Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Trond Bakkevig mener tydeligere fronter i kirken er en forutsetning for økt valgdeltagelse.

Trond Bakkevig mener tydeligere fronter i kirken er en forutsetning for økt valgdeltagelse.

Bakkevig vil fraksjonere kirken

#- Hvis valgdeltagelsen skal økes, må vi få tydeligere fronter i kirken, sier Trond Bakkevig. Han leder utvalget som skal sikre den demokratiseringen ...

Publisert:

Sist oppdatert: 11.04.2008 kl 12:27

- Hvis valgdeltagelsen skal økes, må vi få tydeligere fronter i kirken, sier Trond Bakkevig. Han leder utvalget som skal sikre den demokratiseringen som Ap og Sp krever for å gå for å slippe kirken fri i 2012.

Tekst: Even Gran
Publisert: 11.4.2008

I går ble alle partiene på Stortinget enig om et forlik i statskirkesaken. Men Ap og Sp la igjen en snubletråd. De vil ikke stemme for de varslede grunnlovsendringene hvis ikke demokratiet i kirken bedres.

Ap forutsetter først og fremst at visse struktuelle tiltak for å bedre demokratiet blir gjennomført, mens Sp i større grad enn Ap har antydet at de også vil ta hensyn til hvilken effekt disse tiltakene har. Det vil si hvis tiltakene ikke fungerer, og valgdeltagelsen fortsatt er lav etter at tiltakene er gjennomført, så kan Sp tenkes å stemme mot fristillingen av kirken i 2012.

Nødvendig med fraksjonering
Demokratiutviklingen i kirken er derfor i en nøkkelposisjon. Kirken har satt ned et utvalg som skal utrede hvordan kirken kan få opp valgdeltagelsen.

Utvalgsleder Trond Bakkevig bekrefter overfor Fritanke.no at en sterkere polarisering og tydeligere fronter i kirken er en forutsetning for at medlemmene skal engasjere seg.

- Utvalget er enig i at det må bli tydeligere hvilke kandidater som, for å ta noe av det mest brennbare, står for et restriktivt syn i homofilispørsmålet, og hvem som er mer liberale, sier Bakkevig.

- Så utvalget går altså inn for en tydeligere fraksjonering og polarisering av kirken?

- Ja, dette er en forutsetning for at medlemmene skal få reelle valg. Det er kanskje det viktigste grepet.

- Er du ikke redd for at dette vil føre til splittelse i kirken?

- Nei, dette har vi allerede. Det er ikke noe nytt. Vi må bare bli flinkere til å tydeliggjøre det. Velgerne må få vite hvilken linje de ulike kandidatene står for, og få et reelt valg mellom disse.

- En måte å gjøre dette på er at de ulike fraksjonene organiserer seg mer formelt og lanserer sine kandidater omtrent som politiske parti. Er dette en aktuell modell for kirken?

- Det kan det være. Det må i hvert fall være klart for velgerne hva kandidatene mener, og hvor de er uenige. Vi må bli flinkere til å få fram uenighet. Men jeg vil ikke si for mye om dette før utvalget har konkludert, sier Bakkevig.

Rapporten legges fram om kort tid

Gårsdagens statskirkeforlik krever at demokratireformen i kirken gjennomføres med utgangspunkt i nettopp Bakkevig-utvalgets innstilling.

Stortingsforliket forutsetter videre at kirkemedlemmene får reelle valgmuligheter, og nevner spesielt tiltak som direktevalg på kandidater og at kirkevalget avholdes samtidig som offentlige valg.

Trond Bakkevig forteller at utvalgsarbeidet er i rute. Rapporten vil derfor bli lagt fram senest 1. mai.