Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Redaktør i Humanist Forlag, Bente Pihlstrøm, understreker at de selvsagt har jobbet mye for å kvalitetssikre manuset til boka Prostitusjon. Foto: Agnieszka Bryn

Humanist Forlag: Vi har ikke latt oss bruke av prostitusjonsforkjempere

– Vi har selvsagt gjort en jobb for å kvalitetssikre manuset, sier forlagsredaktøren.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 22.04.2016 kl 12:18

Redaktør i Humanist Forlag, Bente Pihlstrøm, reagerer på uttalelsene til Daisy Elizabeth Sjursø fra Kvinnefronten i Fritanke.no i går, der hun antyder at boka Prostitusjon av Andres Lekanger ikke er godt nok kvalitetssikret.

Sjursø sier for eksempel at posisjonen til de som vil ha forbud mot sexkjøp ikke er framstilt på en måte som de kan kjenne seg igjen i, til tross for at dette er en bok der de ulike posisjonene i debatten skal presenteres på en balansert måte.

Les hele intervjuet med Sjursø her.

Vil ikke gå ut med navn

Pihlstrøm avviser antydningene om at Lekangers arbeidsplass PION – Prostituertes Interesseorganisasjon i Norge – nærmest har skrevet denne boken alene, uten redigering eller annen redaksjonell oppfølging.

– Vi har selvsagt gjort en jobb for å kvalitetssikre manuset. Vi har hatt flere konsulenter på det, og vi har vært svært opptatt av en balansert framstilling, sier hun.

– Har det også vært med konsulenter som er enig med Kvinnefronten i prostitusjonsdebatten?

– Det har vært inne folk med bakgrunn fra og kjennskap til den radikalfeministiske bevegelsen.

– Hvem da?

– Beklager, men det kan jeg ikke gå ut med. Det er ikke sånn at vi krever av våre konsulenter at de skal bli nødt til å stå i en offentlig debatt etter bokutgivelser, og som i dette tilfellet – å måtte tåle de følelsespregede personangrepene som vi vet vil komme hvis vi begynner å gå ut med navn.

Pihlstrøm synes Kvinnefronten bør være fornøyd med at boka har fått saken på dagsorden og har gitt også dem anledning til å fronte sitt syn.

– Det var meningen med boka hele tiden. Den skulle fremme debatt. Det mener vi at vi har greid, sier hun.

Debattbok – ikke en nøytral bok

Forlagsredaktøren understreker at målet med Pro et contra-serien er ikke å gi ut nøytrale bøker.

– Det ser ut til at mange tror – eller velger å tro – at vi har etterstrebet å gi ut en «nøytral» bok av en «nøytral» forfatter, og på den måten har tråkket skikkelig i salaten ved å innbille oss at Lekanger er en blåøyd og nøytral fyr som kunne skrive en flink skolestil om prostitusjon. Det er helt feil. Målet med Pro et contra-serien er å gi ut bøker, som riktig nok skal presentere de ulike sidene i en debatt, men som også skal føre til debatt om temaet. Det er hele poenget, sier Pihlstrøm.

Hun forklarer at hensikten er å få inn folk som har kunnskap – og veldig gjerne meninger– om et emne, og få vedkommende til å redegjøre for temaet i en liten, lettilgjengelig bok.

– Vedkommende må gjerne legge argumentene sine laglig til for hogg for å bidra til en videre debatt utenfor bokas lille format. At forfatteren har et klart standpunkt har vært tilfelle i flere av de andre bøkene i serien. En fordel med dette er at leseren (akkurat som forfatteren) utfordres til å veie for og imot, og på det grunnlaget kan gjøre seg opp sin egen mening, sier hun.

Pihlstrøm sier de ga oppdraget til Lekanger nettopp fordi han er en tydelig stemme i debatten.

– Vi kunne like gjerne latt en prostitusjonsmotstander skrive boka for å holde oss til seriens formål, og det ville sikkert også blitt en interessant bok. Nå endte vi imidlertid etter en redaksjonell prosess med å invitere Lekanger til å skrive denne boka, fordi han løfter frem aspekter ved problemstillingen vi mener har en tendens til å bli neglisjert i en ofte svært polarisert debatt, sier hun.

Pihlstrøm synes det er synd hvis Sjursø er mer opptatt av å erklære at boka ikke burde blitt gitt ut, snarere enn å diskutere selve bokas innhold.

– Det er synd dersom Sjursø eller Kvinnefronten mener at dette er et tema som er ferdigdiskutert. Når flere aktører kommer på banen i debatten – deriblant mennesker som jobber direkte med mennesker i prostitusjon – blir det tydelig at det fortsatt er noe å diskutere, og at vi dessverre fortsatt har til gode å finne den beste og mest humane måten å håndtere prostitusjonsspørsmålet på, sier hun.

Samfunnsoppdrag: Spre kunnskap og engasjement

Forlagsredaktøren presiserer at Humanist forlag opererer redaksjonelt uavhengig av Human-Etisk Forbund, og er som forlag opptatt av å bidra til en fri, åpen debatt og mangfoldige refleksjoner rundt aktuelle temaer.

– Vi gir ut bøker som på ulike måter drøfter og tematiserer aktuelle ting i samtiden. Hensikten er ikke å reflektere Human-Etisk Forbunds offisielle meninger, ei heller de personlige synspunktene til enkeltpersoner i forlaget. Vårt samfunnsoppdrag er å spre kunnskap og bidra til engasjement gjennom bøker som tar utgangspunkt i kulturelle, vitenskapelige, filosofiske, etiske eller livssynsrelaterte spørsmål. Dette er et oppdrag vi tar på alvor, poengterer hun.

Pihlstrøm legger til at det ikke er uvanlig at omtalte grupperinger og personer synes de er fremstilt uriktig.

– Det positive er at en debatt rundt boka gir rikelig med anledning til både å fremme sitt syn og å imøtegå det man måtte mene er urettferdige eller feilaktige fremstillinger av en selv. Ikke minst gir det en gyllen anledning til å opplyse videre ved å fortelle hvorfor man mener Lekanger tar feil når han redegjør for hvordan han mener prostitusjon kan og bør håndteres. Det er en debatt vi ønsker velkommen, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...