Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kvinnefronten skriver brev fordi «det er i ferd med å danne seg en oppfatning» av at Human-Etisk Forbund er i ferd med å utvikle seg i en prostitusjonsliberal retning.

Kvinnefronten skriver brev fordi «det er i ferd med å danne seg en oppfatning» av at Human-Etisk Forbund er i ferd med å utvikle seg i en prostitusjonsliberal retning.

Kvinnefronten bekymrer seg for Human-Etisk Forbund

– Boka kunne blitt bedre hvis en tilhenger og en motstander hadde skrevet den sammen.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.04.2016 kl 15:09

– Jeg ble veldig glad da jeg hørte at Humanist Forlag skulle komme med en debattbok om prostitusjon som skulle framstille argumentene i prostitusjonsdebatten på en balansert måte. Men da jeg leste den ble jeg skuffet, sier Daisy Elizabeth Sjursø. Hun er styremedlem i Kvinnefronten i Norge.

Bakgrunnen er Andres Lekangers bok Prostitusjon som kom på Humanist Forlags Pro et Contra-serie i februar. Hensikten med serien er å gjøre nettopp det Sjursø ønsker seg – å framstille ulike posisjoner i kontroversielle spørsmål på en balansert måte slik at folk kan danne seg en egen mening.

Forfatter Andres Lekanger er i høyeste grad en aktør i debatten. Han er ansatt i PION – Prostituertes interesseorganisasjon i Norge. Organisasjonen er blant annet motstandere av dagens forbud mot kjøp av sex. Likevel ble han spurt av forlaget om å skrive en balansert bok om temaet, noe Lekanger også sier at han har bestrebet seg på.

– Jeg gjør hva jeg kan for å framstille standpunktene til de jeg er uenig med på en måte som de kan kjenne seg igjen i. Så får andre bedømme om jeg har greid det, sa han i et intervju med Fritanke.no i februar.

Veldig skjev framstilling

Daisy Elizabeth Sjursø og Kvinnefronten sier de ikke har noe imot opplyst debatt om temaet. De vil gjerne at de ulike posisjonene presenteres på en balansert måte. De mener imidlertid Lekanger ikke har lykkes i det han sier han prøver på – å framstille meningene til Kvinnefronten og andre som er uenige med ham på en måte de kan kjenne seg igjen i.

– Vår posisjon er ikke presentert på en redelig måte. Mye er utelatt. Blant annet skiller han ikke mellom de moralistiske begrunnelsene kristenkonservative bruker mot prostitusjon, og vår kritikk av prostitusjonsmarkedet. Han putter oss alle i en bås, mens de som er motstandere av sexkjøpsloven blir fordelt på fire nyanserte kategorier. Det blir veldig skjevt. Det er fristende å tenke at dette er gjort bevisst slik at Lekanger kan fremme sitt syn, sier hun.

Se flere av Kvinnefrontens innvendinger mot boka i denne anmeldelsen.

Boka kunne blitt så mye bedre

Sjursø tror boka kunne blitt mye bedre hvis Lekanger hadde latt en av motstanderne sine lese gjennom boka, eller kanskje bedre – hvis en av dem kunne blitt invitert inn som medforfatter sammen med Lekanger.

– Da ville hele prosjektet blitt mer balansert og troverdig. Nå framstår boka dessverre mer som en propagandabok for den ene siden, sier hun.

– Mener dere i Kvinnefronten det er greit å selge sex hvis det er frivillig? Eller er salg av seksuelle tjenester moralsk forkastelig pr. definisjon?

– Vi snakker ikke om moral på den måten. Vi vil ikke forby salg. De svært få som selger sex frivillig, får bare fortsette med det. Det er ikke den kampen vi tar. Vi har ingen ønsker om å kriminalisere sexsalg. Vi konsentrerer oss om det store, store flertallet som sier at de vil ut av denne industrien. Og i den sammenhengen er sexkjøpsforbudet et viktig verktøy for å bekjempe undertrykkelsen og utnyttingen i bransjen, sier hun.

Bekymret for Human-Etisk Forbund

Boka er utgitt av Humanist Forlag som er eid av Human-Etisk Forbund. Kvinnefronten sendte mandag et brev til Human-Etisk Forbund og uttrykte sin bekymring over at en slik bok kan bli utgitt på et forlag tilknyttet forbundet.

– Vi vet utmerket godt at dere ikke styrer over hvilke bøker som utgis (på forlaget). Allikevel oppleves det nettopp på grunn av deres tilknytning til forlaget at dere har tatt side i spørsmålet om prostitusjon, skriver Kvinnefronten i brevet.

Sjursø sier brevet er ment som en bekymring om at det ligger en assosiasjon mellom forbundet og forlaget.

– Vi vil bare si fra om at vi ikke synes det er greit hvis Human-Etisk Forbund begynner å bevege seg i den retningen. Ja, det ville ha vært helt uforståelig. Jeg skjønner ikke hvordan man skulle kunne forsvare en slik posisjon med utgangpunkt i et humanistisk livssyn, sier hun.

Sjursø har registrert at boka til Lekanger har fått skryt i flere anmeldelser for å være nyansert. Den er til og med innkjøpt av Kulturrådet.

– Jeg forstår godt at boka framstår som velbalansert og nyansert for folk som ikke kjenner debatten. Men for oss som kjenner debatten godt, er det svært tydelig at den ikke er balansert. Når en av hovedaktørene i debatten ikke kjenner seg igjen i framstillingen av egne synspunkter, er det en alvorlig mangel. Det er vi nødt til å si fra om. Det er synd at det ble slik, for ideen bak boka er veldig god, sier hun.

– Det er synd at det ble slik, for ideen bak boka er veldig god.

Tror mange i HEF tar avstand fra sexkjøp

I et svar til Kvinnefronten, setter generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, pris på at Kvinnefronten anerkjenner Humanist forlag som en selvstendig virksomhet, og at Human-Etisk Forbund derfor ikke kan holdes ansvarlig for innholdet i forlagets utgivelser.

– Bokutgivelsen på Humanist forlag betyr selvfølgelig ikke på noen måte at Human-Etisk Forbund svikter våre grunnprinsipper, skriver hun.

Når det gjelder selve saken, antyder generalsekretæren at mange medlemmer i Human-Etisk Forbund trolig tar avstand fra prostitusjon/sexkjøp.

– Men dette er ikke en sak som har vært drøftet eller votert over i forbundet, understreker hun.

Mile mener prostitusjon en viktig sak å diskutere.

– Debatt og etisk refleksjon er viktig for Human-Etisk Forbund. Forbundet er opptatt av å debattere både saker der forbundet har klare oppfatninger, saker der forbundet ikke har tatt stilling, og saker vi vet det er delte meninger om blant medlemmene. Prostitusjon vil typisk være et slikt tema å diskutere, skriver hun.

– Synd at de ikke kjenner seg igjen

Forfatter Andres Lekanger synes det er dumt at prostitusjonsmotstanderne ikke kjenner seg igjen i hvordan de er framstilt i boka. Det har vært et viktig mål for ham.

– Jeg har prøvd etter beste evne, så det er synd at de føler det slik, sier Lekanger til Fritanke.no.

– Kunne det vært en ide å legge fram teksten for en prostitusjonsmotstander, eller burde en av de du er uenig med kanskje ha blitt invitert inn som medforfatter?

– Det kan man alltids tenke i ettertid, men her har jeg holdt meg til bestillingen fra forlaget, sier han.

Lekanger synes bokanmeldelsen fra Kvinnefronten er god og saklig.

– Jeg har skrevet boka for å skape debatt. Og dette var et godt og saklig innlegg. Slik lærer folk og danner seg mer begrunnede synspunkter. Selvsagt skal boka kritiseres. Jeg synes det var helt fint at dette kom, sier han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus