Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy, og Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund går ut i en felles protest mot utviklingen i Egypt.
 Foto: Kirkens informasjonstjeneste + Human-Etisk Forbund

Generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy, og Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund går ut i en felles protest mot utviklingen i Egypt. Foto: Kirkens informasjonstjeneste + Human-Etisk Forbund

Den norske kirke og Human-Etisk Forbund sammen i protest mot Egypt

Ber Utenriksministeren gjøre hva hun kan.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.01.2018 kl 13:39

I dag har Mellomkirkelig råd i Den norske kirke og Human-Etisk Forbund sendt et felles åpent brev til Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) der de ber henne protestere overfor egyptiske myndigheter mot de stadig vanskeligere forholdene for ateister i landet.

I går skrev vi at Egypt vurderer å totalforby ateisme i en ny lov.

– Det må bli kriminalisert og definert som forakt for religion ikke å tro på Gud. Ateister har ingen tro og prøver å fornærme de abrahamittiske religionene, sier forslagsstilleren Amro Hamroush, som er leder for det egyptiske parlamentets religionskomite.

– Blasfemiloven blir brukt mot ateister og agnostikere

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, og generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy, skriver i det åpne brevet at de to organisasjonene er dypt bekymret for enkeltmennesker og gruppers tros- og livssynsfrihet i Egypt.

– Egypt har gjennom sin grunnlov (§64) absolutt tros- og livssynsfrihet. Vi har dessverre sett at blasfemiloven fra 1982, som skal beskytte de monoteistiske religioner mot krenkelser, i stadig større grad blir brukt mot mennesker som uttrykker ateistiske eller agnostiske standpunkt, heter det i det åpne brevet.

Mile og Agøy mener den praksis som gjennomføres i møte med ateisme i Egypt har uthulet og fjernet absolutt tros- og livssynsfrihet i landet de siste årene, til tross for at dette står i landets grunnlov.

– Sensur av folks tro og overbevisning

Mellomkirkelig råd og Human-Etisk Forbund mener at et eventuelt lovvedtak i den egyptiske nasjonalforsamling som forbyr ateisme i Egypt vil medføre at tros- og livssynsfrihet formelt blir fjernet fra det egyptiske samfunn.

– Dette er en svært alvorlig og urovekkende utvikling i et samfunn som allerede i praksis sensurer og forfølger mennesker for deres tro eller overbevisning, skriver de to.

Human-Etisk Forbund og Mellomkirkelig råd for Den norske kirke appellerer utenriksminister Eriksen Søreide om å bruke de virkemidler som er tilgjengelige til å uttrykke denne bekymringen overfor egyptiske myndigheter.

Vi har henvendt oss til Utenriksdepartementet for en reaksjon på utspillet. Vi oppdaterer artikkelen når vi får en kommentar.