Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Kristin Mile: Ikke et forsvar for statskirken

Politisk styring av kirken er ikke et skritt i retning av et skille. Større selvstendighet for kirken vil være det. Publisert: 24.6.2009 Marius Thor...

Publisert:

Sist oppdatert: 24.06.2009 kl 12:56

Politisk styring av kirken er ikke et skritt i retning av et skille. Større selvstendighet for kirken vil være det.

Publisert: 24.6.2009

Marius Thorsen leser min uttalelse om bispevalget sist fredag som et forsvar for statskirken. Det er å snu saken på hodet. Avvikling av statskirken har vært - og er fortsatt - Human-Etisk Forbunds og min klare målsetting. Human-Etisk Forbund (HEF) forsvarer på ingen måte statskirkeforliket som ble inngått i Stortinget i april 2008. Tvert imot er dette en skuffende konklusjon på det arbeidet som ble lagt ned i stat-kirkeutvalget (Gjønnesutvalget), og også i strid med hva de fleste tros- og livssynssamfunnene i Norge håpet på. Vi beklager den manglende politiske viljen til å likestille alle borgere og livssyn.

Et fullt skille mellom stat og kirke er fortsatt en svært viktig sak. Et fullt skille innebærer selvfølgelig at kirken må gi avkall på sin privilegerte posisjon, men det innebærer også at kirken gis selvstendighet. Politisk styring av kirken er ikke et skritt i retning av et skille. Større selvstendighet for kirken vil være det.

Jeg finner det problematisk å jobbe for et skille mellom stat og kirke og samtidig støtte statlig styring av kirken. Prinsippet om trossamfunnenes rett til styre seg selv og til å utnevne sine ledere må forsvares, selv om selvstyreretten benyttes til å fatte beslutninger vi ikke liker. Jeg misliker sterkt at kirken utnevner ledere som er skeptiske til homofile, men jeg mener allikevel at det er dens rett å gjøre det.

Statens innblanding i det kirkelige styre brukes her for å støtte den mer liberale fløy i kirken. Dette er et viktig argument for mange av dem som ønsker en fortsatt statskirke. Statlig innblanding av det slaget vi så ved denne bispeutnevningen er ikke et skritt i retning fullt skille, men et politisk signal om et fortsatt ønske om en statskirke.

HEFs målsetting er en livssynsnøytral stat som ikke foretrekker ett bestemt livssyn og som har menneskerettighetene som verdigrunnlag. Livssynsnøytralitet innebærer også å ikke blande seg inn i ett trossamfunns indre anliggender, enten vi liker de beslutningene som tas eller ikke.

Som Thorsen peker på, er det viktig hvordan et framtidig skille foregår.

Kristin Mile
generalsekretær i Human-Etisk Forbund

Debatt Vis flere

DEBATT: Trenger alle livssyn å være gjensidig ekskluderende?

– Forsvarer jeg en bredere livssynsdefinisjon enn Gran? På en måte, ja, på andre måter, ikke nødvendigvis, skriver Arild Tornes.