Kontakt
Den irske parlamentsbygningen i Dublin. Foto: Flickr/William Murphy
Til neste år skal befolkningen i Irland få stemme over et forslag om å fjerne både blasfemiloven og totalforbudet mot abort.
Kirsti Bergh
Publisert: 28.09.2017 kl 12:11
Sist oppdatert: 28.09.2017 kl 12:12
I en kunngjøring til det irske parlamentet kom Irlands statminister, Leo Varadkar, med nyheten om at det planlegges folkeavstemninger om blant annet abortloven og blasfemiloven i løpet av 2018.
Den første folkeavstemningen i mai eller juni 2018 vil være over endringer i loven som gir fosteret status som borger og som likestillinger kvinnen og fosteret.
Den andre folkeavstemningen er om den irske blasfemiloven – og forslaget om folkeavstemning om denne loven skyldes delvis den britiske komikeren Stephen Fry.
I 2015 gikk Fry viralt med sine uttalelser i et intervju med den irske tv-kanalen RTE, der han skjelte ut Gud for å skape en verden full av lidelse og elendighet. I mai I år ble Fry etterforsket av irsk politi, etter at det ble avgitt klage på hans kommentarer.
Politietterforskningen skapte oppstandelse både i og utenfor Irland. Blant annet førte det til at alle de store partiene i New Zealand ble enige om å fjerne landets egen blasfemilov.
Den irske blasfemiloven var opprinnelig bare gjeldende for kristendommen og ble i 1999 dømt for å være i strid med grunnlovens bestemmelse om religionslikestilling. Det førte til at loven ble endret i 2009 til å gjelde alle religioner.
Irland bekreftet altså blasfemiloven for mindre enn ti år siden, mens andre vestlige land seinere år har fjernet sin lovgivning, inkludert Norge. Selv om det også i Norge var forsøk på å gjøre noe tilsvarende som i Irland.
I tillegg til Norge og Danmark har Island, Frankrike og Malta opphevet blasfemilovene sine i seinere år. Danmark hadde en sovende lov, inntil den ble brukt for første gang på 46 år i fjor. Det førte til at Folketinget tidligere i år vedtok å fjerne loven. I Storbritannia ble blasfemilovene i England og Wales fjernet i 2008, mens Skottland og Nord-Irland har «sovende» blasfemilover.
I Canada fremmet regjeringen i juni i år et forslag til kriminalreform som inkluderer opphevelse av blasfemiloven.
Humanistinitiativet End Blasphemy Laws-kampanjen ser ut til å lykkes på den europeiske hjemmebanen, men fortsatt har størsteparten av den muslimske verden groteske lover – som aktivt praktiseres – mot blasfemi.
Dagens irske abortlov gjør abort ulovlig uansett om kvinnens liv er I fare. En kvinne som dømmes for å ha gjennomført en illegal abort kan få opptil 14 år i fengsel. Verken voldtekt eller incest eller alvorlig og dødelig sykdom i fosteret, kan etter dagens lov rettferdiggjøre et abortinngrep.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.