Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Erni Gustafson: Religionens innflytelse øker i Israel

den meget sterke tendens vi nå ser i det israelske samfunnet er at jødisk religiøs lov, halacha, får en alt sterkere innflytelse. Publisert: 15.4.200...

Publisert:

Sist oppdatert: 15.04.2009 kl 09:45

den meget sterke tendens vi nå ser i det israelske samfunnet er at jødisk religiøs lov, halacha, får en alt sterkere innflytelse.

Publisert: 15.4.2009

Kommentar til Øyvind Strømmens svarmitt innlegg.

Der er en fornøyelse å ha en meningsutveksling uten å måtte "forsvare" den palestinske motstanden. Det synes som om Strømmen og jeg er enig i det meste. Jeg vil her bare gi en liten sluttkommentar. Strømmen skriver at "mykje av israelsk sionisme ber preg av langt meir tradisjonell nasjonalisme, og mykje av han er sekulært orientert. Han har soleis meir til felles med arabisk og palestinsk nasjonalisme slik denne vert uttrykt i andre organisasjonar - til dømes Fatah - enn han har med den sterkt religiøst orienterte ideologien Hamas står for."

Dette var nok rett for en stund siden. Men den meget sterke tendens vi nå ser i det israelske samfunnet er at jødisk religiøs lov, halacha, får en alt sterkere innflytelse. Blant annet så synes dette i IDFs (den israelske hæren) sterke involvering i de jeshivas som er av hesdertypen. Dvs. religiøse opplæringssenter (av litt samme slag som de islamske madras) som også gir en meget grundig våpenskolering. Studenter fra disse jeshivas utgjør nå til dags den største delen av hærens nyrekruttering av offiserer. Og det er også her, og blant de religiøse fanatikerne i bosettingene på vestbredden, som halachatenkingen står sterkest. Med den nye ekstreme regjeringen i Israel er det trolig vi får en ytterligere "religiøsisering" av den israelske statens innenriks- og utenrikspolitikk.

Erni Gustafson

(På grunn av påskepausen er innlegget publisert seinere enn det ble mottatt.)

Debatt Vis flere

DEBATT: Trenger alle livssyn å være gjensidig ekskluderende?

– Forsvarer jeg en bredere livssynsdefinisjon enn Gran? På en måte, ja, på andre måter, ikke nødvendigvis, skriver Arild Tornes.