Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Jesidienes talsperson Ido Baba Sheikh er på besøk i Norge denne uka.
 Foto: Even Gran

Jesidienes talsperson Ido Baba Sheikh er på besøk i Norge denne uka. Foto: Even Gran

Folket hans slaktes ned av ekstreme muslimer

Daesh (IS) liker svært dårlig at jesidiene i nord-Irak ikke er muslimer. I går var en av dem i Norge.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.12.2016 kl 16:40

Det bor ikke bare muslimer i Midtøsten. Den kurdiske folkegruppa jesidiene i det nordlige Irak har sin egen religion; Jesidisme. Religionen ble stiftet av Sheik Adi rundt år 1150.

Jesidiene er sterkt forfulgt og undertrykket av de ekstreme muslimene i Daesh (IS), som naturlig nok ser på dem som «vantro». I august 2014 ble rundt 5000 jesidier drept i det som har blitt kalt «Sinjar-massakren».

Mange jesidier fikk valget mellom å konvertere til islam eller dø. Over 200.000 ble drevet på flukt. Mange av dem lever fortsatt i flyktningeleire. Unge jesidi-kvinner ble bortført og brukt som sexslaver eller tvangsgiftet med Daesh-soldater.

– Bli muslim eller dø!

Jesidienes talsperson Ido Baba Sheikh er i Norge denne uka. I går arrangerte Norsk Folkehjelp og Human-Etisk Forbund et møte med ham. Ido Baba Sheikh er broren til Baba Sheikh – jesidienes øverste religiøse leder.

Ido Baba Sheikh takket for støtten jesidiene får fra Norsk Folkehjelp og Human-Etisk Forbund.

– Daesh er imot alle som ikke er helt like dem selv, men der muslimer som ikke tilhører dem får valget mellom å betale en bot eller bli med i Daesh, får jesidiene valget mellom å bli muslimer eller dø. Det er ingen nåde – ingen grenser for hva de kan tillate seg av grusomheter, fortalte han.

Ido Baba Sheikh trakk fram noen eksempler for å vise hvilken sadisme Daesh står bak i sine pågående overgrep mot jesidi-befolkningen.

– De tar barn fra mødrene sine. De lar barn se på mens foreldrene blir drept. I ett tilfelle drepte de et barn og serverte det som mat til moren. De omvender barn til sin hatefulle ideologi og lærer dem at de skal skjære huden av folk som ikke er muslimer, inkludert deres egen far og mor. Daesh er i ferd med å utrydde oss. Hvis det fortsetter slik, vil det snart ikke være minoriteter igjen i Irak, sa han.

Bedre før 1979

Ido Baba Sheikh forteller at Sinjar-massakren på jesidiene fra august 2014 fortsatt henger over folkegruppen.

– Veldig mange er på flukt og sliter med det har opplevd. Lokalsamfunn er rykket opp med roten og mange er døde. I tillegg er vi selvsagt redde for at de vil slå til igjen. Sinjar-provinsen er omringet av Daesh. De er over alt. Det er veldig farlig for oss, sier han til Fritanke.no.

– Er det vanskelig å få oppmerksomhet rundt situasjonen til jesidiene?

– Nei, egentlig ikke. Det har historisk sett vært 72 folkemord mot jesidier. De fleste av dem har ikke fått noe oppmerksomhet internasjonalt. Men denne gangen fikk vi mye mer oppmerksomhet enn vi er vant med. Det har kanskje med internett og informasjonsflyten å gjøre, sier han.

Ido Baba Sheikh forteller at forholdene mellom jesidier, muslimer og kristne var mye bedre da han vokste opp.

– Da levde vi fredelig sammen. Vi aksepterte hverandre og var venner. Problemet ligger i fundamentalistisk islam, sier han.

– Når begynte problemene?

– Da vil jeg starte med da Sovjetunionen invaderte Afghanistan i 1979. Den gangen så USA på muslimer som sine venner i kampen mot kommunistene, og startet et arbeid for at muslimene skulle styrke sin kulturelle og religiøse identitet. Det førte til mer intolerante holdninger, og det har bare blitt verre og verre, sier ham.

Ido Baba Sheikh forteller at det var ille da Saddam Hussein styrte Irak, men at det likevel er enda verre nå.

– Under Saddam levde vi sammen i Mosul, men det går ikke lenger nå. Daesh dreper oss systematisk, så det har definitivt blitt verre, sier ham.

Traumatiserte barn begår selvmord

Religion er en viktig årsak til at jesidiene blir drept og forfulgt. Derfor er jesidiene pekt ut som ett av to hjelpeprosjekter som Human-Etisk Forbund støtter gjennom sitt samarbeid med Norsk Folkehjelp.

Janet Øverland fra Human-Etisk Forbund, som koordinerer forbundets hjelpearbeid, fortalte om en reise en delegasjon fra Human-Etisk Forbund hadde til jesidienes hjemsted i oktober.

– Historiene vi ble fortalt var sjokkerende. Daesh slaktet ned mennene en etter en mens kvinnene ble gjort til sexslaver. Barn har vært vitne til at foreldre har blitt mishandlet og drept, og er så traumatisert at de begår selvmord i flyktningeleirene, fortalte Øverland.

Hun understreket at det som skjer mot jesidiene er et pågående folkemord og at det bør anerkjennes som sådan.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.