Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbunds nye lokaler: Møllegaten er en eldre gate i Tønsberg sentrum, og nummer 12 er en bygning oppført i 1915.
 Foto: Eiendomsmegler 1 Norge AS

Human-Etisk Forbunds nye lokaler: Møllegaten er en eldre gate i Tønsberg sentrum, og nummer 12 er en bygning oppført i 1915. Foto: Eiendomsmegler 1 Norge AS

Historisk kjøp:

Human-Etisk Forbund eier nå egne lokaler i Tønsberg

For første gang vil forbundet eie sitt eget lokale. Human-Etisk Forbund Region Sør flytter inn i Møllegaten 12 i Tønsberg.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.09.2019 kl 13:36

I dag melder Tønsberg Blad at Human-Etisk Forbund har kjøpt lokalene til konkursrammede Atlant Entreprenør SVS AS i Tønsberg. Lokalene ligger i Møllegaten 12, en ærverdig bygning fra 1915.

Regionleder i Region Sør, Knut Kaspersen.

Regionleder i Region Sør, Knut Kaspersen.


– I Møllegaten 12 får vi større og mer tidsmessige lokaler, sier regionleder i Region Sør, Knut Kaspersen, til Tønsberg Blad.

I dag holder Region Sør til i Håkon Gamles gate i Tønsberg, men kontor- og møtelokalene der er blitt for trange når antall ansatte ved kontoret er økt fra to til fire, som følge av regionreformen i Human-Etisk Forbund.

Ifølge Tønsberg Blad inneholder kontorseksjonen 232 kvadratmeter, med resepsjon, gang, syv cellekontorer, møterom, spiserom, toaletter, dusj og lager. Her var prisantydning 2,8 millioner kroner. I tillegg kjøpte forbundet samtidig kjellerseksjonen på 190 kvadratmeter, med plass til seks-sju parkeringsplasser. Det var flere interessenter, men bare Human-Etisk Forbund kunne dokumentere sitt låneopptak og fikk ifølge Kaspersen kjøpt «nær prisantydning».

Hastevedtak

Eiendomskjøpet har foregått i samråd med forbundets øverste ledelse. Generalsekretær Trond Enger forteller at dette kom i stand på kort varsel.

– Regionlaget har lenge lett etter nye lokaler uten å ha funnet noen. Leiemarkedet i Tønsberg er ikke så bra. Så dukket de perfekte lokalene opp, her kan man også flytte rett inn uten noen form for oppussing – men de var altså ikke til leie, men til salgs.

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger.

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger.


Enger forklarer at det totale regnestykket som Human-Etisk Forbund har satt opp, viser at dette vil gå i null; man vil tjene inn kostnadene i løpet av sju-åtte år. I tillegg til at man slipper husleieutgifter for kontor, kan lokalene også brukes til konfirmasjonsundervisning for Tønsberg og omegn, slik at de totale leieutgiftene for Region sør vil gå ned.

– Det gjør at dette veldig fort blir et lønnsomt prosjekt. Samtidig er risikoen ved å investere kapital i eiendom ganske liten. I dette tilfellet har man kjøpt med visshet om at man selv er leietaker. Hadde regionen ønsket å kjøpe et helt hus som ville inkludere risiko med leietakere, ville det vært noe helt annet, understreker han.

Ikke presedens

– Kan det å kjøpe egne lokaler også være aktuelt andre steder i landet?

– Selv om dette var en god løsning for Region Sør i denne situasjonen, var sentralstyrets arbeidsutvalg – som jeg drøftet saken med – tydelig på at dette ikke gir noen presedens for andre lag til nå å kjøpe eiendom. Så langt er dette bare et unntakstilfelle, understreker Enger.

Human-Etisk Forbund har i dag begrensninger på hva slags investeringer forbundet kan gjøre, men det vil legges fram en sak for sentralstyret for å få etablert hvilke rammer som skal gjelde for eksempelvis investering i eiendom.

– Det er ellers bare fem regionkontorer der eiendomskjøp kan være aktuelt, og ingen av de fire andre trenger per nå nye lokaler. Og eventuelt nye eiendomssaker må behandles individuelt og være begrunnet at det ikke er mulig å leie gode nok lokaler.

#Region SørVis flere