Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund gikk ut på gata og pusset snublesteiner i dag, på årsdagen for de første deportasjonene fra Oslo under krigen. 
 Foto: Human-Etisk Forbund/Emilie Hesselberg

Human-Etisk Forbund gikk ut på gata og pusset snublesteiner i dag, på årsdagen for de første deportasjonene fra Oslo under krigen. Foto: Human-Etisk Forbund/Emilie Hesselberg

Human-Etisk Forbund gikk ut på gata og pusset snublesteiner

Vi må aldri glemme! Derfor tok Human-Etisk Forbund med seg klut og pussemiddel ut på en regnvåt Oslo-gate i dag.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.11.2019 kl 19:43

Snublesteinene på en regntung novemberdag. 
 Foto: Even Gran

Snublesteinene på en regntung novemberdag. Foto: Even Gran


Rundt omkring i Oslo og i andre norske og europeiske byer er det lagt ned snublesteiner på fortauet til minne om jøder som ble tvangstransportert til nazistenes konsentrasjonsleirer under krigen. Til sammen er det rundt 70.000 av dem. Hver av snublesteinene har navnet på en av dem som ble deportert.

Ti av steinene er lagt ned rett utenfor Brugata 19 i Oslo, der Human-Etisk Forbund har sitt hovedkontor. Av de som levde på denne adressen da de ble deportert, overlevde bare én. Resten ble drept i Auschwitz.

I dag, på årsdagen for den første jødedeportasjonene fra Oslo med D/S Donau den 26. november 1942, markerte forbundet dagen med å ta med seg pusseklut og pussemiddel og rengjøre de ti snublesteinene, samt en som ligger for seg selv noen timeter lenger borte i gata, i krysset Brugata – Chr. Krohgs gate.

Trond Enger holdt appell.
 Foto: Even Gran

Trond Enger holdt appell. Foto: Even Gran

En ny tradisjon!

Generalsekretær Trond Enger holdt en liten tale for HEF-ansatte og andre som stoppet opp, der han advarte mot antisemittisme. Enger trakk fram at flere av snublesteinene har blitt utsatt for hærverk, senest utenfor synagogen i Oslo nå i høst. Han understreket at det nå mobiliseres rundt om i landet for å ivareta steinene og holde dem blanke slik at vi aldri skal glemme hva som skjedde.

– Her vil Human-Etisk Forbund bidra! understreket Enger.

En liten HEF-delegasjon med pressesjef Jens Brun-Pedersen i spissen gikk også bort til den snublesteinen som ligger alene i krysset Brugata – Chr. Krohgs gate.

Det var Brun-Pedersen som dro igang aksjonen etter et forslag fra Sven Egil Omland på Twitter. Inspirasjonen er tilsvarende aksjoner i andre norske byer og i andre land, spesielt Tyskland.

– En ny tradisjon er i emning, skrev Brun-Pedersen på Twitter.

I krysset Brugata - Chr. Krohgsgate ligger det også en enslig snublestein. 
 Foto: Even Gran

I krysset Brugata - Chr. Krohgsgate ligger det også en enslig snublestein. Foto: Even Gran