Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det blir kanskje slutt på HAMU-navnet, men hjelpearbeidet i HEF skal styrkes.

Det blir kanskje slutt på HAMU-navnet, men hjelpearbeidet i HEF skal styrkes.

HEF flagger ut bistandsarbeidet

- men innsatsen trappes opp

Siden 1992 har Human-Etisk Forbund drevet bistandsarbeidet sitt selv, under navnet HAMU. Det blir det nå slutt på. Forbundet ønsker å inngå samarbeid med en ekstern partner.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.01.2014 kl 18:31

Human-Etisk Forbund har innsett at bistandsarbeid krever en profesjonalitet og en satsing som krever for stor innsats og mye ressurser av organisasjonen.

Det er hovedgrunnen til at HEFs hovedstyre før jul vedtok å legge ned styringsgruppen for HAMU og begynne arbeidet med å skaffe en ekstern samarbeidspartner for HEFs hjelpearbeid.

Hovedstyrevedtaket før jul er basert på et landsmøtevedtak fra i fjor sommmer, som igjen baserte seg på anbefalingene til et utvalg ledet av Robert Rustad.

Ti prosjekter i fire land

Siden 1992 har Human-Etisk Forbund drevet bistandsarbeidet sitt gjennom HAMU - Humanistisk Aksjon for Menneskerettigheter i Utviklingsland.

I dag støtter HAMU ti bistandsprosjekter i fire ulike land; Nigeria, Uganda, Nepal og India. Disse prosjektene er under utfasing fram mot 2016.

Det er ikke bestemt om navnet HAMU skal bestå som en merkelapp på HEFs bistandsarbeid. Utvalget som utredet omleggingen peker på at HAMU-navnet ikke er spesielt godt kjent, og at HEF bør vurdere å fjerne det. Eventuelt kan hjelpearbeidet lanseres under HEFs eget navn eller under et nytt navn.

Økt innsats på bistandsarbeid

At HAMU avvikles i sin nåværende form betyr ikke at Human-Etisk Forbund skal bruke mindre penger på bistandsarbeid framover. Tvert imot. Fjorårets landsmøte vedtok at det internasjonale arbeidet skal trappes opp fra dagens rundt to prosent av totalbudsjettet og opp til fire prosent i 2020.

I vedtaket før jul presiserer Hovedstyret at Human-Etisk Forbund skal drive utviklingsarbeid og ikke nødhjelp. En annen overordnet føring er at pengene skal brukes til å bekjempe undertrykking eller diskriminering som er begrunnet med religion eller tradisjon.

Landsmøtevedtaket fra i fjor sommer slo fast at at forbundets internasjonale engasjement skal gå langs tre akser:

  • Støtte til den internasjonale humanistbevegelsen, gjennom den internasjonale humanistunionen IHEU og den europeiske humanistføderasjonen EHF.
  • Direkte støtte til humanistorganisasjoner i ulike land, med prioritet til land i Norden.
  • Bistandsarbeid i samarbeid med en eller flere etablerte hjelpeorganisasjoner.

Opptrappingen forutsetter ikke bare økte overføringer fra budsjettet, men også engasjement og økonomiske bidrag fra medlemmer og lag.

Fylkeslagene vil bli oppfordret til å yte direkte støtte til humanistorganisasjoner i andre land. Human-Etisk Forbund ønsker å mobilisere hele organisasjonen i det internasjonale arbeidet.

Ble for kompetansekrevende

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, sier at organisasjonen etterhvert har innsett at det å drive bistandsarbeid på frivillig basis har blitt for krevende.

– Oppfølging, kvalitetssikring og administrasjon ble til slutt så krevende at vi ikke så noen annen utvei enn å profesjonalisere det. Det tror vi gjøres best gjennom en av de organisasjonene som allerede driver med bistandsarbeid. Når det gjelder organisasjonsbygging og organisasjonsstøtte, er det imidlertid lettere å bidra aktivt selv, blant annet gjennom råd og anbefalinger fra den internasjonale humanistbevegelsen, sier hun.

– Vurderte forbundet noen gang å ansette noen på heltid til å drive med oppfølging og kvalitetssikring av bistandsarbeidet?

– Nei, det har vi ikke gjort. Bistandsarbeid er krevende, og vi mener det er best å la en profesjonell organisasjon ta seg av det, sier hun.

Mile håper Human-Etisk Forbund finner en god organisasjon som har prosjekter som passer forbundets profil, der kamp mot undertrykking på grunn av religion eller tradisjon står sentralt.

– Dette arbeidet skal vi i gang med nå, og jeg legger til grunn at det er mulig å finne prosjekter som passer de rammene vi har satt opp, sier hun.

Hovedstyret har utnevnt Terese Svenke og Robert Rustad til kontaktpersoner for det internasjonale arbeidet. Satsingen på internasjonalt arbeid skal også tydeliggjøres i administrasjonen.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus