Kontakt
Fylkespolitikere i Sogn og Fjordane synger Fedrelandssalmen på hvert møte. Her fra det siste møtet de hadde, den 26. august. (Se opptak her, salmen begynner etter 3:30) Foto: Sogn og Fjordane fylkeskommune
Torbjørn Vereide fra Ap ser ikke noe poeng i å be om en avstemning om saken.
Even Gran
Publisert: 10.10.2016 kl 14:10
Sist oppdatert: 10.10.2016 kl 20:00
Politikerne i fylkestinget i Sogn og Fjordane har siden 1940 innledet møtene sine med sang av «Gud signe vårt dyre fedreland», eller Fedrelandssalmen som den også kalles.
Det vil Torbjørn Vereide ha en slutt på. Han representerer Arbeiderpartiet i fylkestinget. Han synes det bør bli slutt på salmesynging før politiske møter.
– Politiske organ i Norge bør være fri for salmer og religion. Vi må ha et tydelig skille mellom religion og politikk. Da sier det seg selv av vi ikke kan innlede møtene våre med felles salmesang, sier han.
Vereides utspill har blitt kraftig imøtegått av Trude Brosvik fra KrF.
– Jeg synes Fedrelandsalmen passer godt, og det er kultur. Da synes jeg dette er et veldig rart utspill fra en som ønsker å være kulturpolitiker, sier hun til NRK.
Vereide får ikke bare motbør fra KrF. På lørdag gikk Knut Magnussen, erklært ateist og journalist i avisa Firda, ut med hard kritikk av Ap-politikerens utspill i en kommentarartikkel:
«Kristentrua har vore ein del av den norske kulturen i tusen år, er eit faktum, anten humanetikarane likar det eller ikkje, og ein skal vere rimeleg hårsår dersom innhaldet i fedrelandssalmen skulle verke støytande. Dessutan: Tradisjonar og røter er god ballast å ha med seg i møte med nye kulturar. For har vi ikkje respekt for eigen kultur, kan vi heller ikkje ha respekt for andre kulturar", skriver Magnussen.
Vereide får støtte fra fylkesleder i Unge Venstre, Jacob Bredesen, som mener det er rart at folkevalgte skal synge en salme i et land der stat og kirke er skilt fra hverandre.
I 2007 foreslo SV å slutte med salmesangen i Sogn og Fjordane fylksting, men også da var motstanden så stor blant politikerne at forslaget ikke kommer opp til behandling.
Human-Etisk Forbund støtter ikke overraskende Vereides forslag. Fylkesleder i Sogn og Fjordane, Berit Hovland, sier til NRK at fylkespolitikarene bør legge salmesangen på hylla.
Torbjørn Vereide forklarer overfor Fritanke.no at det ikke vil bli noen avstemning om saken. Det er bare noe han har tatt opp til debatt.
– Jeg ser ikke noe poeng i å ta opp saken til votering, for jeg tror ikke flertallet er enig med meg. Men det er bra saken kommer på dagsorden. Jeg tror det er mange som sitter på gjerdet og som egentlig er enig med meg, men er redd for å provosere, sier han.
Han har nå blitt enig med KrF om at det i tillegg til salmesangen, også skal være et lokalt kulturinnslag før møtene.
– Har du hele Ap-gruppa med deg på å si nei til salmesang før møtene?
– Jeg har tatt det opp i gruppa, og fått flertallet i gruppa med meg på at jeg kan kjøre saken. Mitt inntrykk er at også Venstre og SV er enig i dette, mens Sp og Krf er uenige. De andre partiene er delt. Men det er vanskelig å vite sikkert hvor alle står, siden det ikke har blitt formelt behandlet, sier han.
– Vet du om det synges kristne salmer i resten av landets fylkesting?
– Det har jeg ikke full oversikt over, men jeg tror ikke det er vanlig. Jeg vet at Hordaland brukte å synge en salme, men at de nylig erstattet dette med et lokalt kulturinnslag isteden, sier Vereide.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.