Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Iver Dreiås: HEF-medlemmer - 98% passive

Er det flere enn meg som lurer på hvorfor over 90 % av Human Etisk Forbunds medlemsmasse er passive? Publisert: 16.3.2009 Hittil har jeg tenkt at de...

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2009 kl 10:23

Er det flere enn meg som lurer på hvorfor over 90 % av Human Etisk Forbunds medlemsmasse er passive?

Publisert: 16.3.2009

Hittil har jeg tenkt at det henger sammen med at de fleste er medlemmer for å forhindre at vår del av "kirkeskatten" går til statskirka. Det er nemlig det svaret jeg oftest får dersom jeg spør noen av de over 70 000 medlemmene. Andre sier at de støtter et humanistisk livsssyn, og viser ofte til det humanistisk manifest (vedtatt i 2006).

De fleste har i likhet med meg sikkert ikke studert hele manifestet kjempenøye, like lite som vi har lest heile bibelen, eller mer aktuelt i disse dager heile Koranen.

I et langt og innholdstungt innlegg minner hovedstyremedlem Baard Thalberg oss om at vi heller ikke har lest alle styrepapirer, vedtekter, arbeidsprogram, landsmøtepapirene eller alle PAP-ene gjennom forbundets over 50 år. I dette faktum finner han både trøst og forklaring på hvorfor han og generalsekretær Mile blir misforstått av så mange.

Begge anbefaler de som kjent en endring av politiets uniformsreglement slik at den kan bli mer religiøs enn den allerede er. Likeså bør alle forstå hvorfor det er en naturlig for HEF å kjempe for flere religiøse skoler i landet. Det er nemlig helt i tråd med HEFs prinsipper hevder han.

Med sitt pedagogiske innlegg har Thalberg fått meg til å forstå mer av medlemsmassens passivitet: vi er ikke intelligente nok, og vi har ikke lest nok!

Mitt inntrykk av den jevne HEFer er at de fleste liker å tenke sjøl, og de liker ideen om den fri tanke, og mange mener mye. Noen av de mest oppegående , inkludert flertallet av fylkeslederne har kanskje fått med seg hovedessensen i humanistmanifestet:

"Humanister kjemper for livssynsfrihet, som inkluderer retten til frihet fra religion."

Ifølge Thalberg har vi i tillegg til å ha lest lite også skjønt lite.

Iver Dreiås

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...