Kontakt
Anders Stjernholm og Ateistisk selskab gjør det enkelt å melde seg ut av den danske Folkekirken på nettstedet "Udmeldelse.dk".
– Vi er sterkt bekymret, sier sogneprest Lena Kjems. Rundt 3000 har meldt seg ut så langt.
Even Gran
Publisert: 12.04.2016 kl 15:06
Sist oppdatert: 13.04.2016 kl 10:24
Domprost i Viborg, Thomas Frank, legger ikke noe imellom når han skal beskrive utmeldingskampanjen til danske Ateistisk selskab. Han mener den er en «ynkværdig forestilling» og et uttrykk for «en sjældent set egoisme og asocialitet».
– Hadde de i sin hets bare vært så modne at de heller hadde oppfordret folk til å konfrontere sin egen sogneprest. Men det har de ikke mot eller redelighet til. Isteden misbruker de den fattige tidsåndens søken etter raske og lettvinte løsninger framfor reell dialog, skriver domprosten i et innlegg i Kristeligt Dagblad.
Frank mener det er merkelig at Ateistisk selskap «mobber på denne måten» når de i mange andre sammenhenger påberoper seg å være intellektuelt overlegne.
– Kanskje vitner dette om en avmakt og et mindreverdighetskompleks overfor en institusjon som verken er kjent for å være voldelig eller gjøre motstand, antyder domprosten.
Les svaret fra Ateistisk Selskab her.
Utgangspunktet er en kampanje fra det danske Ateistisk selskab. På nettsiden Utmeldelse.dk kan folk fylle ut navnet sitt og melde seg ut. Det har rundt 3000 allerede gjort, forteller talsperson for Ateistisk selskab, Anders Stjernholm, til Kristeligt dagblad.
Utmeldingskampanjen er blant annet markedsført på busser i Århus – Danmarks nest største by.
Disse bussene har kjørt rundt i Århus i det siste. Foto: Ateistisk selskab
Kristeligt dagblad intervjuer flere bekymrede representanter for den danske Folkekirken om utmeldingsaksjonen til ateistene.
– Dette har jeg ikke opplevd før. Hver eneste utmelding betyr noe for oss som kirke. Det har blitt så lett for oss i dag å klikke oss bort fra hverandre på nettet. Jeg har ikke noe imot kampanjer som legger opp til en samtale om tro, men å oppfordre folk til å melde seg ut, slik Ateistisk selskab gjør, synes jeg er feil og ukultivert, sier domprost Thomas Frank i intervju med avisa.
Sogneprest Lena Kjems i Vejlby Sogn nord for Århus er sterkt bekymret. I løpet av de første ukene i mars hadde de 14 utmeldelser som direkte kan knyttes til kampanjen, forteller hun.
– Det virker som om denne kampanjen har fått mer effekt enn tidligere. Samtidig er det vanskelig for oss å ta til motmæle. Det viser at Folkekirken er sårbar overfor kampanjer av denne typen, sier hun.
Biskop i Ribe Stift, Elof Westergaard, mener også det er grunn til å ta situasjonen alvorlig. Han maner folk til å tenke på hvor viktig Folkekirken er for det danske kulturelle fellesskapet.
– Selv om vi ikke kan forhindre denne typen kampanjer, er det viktig at vi kommuniserer tydelig hvilke konsekvenser det har å melde seg ut. Ikke som en trussel, men ganske enkelt som en opplysning om hva det vil si ikke lenger å være en del av det historiske og kulturelle felleskapet kirken representerer. Det handler ikke bare om begravelser, opplyser Westergaard.
Rent økonomisk betyr 3000 utmeldte på grunn av kampanjen et tap for den danske folkekirken på ruundt ni millioner danske kroner, skriver Kristeligt dagblad.
Danmark finansierer statskirken sin på en annen måte enn i Norge. I Danmark betaler kirkemedlemmene kirkeskatt over skatteseddelen – en skatt ikke-medlemmer slipper. Så hvis man melder seg ut av Folkekirken, kan man altså spare penger. Tusenvis av kroner årlig, viser det seg.
Ateistisk selskab har i lang tid hatt en «kirkeskattsberegner» liggende ute på sine nettsider, der folk kan gå inn og regne ut hvor mye penger de vil spare ved å melde seg ut.
Talsperson Anders Stjernholm er tydelig på at han ikke har noe imot at folk fortsetter å være medlem av Folkekirken. Han vil bare tilby folk som reelt sett ikke er kristne, eller som er kritisk til Folkekirken, en mulighet til å melde seg ut.
– Selsagt skal du ha full anledning til å tilbe Gud og prøve å finne ut av hva denne guden ønsker, og det kan jo også tenkes at du synes Folkekirken gjør en god jobb i samfunnet. Men hvis du ikke synes det. Hvis du for eksempel ikke synes Folkekirken burde konfirmere 13-åringer, eller blande seg i undervisningen i skolen, så vil det være en grunn til å melde seg ut av Folkekirken, og det har vi nå gjort lettere en noensinne før, sier Stjernholm i en video på Udmeldelse.dk.
Kampanjen retter seg inn mot spørsmålet om hvorvidt det finnes en gud. Foto: Ateistisk selskab
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.