Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Kringkastningssjef Thor Gjermund Eriksen (t.v.) framstilte det som om NRK nærmest er forpliktet til å drive kristen forkynnelse i gårsdagens møte. Jens Brun-Pedersen er sterkt uenig. Rådsleder Per Edgar Kokkvold til høyre. Foto: Skjermdump fra møte i Kringkastningsrådet

Kokkvold overrasket over enighet om andakt i Kringkastingsrådet

Varsler at habititet i NRK kommer opp som hovedtema på neste møte.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 02.09.2016 kl 21:16

I går fikk Tomm Kristiansen full støtte fra Kringkastingsrådet på at det er greit for ham som NRK-journalist å holde radioandakt med Fadervår og velsignelse.

Saken kom opp etter at pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, luftet sin frustrasjon over disse andaktene på Facebook den 22. august.

Feil å snakke om Kristansens integritet

Leder i Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold, er overrasket over at Kringkastingsrådet ga Kristiansen full støtte.

– Ja, det overrasker meg. Normalt når det er snakk om journalisters bindinger, er det mye uenighet. Men her var det altså full støtte, sier Kokkvold.

– Kan det skyldes at kristen tro ikke oppfattes som en «binding» på samme måte som muslimsk tro eller ateisme?

– Ja, mitt inntrykk er at noe slikt lå under hos en del av de som argumenterte i går. Flere av rådsmedlemmene forsvarte for eksempel Kristiansens integritet som journalist, men det var jo ikke det vi diskuterte. Integritet er noe annet enn troverdighet, som var det Jens Brun-Pedersen hadde stilt spørsmål ved, sier Kokkvold.

Kringkastingsrådet tar opp saken

Kokkvold og Kringkastingsrådet nå bestemt at dette skal opp i bred forstand på neste rådsmøte den 20. oktober.

– Jeg skjønner godt at Brun-Pedersen og Human-Etisk Forbund reagerer på Tomm Kristiansens andakt. Det åpner for en viktig prinsipiell diskusjon. Vi har derfor bestemt oss for at integritet og habilitet i NRK skal opp som hovedsak på neste rådsmøte. Vi vil ha en debatt om hva NRK-medarbeidere kan og ikke kan tillate seg. Den hadde ikke kommet opp hvis det ikke var for Jens Brun-Pedersens utspill, sier Kokkvold.

Som eksempel nevner han NRK-medarbeidere som intervjuer hverandre i forbindelse med bokutgivelser, eller i hvilken grad det skal være greit for journalister å engasjere seg i politikk eller i organisasjoner.

– Jeg har liten sans for journalister som prøver å innbille folk at de ikke står for noe.

Mener andakten er innenfor

Selv mener Kokkvold at Tomm Kristiansens andakt er innenfor hva man må akseptere.

– Hvorfor synes du ikke dette blir et troverdighetsproblem?

– Jeg er blant de som mener vi må akseptere at journalister er hele mennesker som engasjerer seg, har holdninger, verdier og meninger. Journalister må kunne stå for noe. Jeg har liten sans for journalister som prøver å innbille folk at de ikke står for noe. Jeg er mye mer bekymret for de skjulte bindingene enn for de åpne bindingene vi ser i dette tilfellet, sier Kokkvold.

Hvorvidt det er greit for en journalist å gi tydelig uttrykk for meninger, verdier og holdninger, er helt avhengig av hvilket stoffområde journalisten jobber med, mener Kokkvold.

– Hadde Kristiansen jobbet med religion og livssyn i NRK, ville det ikke ha vært greit. På samme måte bør politiske journalister ikke engasjere seg aktivt i politiske partier. Men hvis man jobber med et annet stoffområde, er det noe annet. Generelt sett er dette et område med mange gråsoner, og vi er nødt til å bruke skjønn, sier han.

Kokkvold understreker at forkynnelse i NRK ikke bør være en eksklusiv rett bare for kristne.

– Jeg ville hatt samme mening om en kjent NRK-profil for eksempel holdt en muslimsk bønn, eller argumenterte for Human-Etisk Forbunds livssyn, sier han.

Ikke greit med hijab

Kokkvold synes for eksempel det var for strengt da NRK nektet en nyhetsoppleser å bruke smykke med kors i 2013. Det samme gjelder hvis nyhetsopplesere for eksempel skulle ønske å bruke små symboler for islam eller Human-Etisk Forbund.

– Hva med hijab?

– Det mener jeg ville vært over streken. Det ville ha vært et for synlig religiøst symbol for en nyhetsoppleser.

Kokkvold nevner et tilfelle med en sportsjournalist i NRK, Øyvind Johnsen, som i sin tid ble nektet å kommentere en fotballkamp fordi han stod langt nede på lista til et politisk parti.

– Det var å gå alt for langt. Man bør kunne kommentere fotball selv om folk vet hvilket parti du stemmer på, sier Kokkvold.

– Hva synes du generelt om at NRK har forkynnende andakter?

– Jeg reagerer ikke på det. Det er en del av NRKs oppdrag å speile religion. Selv er jeg et ikke-troende menneske, men jeg er medlem av det som tidligere het statskirken. Jeg går i kirken. Jeg liker å sitte i kirker og føle ett eller annet. Men jeg er ikke religiøs, sier Kokkvold.

– Hvorfor reagerer ikke de samme journalistene når en NRK-tilsatt driver regelrett kristen evangelisering for sin egen arbeidsgiver?

Brun-Pedersen: – Bare tull at NRK-plakaten forplikter til forkynnelse

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, synes det er positivt at Kringkastingsrådet skal behandle saken på neste møte, men beklager at rådet ser ut til å ha bestemt seg på forhånd.

– Det var veldig skuffende at ingen av rådsmedlemmene så ut til å forstå prinsippene da saken ble behandlet i går. Det ble bare snakk om at Kristiansen er en dyktig journalist med høy integritet. Det er jo helt uvesentlig for det jeg ønsket å ta opp, sier Brun-Pedersen.

Han reagerer på at journalister som normalt er veldig nøye med sin journalistiske uavhengighet, av en eller annen grunn ikke later til å se problemene i denne saken.

– Jeg har blitt kontaktet av journalister som føler de er nødt til å melde seg ut av Human-Etisk Forbund, fordi de ikke skal ha noen bindinger. Det er selvsagt helt greit. Men hvorfor reagerer ikke de samme journalistene når en NRK-tilsatt journalist driver regelrett kristen evangelisering for sin egen arbeidsgiver? Det er, etter min mening, et soleklart brudd på Vær Varsom-plakatens §2.2. Hvorfor mener de denne paragrafen ikke skal gjelde her? spør han.

Brun-Pedersen er spesielt kritisk til forsøkene på å framstille det som om NRK-plakaten nærmest forplikter NRK til å forkynne kristendom.

– I NRK-plakaten (§14i) står det at NRK skal «gjenspeile Norges religiøse arv og mangfold av livssyn og religion i det norske samfunnet». I dette ligger det på ingen måte noen forpliktelse til å drive forkynnende evangelisering for kristendom, slik kringkastingssjefen framstilte det på møtet. Dette er noe NRK selv velger å gjøre, og som de står fritt til å slutte med, sier Brun-Pedersen.

Han er enig med Kokkvold i at journalister bør kunne engasjere seg og være medlemmer i organisasjoner, men poengterer at det er stor forskjell på hva som skjer på fritida og i arbeidstida.

– Andaktene til Tomm Kristiansen er gjort for NRK av en NRK-journalist. Han har dermed satt seg i en posisjon som kan utløse spørsmål om hans uavhengighet når han er utenriksreporter, programleder i Dagsnytt 18 eller i Søndagsavisa. Det burde hans ledere hindret han i å gjøre, sier Brun-Pedersen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...