Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Trond Bakkevig overleverte rapporten om demokratireform i kirken til statsråd Trond Giske i dag. Foto: KKD.

Trond Bakkevig overleverte rapporten om demokratireform i kirken til statsråd Trond Giske i dag. Foto: KKD.

Giske: - Et godt utgangspunkt for mer demokrati

#Kultur og kirkeminister Trond Giske tror kirkens demokratiutredning vil berolige engstelige sjeler i Ap og Sp. Tekst: Even Gran Publisert: 13.5.2008...

Publisert:

Sist oppdatert: 13.05.2008 kl 22:43

Kultur og kirkeminister Trond Giske tror kirkens demokratiutredning vil berolige engstelige sjeler i Ap og Sp.

Tekst: Even Gran
Publisert: 13.5.2008

Arbeidsgruppa som siden februar har jobbet med å legge fram forslag til mer demokrati i Den norske kirke, la fram sin rapport i dag, overfor kultur- og kirkeminister Trond Giske.

Demokratireformen i kirken spiller en avgjørende rolle i statskirkeforliket som ble inngått mellom alle partiene på Stortinget i april.

Forslaget fra demokratiutvalget består blant annet av at det skal bli flere direktevalgte delegater til Kirkemøtet; Den norske kirkes øverste organ. Det skal settes opp en liste i hvert bispedømme (se boks under) som delegatene skal velges fra. Antallet delegater fra hvert bispedømme skal variere med størrelse.

Dette fører til at Kirkemøtet øker kraftig i størrelse. I dag består Kirkemøtet av 86 delegater valgt indirekte via menighetsrådene og bispedømmerådene. Dette utvides nå til 125 delegater, hvor alle de ekstra delegatene vil være lekfolk som er valgt direkte av medlemmene, eller i en kombinasjon av direktevalg og valg direkte fra menighetsrådene. Begge ordninger skal prøves ut, kunne Bakkevig fortelle.

Bispedømmerådene (styret for bispedømmet) utvides med de samme ekstra lekmedlemmene som også representerer bispedømmet på Kirkemøtet.

Foreslår ikke organiserte fraksjoner

Utvalget foreslår ikke å gjøre noe aktivt for å støtte opprettelsen av fraksjoner/partier internt i kirken, som det har blitt spekulert i, og som Bakkevig selv framhevet overfor Fritanke.no i april.

Ifølge forslaget skal alle kandidater settes opp alfabetisk på en liste som skal gjelde for hele bispedømmet.

Statsråd Trond Giske kommenterte under dagens pressekonferanse at opprettelsen av organiserte fraksjoner/partier likevel kan bli et forslag som vil bli lansert i høringsrunden som utvalgsrapporten nå skal ut på.

HEF protesterer på samtidig valg
Et annet tiltak som foreslåes, er at kirkevalget skal legges til samme dag som offentlige valg. Bakkevig understreket at kirkevalget ikke bør foregå i samme lokale som det offentlige valget, men i et nærliggende eller tilstøtende lokale.

Dette har fått Human-Etisk Forbund til å protestere.

- At et utvalgt trossamfunn skal kunne avholde menighetsrådsvalg samtidig med et allmennt offentlig valg, er et klart bevis på at vi fremdeles har en statskirkeordning i Norge. En slik blanding av valg er en uting i et moderne demokrati, sier generalsekretær i HEF, Kristin Mile, i en pressemelding.

Videre foreslår utvalget at alle kirkemedlemmer skal få tilsendt valgkort, noe Bakkevig understreket også vi bidra til å rydde opp i kirkens medlemsregister. Les egen Fritanke.no-artikkel om dette.

Prislapp: 80-110 millioner

Bakkevig lanserte også regningen for hele reformen. Den blir 80 til 110 millioner kroner; penger som Giske slett ikke avviste å bevilge.

- Vi må være klar over at demokrati i kirken koster, men hvor mye vi kan sette av til dette vil vi komme tilbake til i budsjettprosessen, sa Giske.

- Godt utgangspunkt
Det er spesielt Ap og Sp som har vært opptatt av demokratireformen i kirken. Sp har sågar sagt at hvis denne reformen ikke lykkes, kan det tenkes at de vil gå imot hele statskirkeforliket som ble inngått i april.

Trond Giske var imidlertid fornøyd med utvalgets arbeid, og mente den la et godt grunnlag for videre arbeid.

- Det er mange innen Ap og Sp som vil ha disse reformene på plass før de kan gå for en løsrivelse av kirken i 2012. Jeg tror denne rapporten er et godt utgangspunkt og at mange av de i Ap og Sp som ønsker at det gjøres et godt arbeid med dette blir fornøyd, sa han.