Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Øyvind Østberg: HEFs stemme for svak og for uklar

#Jeg synes ikke HEF er konsekvente og klare nok i sin stillingstaken til islams fremmarsj i Norge og Europa. HEF ser ikke at dette er en utviklingsten...

Publisert:

Sist oppdatert: 26.01.2009 kl 14:23

Jeg synes ikke HEF er konsekvente og klare nok i sin stillingstaken til islams fremmarsj i Norge og Europa. HEF ser ikke at dette er en utviklingstendens som er en stor trussel mot de grunnleggende humanistiske verdier HEF skulle være tuftet på, skriver Øyvind Østberg i sitt utmeldingsbrev.

Publisert: 26.1.2009

Jeg vedlegger i retur mottatt giro for medlemskontingent for 2009.

Jeg har vært medlem i mange år, siden jeg var 15 tror jeg, og mine barn har hatt navnefester og konfirmasjoner i regi av Human-Etisk Forbund (HEF), men nå melder jeg meg ut.

Jeg er sterkt uenig i den nye ekteskapsloven, som også omfatter en rekke andre lovendringer f eks i barneloven, en lovreform som HEF omfavner. Å være mot diskriminering av homofile er noe helt annet enn å gjennomføre en lovgivning basert på at to personer av samme kjønn danner like godt grunnlag for familiedannelse og barneoppdragelse som en mann og en kvinne. Det siste er en form for liberal ekstremisme som ofrer grunnleggende samfunnshensyn til fordel for en marginal, ytterligere forbedring av homofiles situasjon.

Jeg synes ikke HEF er konsekvente og klare nok i sin stillingstaken til islams fremmarsj i Norge og Europa. HEF ser ikke at dette er en utviklingstendens som er en stor trussel mot de grunnleggende humanistiske verdier HEF skulle være tuftet på. Eksempelvis er det å gå inn for at hijab skal tillates brukt av politifolk, som Kristin Mile ha tatt til orde for, å overse hva hijab dreier seg om og hvilken fare det innebærer å la reaksjonære islamske tradisjoner få økt aksept her i landet. HEFs stillingstagen til karikaturstriden var heller ikke klar nok.

Riktignok er kristen fundamentalisme fortsatt en tendens hvis negative aspekter en skal være oppmerksom på, men dens kraft og potensiale fremstår i dagens Norge som beskjeden. Kristendommen i dens dominerende tapninger i den vestlige verden har vist seg forenlig med en samfunnsutvikling basert på rasjonalitet og humanitet. På visse områder, jfr ekteskapsloven, anser jeg også at de kristne grupperinger inntar mer fornuftige standpunkter enn humanetikerne og deres sengekamerater.

I dette lyset fremstår HEFs intense engasjement for å drive ut alle spor av kristne verdier fra skole og barnehager som gårsdagens, eller forgårsdagens, program. Det er ikke her den viktige frontlinjen går i kampen for at humanistiske verdier skal råde i den verden våre barn skal arve. Det er pinlig å se ungdomsorganisasjonen aksjonere ved å dele ut ørepropper til elever som går i kirken.

Jeg ser at HEF uttrykker skepsis til den foreslåtte nye lovgivningen om straff for religionskritikk og har hengt seg på det initiativet som er tatt i den sammenheng. Dette er bra, men igjen er stemmen for svak og uklar. HEF burde dessuten ha vært den organisasjonen som reiste denne saken og frontet den med kraft.

Jeg deler HEFs livssyn, men velger nå å prioritere andre fora og kanaler for å forsvare det.

Øivind Østberg

Debatt Vis flere

DEBATT: Trenger alle livssyn å være gjensidig ekskluderende?

– Forsvarer jeg en bredere livssynsdefinisjon enn Gran? På en måte, ja, på andre måter, ikke nødvendigvis, skriver Arild Tornes.