Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kristin Mile liker ikke uttalelsene Nepals nye visestatsminister har kommet med til IHEUs Babu Gogineni. Les mer her.

Kristin Mile liker ikke uttalelsene Nepals nye visestatsminister har kommet med til IHEUs Babu Gogineni. Les mer her.

- Dette er hårreisende sett med norske øyne

HEFs generalsekretær Kristin Mile tar sterkt avstand fra uttalelsene til Nepals visestatsminister. Tekst: Even Gran Publisert: 29.8.2008 Den inter...

Publisert:

Sist oppdatert: 29.08.2008 kl 13:14

HEFs generalsekretær Kristin Mile tar sterkt avstand fra uttalelsene til Nepals visestatsminister.

Tekst: Even Gran
Publisert: 29.8.2008

Den internasjonale humanistunionen IHEU, som HEF er medlem av, har innledet et samarbeid med Nepals nye regjering. Den viser seg å være ganske så religionsfientlig.

I en samtale med IHEUs Babu Gogineni har Nepals nye visestatsminister Baburam Bhattarai uttalt at "vi må aktivt motarbeide denne typen overtro og forestillinger, og dermed vil religionen dø ut av seg selv". Se Fritanke.nos sak om dette.

Når man i tillegg tar hensyn til at regjeringen erklærer seg som maoister og marxister, og ønsker seg en "kulturrevolusjon", så går tankene lett i retning av Stalin og Maos forfølgelser og utrenskninger av religiøse.

Det kommer ikke fram av pressemeldingen hvorvidt IHEU har noen kritiske holdninger til utsagnene fra ministeren.

- HEF vil ha mangfold og pluralisme

Generalsekretær i HEF, Kristin Mile, presiserer at uttalelsene fra Nepals visestatsminister ligger svært langt unna HEFs holdning.

Hun forutsetter at IHEU vil gripe inn hvis regjeringen i Nepal bryter menneskerettighetene.

- Uttalelsene fra ministeren er hårreisende sett med norske øyne. Human-Etisk Forbund er for en sekulær stat og et mangfoldig og pluralistisk samfunn. Staten skal være nøytral og likebehandle alle tros- og livssynsretninger. Ut over dette skal det selvsagt være full religionsfrihet, poengterer hun.

Kan være behov for sterkere ord

Mile har imidlertid forståelse for at språkbruken må tilpasses forholdene.

- Situasjonen er selvsagt annerledes og mer alvorlig i Nepal enn den er i Norge. Det er langt flere åpenbare skadevirkninger av religiøse trosforestillinger, og da kan det være nødvendig med et sterkere språk også, sier hun.

Pågående diskusjon om religionskritikk
Mile forteller at debatten om hvor kritisk humanistbevegelsen bør være til religion er levende både i IHEU og i HEF.

- Det finnes en rekke HEF-medlemmer som synes forbundet burde bevege seg mer i en religionskritisk retning. Dette er en diskusjon og en motsetning vi i humanistbevegelsen på sett og vis må leve med, sier hun.

Mile legger til at HEF er mer opptatt av mangfold og dialog enn mange av IHEUs andre medlemsorganisasjoner.

- Jeg tror dette skyldes nasjonale forhold, og spesielt det samarbeidet vi har med de andre tros- og livssynssamfunnene i Norge, sier hun.