Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Bildet til høyre er et utdrag fra filmen som også er brukt i en video av Metallica.

Bildet til høyre er et utdrag fra filmen som også er brukt i en video av Metallica.

Lords of Chaos har premiere i USA denne uka

Hollywood-filmen er basert på en bok av Didrik Søderlind og Michael Moynihan. Den har foreløpig ikke fått norsk kinopremiere.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.01.2018 kl 09:13

I 1998 kom boka Lords of Chaos ut. Det er den første boka om det ekstreme og beryktede norske black metal-miljøet på 90-tallet som endte med kirkebranner, selvmord, drap og lange fengselsstraffer, men som også ble starten på en ny og suksessrik sjanger innenfor metal – kanskje den eneste musikksjangeren der norske artister kan sies å ha vært stilskapende.

Boka er skrevet av Didrik Søderlind, som i dag er livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, og den amerikanske journalisten Michael Moynihan.

Svenske Jonas Åkerlund laget film av boka, og den 23. januar hadde filmen premiere på Sundance Film Festival i USA.

Bak filmen står det amerikanske produksjonsselskapet Vice media i samarbeid med blant andre 20th Century Fox. Nettstedet Filmweb.no opplyser at filmen ennå ikke har fått norsk kinopremiere.

– De grafser i dette for å tjene penger

Både boka og filmen er omstridt. Hovedårsaken til dette er at de fremste og gjenlevende profilene i det norske black metal-miljøet fra 90-tallet tar sterkt avstand fra både boka og filmen.

– De lager ikke film om det som skjedde. De lager en sensasjonalistisk Hollywood-film basert på en dårlig, feilaktig og spekulativ bok som allerede var håpløst sensasjonalistisk, skriver Vikernes i en epost til Dagbladet.

Han har nå sonet ferdig straffen på 21 år for drapet på bandkameraten Øistein Aarseth – en viktig hendelse både i boka og i filmen. Se mer om hva Vikernes mener om filmen i denne videoen. Han hevder blant annet at både Mayhem, Darkthrone og ham selv har blitt spurt, men har sagt nei til bruk av musikk i filmen.

Jørn «Necrobutcher» Stubberud, i dag ledende medlem i bandet Mayhem som står sentralt i handlingen, la ingenting imellom da Fritanke.no intervjuet ham om boka og filmen i november 2016:

– Jeg skal fortelle deg hvorfor jeg ikke liker dette. Det er fordi dette handler om to av mine beste venner som ble revet bort i sin beste alder, og så driver folk fortsatt å grafser i dette for å tjene penger på bøker og filmer. Det er ikke greit i det hele tatt! slo Stubberud fast.

– Har gjort vårt ytterste for å gjenfortelle korrekt

Didrik Søderlind ønsker ikke å kommentere hva han tenker rundt at filmen nå er ferdig, eller hvorvidt han kommer til å se den.

Da vi intervjuet ham om saken for litt over et år siden, avviste han påstander om at boka er full av feil og slo han fast at den gir et riktig bilde av norsk black metal anno 1998.

– Vi har gjort vårt ytterste for å gjenfortelle historiene slik de ble fortalt til oss, sa han.

Søderlind antydet i intervjuet at årsaken til at Stubberud, Vikernes og andre involverte er så negative, er fordi de som voksne menn ikke liker å bli konfrontert med alle de sjokkerende tingene de sa og gjorde den gangen.

– De liker ikke at det blir rippet opp i det. De fleste blir jo klokere med årene, og jeg skjønner at boka kan bli litt pinlig for dem, sa Søderlind til Fritanke.no.

Han understreket at han ikke har hatt noe med filmen å gjøre.

Les mer om boka, filmen og reaksjonene i dette intervjuet med Didrik Søderlind fra november 2016.