Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Gøran Hoff Mikkelsen: Splittelse har vi allerede

#Stange ser ut til å misforstå hva ateisme er. Jeg er enig i at ateisme ikke er en sikring mot destruktiv etikk, men det er en sikring mot religiøs do...

Publisert:

Sist oppdatert: 06.01.2009 kl 20:50

Stange ser ut til å misforstå hva ateisme er. Jeg er enig i at ateisme ikke er en sikring mot destruktiv etikk, men det er en sikring mot religiøs dogmatikk, som svært ofte fører til en destruktiv etikk, skriver Gøran Hoff Mikkelsen i et svar til Edvard Stange.

Publisert: 6.1.2009

Edvard Stange føyer seg med sitt innlegg inn i den lange rekken av nordmenn som ikke tar islamismen på alvor. Det Stange tydeligvis ikke ser, er at i dette øyeblikk finnes det millioner av islamister i Europa som jobber mot de verdiene som Stange taler for i sitt innlegg, og det er nettopp dette som er grunnen til mange ateisters religionsmotstand. Misforstå meg ikke - jeg har ingenting imot den form for religion som praktiseres av liberale kristne og muslimer, og hadde alle religiøse vært slik, så hadde jeg neppe kritisert religion, på samme måte som jeg ikke kritiserer astrologi. Men astrologer drapstruer ikke sine kritikere, og krever heller ikke et lovverk basert på astrologi, som rammer både "moderate" astrologer så vel som "ikke-astrologer". Nei, de vet like godt som meg at dette ville være både dypt urettferdig og ekstremt arrogant, og at det er mennesket som skal komme først når lover skal bestemmes - ikke astrologi, og ikke religion.

Stange ser ut til å misforstå hva ateisme er. Jeg er enig i at ateisme ikke er en sikring mot destruktiv etikk, men det er en sikring mot religiøs dogmatikk, som svært ofte fører til en destruktiv etikk. Da Jesus holdt sin bergpreken, snakket han sunn fornuft, en fornuft alle mennesker er utstyrt med, og som er dogmatikkens rake motsetning. Ateismen sier dessuten ikke hva man er, men hva man ikke er. En ateist kan altså utmerket godt være en fanatisk og dogmatisk kommunist eller en nazist. Det er disse politiske religionene som har skylden for milloner av drepte mennesker, ikke ateismen. Den virkelige moral baserer seg ikke på bøker, men på empati.

For min del er ønsket om en religionsfri verden kun det - et ønske. Jeg kommer aldri til å forby noen å tro. Men jeg synes at det er min rett å kreve at mitt samfunn bevarer den sekulariteten som sikrer meg religionsfrihet - en verdi som er fraværende i den muslimske verden.

For ordens skyld må jeg presisere at jeg ikke er medlem av Human Etisk Forbund, og at jeg derfor kun har grunnlag for å svare på vegne av meg selv.

Gøran Hoff Mikkelsen

Debatt Vis flere

DEBATT: Trenger alle livssyn å være gjensidig ekskluderende?

– Forsvarer jeg en bredere livssynsdefinisjon enn Gran? På en måte, ja, på andre måter, ikke nødvendigvis, skriver Arild Tornes.