Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kringkastningssjef Thor Gjermund Eriksen (t.v.) framstilte det som om NRK nærmest er forpliktet til å drive kristen forkynnelse i gårsdagens møte. Jens Brun-Pedersen er sterkt uenig. Rådsleder Per Edgar Kokkvold til høyre.
 Foto: Skjermdump fra møte i Kringkastningsrådet

Kringkastningssjef Thor Gjermund Eriksen (t.v.) framstilte det som om NRK nærmest er forpliktet til å drive kristen forkynnelse i gårsdagens møte. Jens Brun-Pedersen er sterkt uenig. Rådsleder Per Edgar Kokkvold til høyre. Foto: Skjermdump fra møte i Kringkastningsrådet

Kokkvold overrasket over enighet om andakt i Kringkastingsrådet

Varsler at habititet i NRK kommer opp som hovedtema på neste møte.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.09.2016 kl 21:16

I går fikk Tomm Kristiansen full støtte fra Kringkastingsrådet på at det er greit for ham som NRK-journalist å holde radioandakt med Fadervår og velsignelse.

Saken kom opp etter at pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, luftet sin frustrasjon over disse andaktene på Facebook den 22. august.

Feil å snakke om Kristansens integritet

Leder i Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold, er overrasket over at Kringkastingsrådet ga Kristiansen full støtte.

– Ja, det overrasker meg. Normalt når det er snakk om journalisters bindinger, er det mye uenighet. Men her var det altså full støtte, sier Kokkvold.

– Kan det skyldes at kristen tro ikke oppfattes som en «binding» på samme måte som muslimsk tro eller ateisme?

– Ja, mitt inntrykk er at noe slikt lå under hos en del av de som argumenterte i går. Flere av rådsmedlemmene forsvarte for eksempel Kristiansens integritet som journalist, men det var jo ikke det vi diskuterte. Integritet er noe annet enn troverdighet, som var det Jens Brun-Pedersen hadde stilt spørsmål ved, sier Kokkvold.

Kringkastingsrådet tar opp saken

Kokkvold og Kringkastingsrådet nå bestemt at dette skal opp i bred forstand på neste rådsmøte den 20. oktober.

– Jeg skjønner godt at Brun-Pedersen og Human-Etisk Forbund reagerer på Tomm Kristiansens andakt. Det åpner for en viktig prinsipiell diskusjon. Vi har derfor bestemt oss for at integritet og habilitet i NRK skal opp som hovedsak på neste rådsmøte. Vi vil ha en debatt om hva NRK-medarbeidere kan og ikke kan tillate seg. Den hadde ikke kommet opp hvis det ikke var for Jens Brun-Pedersens utspill, sier Kokkvold.

Som eksempel nevner han NRK-medarbeidere som intervjuer hverandre i forbindelse med bokutgivelser, eller i hvilken grad det skal være greit for journalister å engasjere seg i politikk eller i organisasjoner.

– Jeg har liten sans for journalister som prøver å innbille folk at de ikke står for noe.

Mener andakten er innenfor

Selv mener Kokkvold at Tomm Kristiansens andakt er innenfor hva man må akseptere.

– Hvorfor synes du ikke dette blir et troverdighetsproblem?

– Jeg er blant de som mener vi må akseptere at journalister er hele mennesker som engasjerer seg, har holdninger, verdier og meninger. Journalister må kunne stå for noe. Jeg har liten sans for journalister som prøver å innbille folk at de ikke står for noe. Jeg er mye mer bekymret for de skjulte bindingene enn for de åpne bindingene vi ser i dette tilfellet, sier Kokkvold.

Hvorvidt det er greit for en journalist å gi tydelig uttrykk for meninger, verdier og holdninger, er helt avhengig av hvilket stoffområde journalisten jobber med, mener Kokkvold.

– Hadde Kristiansen jobbet med religion og livssyn i NRK, ville det ikke ha vært greit. På samme måte bør politiske journalister ikke engasjere seg aktivt i politiske partier. Men hvis man jobber med et annet stoffområde, er det noe annet. Generelt sett er dette et område med mange gråsoner, og vi er nødt til å bruke skjønn, sier han.

Kokkvold understreker at forkynnelse i NRK ikke bør være en eksklusiv rett bare for kristne.

– Jeg ville hatt samme mening om en kjent NRK-profil for eksempel holdt en muslimsk bønn, eller argumenterte for Human-Etisk Forbunds livssyn, sier han.

Ikke greit med hijab

Kokkvold synes for eksempel det var for strengt da NRK nektet en nyhetsoppleser å bruke smykke med kors i 2013. Det samme gjelder hvis nyhetsopplesere for eksempel skulle ønske å bruke små symboler for islam eller Human-Etisk Forbund.

– Hva med hijab?

– Det mener jeg ville vært over streken. Det ville ha vært et for synlig religiøst symbol for en nyhetsoppleser.

Kokkvold nevner et tilfelle med en sportsjournalist i NRK, Øyvind Johnsen, som i sin tid ble nektet å kommentere en fotballkamp fordi han stod langt nede på lista til et politisk parti.

– Det var å gå alt for langt. Man bør kunne kommentere fotball selv om folk vet hvilket parti du stemmer på, sier Kokkvold.

– Hva synes du generelt om at NRK har forkynnende andakter?

– Jeg reagerer ikke på det. Det er en del av NRKs oppdrag å speile religion. Selv er jeg et ikke-troende menneske, men jeg er medlem av det som tidligere het statskirken. Jeg går i kirken. Jeg liker å sitte i kirker og føle ett eller annet. Men jeg er ikke religiøs, sier Kokkvold.

– Hvorfor reagerer ikke de samme journalistene når en NRK-tilsatt driver regelrett kristen evangelisering for sin egen arbeidsgiver?

Brun-Pedersen: – Bare tull at NRK-plakaten forplikter til forkynnelse

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, synes det er positivt at Kringkastingsrådet skal behandle saken på neste møte, men beklager at rådet ser ut til å ha bestemt seg på forhånd.

– Det var veldig skuffende at ingen av rådsmedlemmene så ut til å forstå prinsippene da saken ble behandlet i går. Det ble bare snakk om at Kristiansen er en dyktig journalist med høy integritet. Det er jo helt uvesentlig for det jeg ønsket å ta opp, sier Brun-Pedersen.

Han reagerer på at journalister som normalt er veldig nøye med sin journalistiske uavhengighet, av en eller annen grunn ikke later til å se problemene i denne saken.

– Jeg har blitt kontaktet av journalister som føler de er nødt til å melde seg ut av Human-Etisk Forbund, fordi de ikke skal ha noen bindinger. Det er selvsagt helt greit. Men hvorfor reagerer ikke de samme journalistene når en NRK-tilsatt journalist driver regelrett kristen evangelisering for sin egen arbeidsgiver? Det er, etter min mening, et soleklart brudd på Vær Varsom-plakatens §2.2. Hvorfor mener de denne paragrafen ikke skal gjelde her? spør han.

Brun-Pedersen er spesielt kritisk til forsøkene på å framstille det som om NRK-plakaten nærmest forplikter NRK til å forkynne kristendom.

– I NRK-plakaten (§14i) står det at NRK skal «gjenspeile Norges religiøse arv og mangfold av livssyn og religion i det norske samfunnet». I dette ligger det på ingen måte noen forpliktelse til å drive forkynnende evangelisering for kristendom, slik kringkastingssjefen framstilte det på møtet. Dette er noe NRK selv velger å gjøre, og som de står fritt til å slutte med, sier Brun-Pedersen.

Han er enig med Kokkvold i at journalister bør kunne engasjere seg og være medlemmer i organisasjoner, men poengterer at det er stor forskjell på hva som skjer på fritida og i arbeidstida.

– Andaktene til Tomm Kristiansen er gjort for NRK av en NRK-journalist. Han har dermed satt seg i en posisjon som kan utløse spørsmål om hans uavhengighet når han er utenriksreporter, programleder i Dagsnytt 18 eller i Søndagsavisa. Det burde hans ledere hindret han i å gjøre, sier Brun-Pedersen.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus