonier eller større minnemarkeringer ved ulykker eller katastrofer.

Regjeringen har bevilget 7 millioner kroner på årets statsbudsjett for å prøve ut ordningen i Akershus, Rogaland og Troms. Etter hvert skal resten av landet også komme med.

– På større steder er gjerne slike tilbud på plass allerede. Vi ønsker å legge til rette for at alle skal ha et tilbud som passer eget livssyn. Det kan dreie seg om enkle grep i et kapell eller forsamlingshus for å kunne gi en verdig ramme for viktige seremonier, sier kulturministeren.

HEF som pådriver

Erfaringene fra de tre prøvefylkene vil være med å avgjøre hvordan ordningen skal organiseres i resten av landet.

Fritanke.no har skrevet en rekke saker om temaet tidligere, og for et år siden sendte Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, et brev til Kulturdepartementet, der hun etterlyste nettopp livssynsnøytrale seremonirom.

– Alternativet for ikke-kristne blir ofte forsamlingshus, gymnastikksaler, kommunale eller private kulturbygg eller selskapslokaler. Mange av disse er lite egnet til verdige gravferdsseremonier. I tillegg er de ofte kostbare å leie, skriver Mile.

Håper tilbudet utvides

Gravferdsansvarlig ved Human-Etisk Forbund, Vinjar Tufte, synes det er positivt at staten nå har startet en prøveordning.

– Det er i alle fall en start, og jeg håper de informerer godt om det nye tilbudet lokalt. Vi ønsker jo at alle ikke-kristne familier skal ha dette tilbudet, så håpet er at prøveordningene fungerer bra, og at enda flere familier kan få dette tilbudet neste år, sier Tufte.

Det tilbys i dag livssynsnøytrale seremonirom fra private aktører, blant annet i Trondheim, Bodø og Lillehammer, og disse er svært populære.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus