Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Kirsten E. L. Elgstøen: La det være konfirmantenes aksjon

Det viktige må være å se hva som faktisk skjer, hvem som gjør en innsats, satse på dem og smitteeffekten av at en fremhever hva andre har gjort, skriv...

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 28.05.2008 kl 19:00

Det viktige må være å se hva som faktisk skjer, hvem som gjør en innsats, satse på dem og smitteeffekten av at en fremhever hva andre har gjort, skriver Kirsten E. L. Elgstøen.

Publisert: 28.5.2008

I forbindelse med mobiliseringen rundt Frihetsaksjonen vil jeg gjerne kommentere Hovedstyrets hovedpoeng om at altfor mye av de innsamlede pengene går med til drift av selve aksjonen. Hvis så er tilfelle, er aksjonen dårlig organisert ovenfra, penger brukes på unødvendige ting, og administrasjonen kan gjøres mye enklere og bedre. Dette stemmer med Statskonsults evalueringsrapport fra 2007, som har en rekke kommentarer om akkurat det. Poenget må være, som Kirsten Resaland sier i forrige innlegg, å bruke mindre penger enn en samler inn.

Hovedstyret er også veldig opptatt av at alle lokallagene må være med. Hvorfor det? Det er over 50% oppslutning! I hvilke andre foreninger og lag opplever man at halvparten av medlemmene slutter opp om et frivillig tiltak? Til sammenlikning var valgdeltagelsen i 2007 på 61,7%, det holder i massevis i et demokratisk samfunn.

Det viktige må være å se hva som faktisk skjer, hvem som gjør en innsats, satse på dem og smitteeffekten av at en fremhever hva andre har gjort. Det fremgår også tydelig av Statskonsults rapport at det positive engasjementet øker dess nærmere selve innsamlingsarbeidet en kommer, og altså er høyest hos konfirmantene. Det er ikke bare noe vi sier. Statskonsults første anbefaling er også å intensivere aksjonen og gjøre den til en viktigere sak for HEF

Siden Thalberg i et tidligere innlegg etterlyste konkrete forslag til hvordan en skal løse problemene for å kunne fortsette med FA, har jeg en liste her:

o Først og fremst å satse på færre ledd i administrasjons- og informasjonskjeden. La det være konfirmantenes aksjon - det er de som er mest opptatte av den!

o Lag en sentral aksjonskomité av folk som har holdt på med aksjonen i praksis og vet hva som trengs. La denne komitéen få e-postadressene til alle kurslederne og sende informasjon direkte til dem, med kopi til lokallag og fylkeslag.

o I de to største fylkeslagene, Oslo og Akershus, bør det være en egen komité. De har veldig mange konfirmantgrupper, og står for den desidert største andelen av det innsamlede beløpet.

o Trykk opp plakater og brosjyrer som er tidløse, dvs. uten årstall, og la kurslederne fylle ut tid og sted for aksjonen i sin gruppe. Dropp girobrosjyrene, dem er det lite å hente på, eller la i det minste disse også være tidløse. Jeg selv har måttet kaste store mengder av disse fra de årene jeg har vært med, det er sløsing og ødeleggende for miljøet.

o Sørg for at materiellet er tilgjengelig allerede på kursledersamlingene, og at det er lett å bestille det.

o Dropp annonsering i avisene, det har bortimot null effekt, noe Statskonsult også påpeker. I 2006 ble det brukt 270 000 kr. bare til dette, bortkastede penger!

o Bruk heller noen titalls tusen kroner på å sende frilansjournalister til prosjektområdene for å lage reportasjer som de selger inn til lokalavisene rundt om, like i forkant av aksjonsperioden.

o Utvid denne til to eller flere uker for at det skal være lettere å få flest mulig med, og for at muligheten til å bli synlig i media blir større..

o Send konfirmantene selv opp i avisredaksjonene med brosjyrene, engasjementet og ansiktene sine, la dem fortelle hva de skal gjøre og hvorfor de vil være med på dette. Bombarder aviser, lokalradioer og lokal-TV med pressemeldinger (via e-mail!), tilby dem billetter til kick-off, konserter og andre evenementer, bruk Facebook og andre nettsteder.

o Sett Frihetsaksjonen på forsiden av www.human.no!

o Bruk nettsidene, spesielt ressurssidene for kurslederne, mye mer aktivt. Dette er noe den sentrale aksjonskomiteen bør få ansvar for, jeg ser for meg at den består av relativt unge mennesker som er fortrolig med aktiv bruk av nettet. Hyppig oppdatering er viktig!

Hvis det er et stort poeng å få alle med, må man gjøre Frihetsaksjonen til en obligatorisk del av konfirmantkursene, basert på det pedagogiske opplegget som er laget for formålet, og som HEF nettopp har kjøpt inn til bruk for konfirmantgruppene!

Lag en intern konkurranse om hvilken gruppe som klarer å samle inn mest pr konfirmant, hvem som finner på den beste og morsomste måten å gjøre det på o.l. Fjortiser liker konkurranser!

Mange av disse forslagene er tilfeldigvis nokså like de forslagene Statskonsult kommer med i sin rapport, som jeg altså har lest etter at denne debatten hadde pågått en stund. Så det er ikke bare jeg som tenker slik.

Kirsten Elisabeth Lunde Elgstøen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...