Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Christina Dahl: Lucia-feiring er en meningsløs skikk

Det jeg reagerer på med nåtidens feiring, er bevisstløsheten. Vi adopterer helt ukritisk for oss meningsløse skikker, uten å vite hvorfor. Og det, Bru...

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 16.12.2009 kl 14:34

Det jeg reagerer på med nåtidens feiring, er bevisstløsheten. Vi adopterer helt ukritisk for oss meningsløse skikker, uten å vite hvorfor. Og det, Brun-Pedersen, er det ikke greit å la kirka få gjøre mot ungene våre!

Publisert: 16.12.2009

Vi har akkurat lagt bak oss en av årets rareste feiringsdager, dagen til minne om Den hellige Lucia av Syrakus. Den har ingenting med jula å gjøre, den var bare tilfeldigvis dødsdagen før Lucia. Men som normalt med alt som har med "tradisjoner" å gjøre, sauses etterhvert alt mulig sammen til en eneste nesten ugjennomtrengelig graut, hvor det blir vasnkelig å sortere ut hva som opprinnelig hører til hvilken tradisjon. Fra gammelt "norsk" har vi Lucifer, som delvis av navnelikhet ble blanda inn, og siden datiden oppfattet 13.desember som vintersolverv, og dermed årets lengste og mørkeste natt, ble 13. desember uhyre farlig.

Uansett, den moderne Lucia-feiringa i Norge er en blek avskygning av den katolske, men skikken med utkledt Luciaprinsesse kommer antagelig via Sverige fra Tyskland, hvor kvitkledtheten skyldes en sammenblanding med at det var vanlig å kle opp ei lita jente i hvitt for å symbolisere Jesusbarnet. Ny lapskaus.

Legendene om Lucia impliserer bl.a. at hun ble dømt til døden, men bødlene "feilet" gang på gang. Det ble prøvd med både brenning, kokende olje og sverd, men "Gud reddet henne" som det står på katolikkenes egne sider. Til slutt døde hun. Det sies ingenting om "Gud" reddet henne fra smerter også, eller om hun led like mye som hun strengt tatt burde, med all denne torturen. Men siden hun til slutt døde likevel, hvorfor da hindre henne i å dø de første gangene? Var "han" ikke sterk nok til å redde henne den siste gangen? Hvorfor lot han henne dø? Hadde ikke hans makt blitt mer åpenbar dersom han hadde berget henne for godt? Legendene er altså fullstendig fri for logikk, slik det meste av religionen er.

Vårt Land hadde 13.12 en sak om Luciadagen, hvor blant andre Jens Brun-Pedersen ble intervjuet, og han uttalte følgende:

- Vi ser ingen grunn til å hisse oss så voldsomt opp over dette. Jeg synes dette er både søtt og koselig, sier forbundets pressetalsmann, Jens Brun-Pedersen.
[...]
- Jeg har vel en mistanke at dette brer seg fordi skolene ikke er klar over hva dette er og at man tar det mer som et maskeradespill. Jeg tror ikke innholdet blir tatt så veldig seriøst og dermed er det ganske uskyldig.

Konserter, sang og musikk, lys, barnebakte kaker osv er søtt og koselig, det er ingen tvil om det. For min del hadde det riktignok være adskillig triveligere dersom bakteppet for denne markeringa ikke hadde vært gjennomsyra av tortur, grusomhet og død.

Det vi faktisk har her, er en makaber historie (som katolikkene klarer å omtale som "vakker"!!?) om både menneskelig grusomhet og guddommelig ettellerannet (grusomhet/likegyldighet/nederlag, velg sjøl), og dette klarer Brun-Pedersen å omtale som "søtt, koselig og uskyldig".

Det i seg sjøl er for meg helt ubegripelig.

En annen sak er at jeg ikke har noe imot bevisst markering av slikt, hvis man faktisk oppfatter det som overjordisk og vakkert. Men det jeg reagerer på med nåtidens feiring, er bevisstløsheten. Vi adopterer helt ukritisk for oss meningsløse skikker, uten å vite hvorfor. Og det, Brun-Pedersen, er det ikke greit å la kirka få gjøre mot ungene våre! Det er jo det de gjør i alle andre sammenhenger også: Sniker trosopplæring inn bakvegen!

Da har katolikkene sjøl et mye mer fornuftig syn på vår "feiring" av Lucia enn Brun-Pedersen har:

- Det er hyggelig at andre får øynene opp for helgenenes verdi. Men jeg tror ikke Den norske kirke har et helt avklaret syn på hva de lærer om helgener, eller om martyriet til Lucia egentlig stikker så dypt i barnehagefesten for Lucia.
(Pater Pål Bratbak i Oslo Katolske bispedømme i samme Vårt Land.)

Christina Dahl

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...