Kontakt
En ting er hva de reklamerer med. En helt annen ting er behandlingen som sådan. Får kunden det man har betalt for? Foto: Scanpix/Microstock
Forbrukerombudet slo forrige uke til mot ulovlig markedsføring i alternativbransjen. Men hva alternativterateutene gjør i praksis, inne på kontorene sine, har ingen kontroll med. Det vil ombudet ha en slutt på.
Even Gran
Publisert: 28.04.2014 kl 14:58
Sist oppdatert: 28.04.2014 kl 15:08
Norge har strenge regler mot å bruke udokumenterte påstander i markedsføring. Det er ikke bare alternativbransjen som har forbud mot dette, men alle.
I forrige uke brukte Forbrukerombudet disse bestemmelsene til å gå ut mot bruk av udokumenterte markedsføringspåstander i alternativbransjen, for andre år på rad. Tjue alternativbehandlere har fått påpakning om å fjerne udokumenterte effektpåstander de bruker for å markedsføre seg. Statens helsetilsyn har sendt ytterligere ti varsler om ulovlig alternativ markedsføring. Det er helsetilsynet som har ansvaret hvis noen av de involverte er autorisert helsepersonell.
Useriøse markedsføringspåstander er det enkelt å slå ned på. Regelverket er strengt og tydelig. Det samme kan ikke sies om selve virksomheten i alternativbransjen – det alternativterateutene faktisk sier og gjør når de har pasienter inne til behandling. Her finnes det ingen lover som regulerer, og intet tilsyn.
Det synes Forbrukerombudet er et problem.
– Det er et paradoks at det føres offentlig tilsyn på veldig mange samfunnsområder, mens alternative behandlere i prinsippet kan utøve sin virksomhet som de vil, skriver forbrukerombud Gry Nergård i et brev til helseminister Bent Høie (H).
Forbrukerombudet mener regelverket om alternativ behandling ikke ivaretar forbrukernes interesser på en god nok måte.
– Jeg er opptatt av at forbrukerne må få et sterkere vern, skriver Nergård i brevet.
Hun understreker at enkelte av brukerne av alternative behandlingsformer er i en potensielt sårbar posisjon, og nevner kronisk syke, personer uten klare diagnoser, personer som venter i helsekø osv.
– Alternativ behandling kan ha store økonomiske konsekvenser for forbrukerne fordi behandlingen ofte er kostbar. Ved alternativ behandling fra andre enn helsepersonell er man i praksis uten pasientrettigheter, skriver Forbrukerombudet.
Fagdirektør i Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad, sier til Fritanke.no at de kommer til å følge opp behovet for et strengere regelverk.
– Det er viktig å sikre at også forbrukere av alternativ behandling vernes mot useriøse aktører. Vi kommer derfor til å følge opp denne saken overfor departementet, enten alene eller sammen med andre, sier hun.
Signalene fra departementet så langt har ikke vært positive. I mars uttalte statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet til Aftenposten at regelverket er godt nok.
– Norge har et forholdsvis nytt, moderne og strengt regelverk. (…) Slik jeg vurderer det, må dagens regelverk i all hovedsak sies å være godt nok, sa hun.
Erlandsen understreket at pasienters krav til sikkerhet må gå foran hvis det er motstrid mellom dette og pasienters rett til selvbestemmelse og valgfrihet. I den sammenhengen trakk statssekretæren fram at det finnes strenge regler for markedsføring av alternativ behandling, men nevnte ikke det manglende regelverket for å kunne føre tilsyn med praksisen.
Tonje Hovde Skjelbostad fra Forbrukerombudet håper regjeringen kan revurdere saken, og bidra til å få på plass et regelverk slik at det kan føres tilsyn ikke bare med markedsføringen, men også med praksisen innenfor alternativ behandling.
Skjelbostad presiserer at alt dette, samt forrige ukes kontrollaksjon, kun gjelder alternativ behandling av sykdom. Det er jo mye annen useriøs «alternativ» markedsføring der ute også, som for eksempel vannrensere, produkter mot «farlig stråling», jordingslaken, «detox»-kurer, lyspropper å ha i ørene og mye annet.
Dette er et område Forbrukerombudet ikke tar for seg i denne omgangen.
– Vi får mange tips om ulovlig markedsføring av denne typen, men vi har valgt å holde dette unna i denne omgangen. Det er mange åpenbare lovbrudd her, men vi er nødt til å prioritere. Derfor konsentrerer vi oss om markedsføring av alternativ behandling av sykdom, det vil si det som dekkes av Forskrift om markedsføring av alternativ behandling av sykdom, sier hun.
Fritanke.no har ikke fått noen kommentar fra Helsedepartementet til denne saken i dag.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.