Kontakt
Kristendommen har monopol i dag og vil ikke gi fra seg eneretten. Den norske kirke, katolikkene og frikirkene tok dissens i STL mot alle de andre når det gjelder gravferdsforvaltning.
Even Gran
Publisert: 05.09.2013 kl 10:00
Sist oppdatert: 06.09.2013 kl 14:23
Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) består av alle tros- og livssynssamfunn i Norge, inkludert Den norske kirke. De har nå levert sin høringsuttalelse til Stålsett-utvalget. Når det gjelder gravferdsforvaltning, protesterer en nær samlet kristen front av Den norske kirke, Den katolske kirke og Norges kristne råd (frikirkene) mot STLs flertallslinje som sier at den felles gravferdsforvaltningen i Norge bør overføres til kommunene. De kristne mener med andre ord at Den norske kirke fortsatt bør ha monopol.
Alle de andre medlemsorganisasjonene i STL, dvs. religioner og livssyn som ikke er kristne, mener at gravferdsforvaltning bør bli et felles, kommunalt ansvar. Men det vil altså ikke den religionen som sitter på eneretten selv. Unntaket er Kristensamfunnet som støttet flertallet i at kommunal gravferdsforvaltning er det beste.
Tidligere har det blitt kjent at både Utdanningsforbundet og Barneombudet, på samme måte som Human-Etisk Forbund, går inn for å avvikle tradisjonen med skolegudstjenester. Forbundet har hatt håp om at også Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) ville uttale seg om dette, men saken nevnes ikke i deres høringsuttalelse.
LDO slår isteden fast at prinsippet om ikke-diskriminering må ligge til grunn for religions- og livssynspolitikken, og bemerker at religionsfriheten ofte brukes for å legitimere opprettholdelse av kjønnsdiskriminerende praksiser og diskriminering på grunn av seksuell orientering. De støtter bruk av hijab til politiuniformen og i domstolene. De støtter etablering av livssynsåpne seremonirom, og viser til prinsippet om likeverdige offentlige tjenester
Videre går LDO inn for sivil ekteskapsinngåelse som generell ordning. Det vil si at alle må gifte seg borgerlig, og at det som skjer i tros- og livssynssamfunnene etterpå mister den formelle juridiske statusen det har i dag.
LDO støtter imidlertid Human-Etisk Forbund på et viktig punkt: De mener gravferdsforvaltningen bør bli kommunal.
Når det gjelder hijab i politiet og domstolene, går Justisdepartementet en annen vei enn LDO. De går imot dette.
– Politiet må signalisere nøytralitet i forhold til særinteresser og spesifikke verdier i det norske samfunnet. Vi mener at politiets uniformsreglement ikke bør endres for å åpne opp for bruk av religiøse symboler i tilknytning til uniformen, heter det i departementets uttalelse.
Heller ikke Redd Barna nevner skolegudstjenester. De er naturlig nok mest opptatt av barns rettigheter, og etterlyser langt sterkere tilsyn med privatskoler, også fritidsopplæring som koranskoler, søndagsskoler og lignende.
Redd Barna støtter ikke Human-Etisk Forbund og Barneombudet i at omskjæring av guttebabyer bør forbys. Isteden etterlyser de grundigere kunnskap og vurdering av saken.
Fagforbundet har en interessant uttalelse når det gjelder gravferd. De støtter det prinsipielle i at dette bør være et offentlig ansvar, men frykter samtidig at man ved kommunal gravferdsforvaltning vil «miste en genuin respekt for stedet, døden og oppgavene som utføres».
De anbefaler derfor at kommunalt ansvar gjøres som en regel, men at kommunene kan sette det ut til kirken hvis de ønsker.
Biskopene i Den norske kirke (bispemøtet) støtter skolegudstjenester, fortsatt kirkelig gravferdsforvaltning, og slår fast at en fortsatt særbehandling av Den norske kirke er en forutsetning for religionsfriheten i Norge.
– «At staten fortsatt på ulike måter synliggjør den betydning kristen tro og tradisjon har i samfunnet, truer ikke religionsfriheten, men kan tvert imot være en forutsetning for at den ivaretas på en best mulig måte, skriver biskopene.
De påpeker også at livssynsnøytrale stater ofte har vært autoritære stater.
– I motsetning til religiøse stater da eller? kommenterer livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad, overfor Fritanke.no.
Se alle høringsuttalelsene her
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.
Kristendommen har monopol i dag og vil ikke gi fra seg eneretten. Den norske kirke, katolikkene og frikirkene tok dissens i STL mot alle de andre når det gjelder gravferdsforvaltning. (5.9.2013)
Høringsuttalelsene til Stålsett-utvalget strømmer på. Barneombudet går mot skolegudstjenester. Også kristne institusjoner støtter HEF på viktige områder. Men noen ting stusses det over i Humanismens hus. (2.9.2013)
Datatilsynet er enig med HEF i at staten må fortelle tros- og livssynsorganisasjonene hvem som ønsker å melde seg ut. Flertallet i Stålsett-utvalget mener staten burde holde tett om dette. (21.8.2013)