Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Sanal Edamaruku har vært i Norge den siste uka. Her i samtale med Fritanke.no i kantina på Humanismens hus i Oslo.
 Foto: Kirsti Bergh

Sanal Edamaruku har vært i Norge den siste uka. Her i samtale med Fritanke.no i kantina på Humanismens hus i Oslo. Foto: Kirsti Bergh

Har fornærmet katolikker:

Blir arrestert straks han kommer til India

Sanal Edamaruku har fornærmet katolikker i India. Han mener de ikke har sjanse i retten, men han risikerer å sitte årevis i fengsel før saken kommer opp. Derfor har han flyktet til Finland.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2013 kl 18:37

– Jeg følte meg ikke trygg før flyhjulene lettet fra asfalten. Da sovnet jeg, og sov hele veien fra Dehli til Helsinki, forteller Sanal Edamaruku.

Den siste uka har han vært på besøk i Norge for å fortelle historier om overtro i India, og hvor enkelt det ofte er å avsløre de «miraklene» som folk tror på. Han har holdt to foredrag i Oslo, og har også besøkt Bergen og Trondheim. Det er Foreningen Skepsis som har invitert han.

Edamaruku er først og fremst kjent for å ha avslørt en indisk trollmann som lovte å drepe ham med «svart magi» på direktesendt tv. Ratingen til kanalen India TV gikk rett til topps mens trollmannen mer og mer desperat prøvde ulike mantraer og besvergelser mot ham, mens Edamaruku smilte og lo. Til slutt måtte trollmannen gi opp og erklære at Edamaruku trolig var beskyttet av noen «veldig mektige guder», hvorpå Edamaruku bemerket at er ateist.

Hissig debatt

I fjor fikk han nok en gang den indiske nasjonen søkelys på seg, da han avslørte hemmeligheten bak et katolsk «mirakel» i Mumbai. I mars 2012 begynte det nemlig å dryppe vann fra tærne på et krusifiks ved en katolsk kirke i Mumbai.

Troende samlet seg og drakk vannet i håp om bedre helse og lykke i livet. Etter hvert som fenomenet begynte å vokse, ble Edamaruku tilkalt av en tv-stasjon. Han kunne avsløre at det var kloakkvann som ble trukket mot krusifikset av kapillærkraften. Dermed stoppet valfartingen til det dryppende krusifikset og drikkingen av det «hellige vannet» sluttet like fort som det hadde startet.

Det hele ble filmet og sendt på tv, noe som naturlig nok ble svært ydmykende for den lokale katolske kirken som hadde brukt det dryppende krusifikset for hva det var verdt, holdt prekener og samlet inn allmisser fra de troende.

Noen dager etter avsløringen, ble det arrangert en tv-debatt der Edamaruku stilte mot flere representanter fra den katolske kirken. Debatten gikk delvis på hindi og engelsk, og kan sees her.

– Det ble hett. Vi fyrte hverandre opp. Husk at det var bare meg mot alle dem. Jeg ble etterhvert ganske kritisk og nedlatende mot dem. For det første hadde jeg ydmyket dem ved å avsløre dette «mirakelet», og rett etterpå kom jeg med noen kritiske merknader til presten, selv om jeg prøvde å være forsiktig fordi det var en anspent situasjon, forteller han.

Under debatten krevde katolikkene at Edamaruku skulle be om unnskyldning.

– Det ville jeg selvsagt ikke, og stemningen ble stadig mer hissig. Blant de tingene jeg sa var at kirken historisk sett har motarbeidet vitenskapen. Jeg anklaget dem også for å dyrke mirakler i den hensikt å få folk til å gi penger. Jeg anklaget dem videre for avgudsdyrkelse, som er forbudt i religionen deres, i og med at de tilber statuer og et henrettelsesinstrument som korset, sier Edamaruku til Fritanke.no

Arrestordre i Mumbai

Etter at han hadde sagt dette, kom truslene om saksøking fra de katolske tv-debattantene. India har strenge blasfemilover. De er lite brukt. Sist noen ble dømt etter dem var i 1958, og da mot den sørindiske rasjonalisten Periyar Ramasamy, forteller han.

Men det var altså blasfemiloven katolikkene nå dro fram. Og det viste seg at de greide å finne en måte å ta ham på. Ifølge indisk lov kan nemlig ethvert politikammer kreve en person arrestert i sitt område, uten rettslig kjennelse. Det holder bare med en forhåndsundersøkelse som politiet selv kan ta seg av.

Edamaruku forteller at katolikkene fra Mumbai tok kontakt med sytten politikamre i byen. Fjorten av dem avviste saken umiddelbart, men tre bekreftet at de ville arrestere ham i påvente av en rettssak.

Hjemme i Dehli fikk Edamaruku greie på at katolikkene i Mumbai hadde tatt kontakt med kriminelle som skulle kidnappe ham i Dehli og ta ham med til Mumbai slik at han kunne bli arrestert. Han fikk også vite at det kunne tenkes at noen i fengselet kunne bli betalt for å drepe ham.

Det kunne han ikke ta sjansen på, og valgte derfor å gå i skjul. Katolikkene i Mumbai jobbet hele tiden med å få en arrestordre på ham i Dehli og i resten av landet også. Samtidig jobbet Edamaruku for å skaffe seg en forhåndskausjon som ville sikre han mot å bli arrestert før rettssaken kommer opp. Det ble et kappløp.

Flyktet til Finland

Det varte og rakk med forhåndskausjonen, og etterhvert ble situasjonen så uholdbar at han bestemte seg for å forlate landet. Han kunne ikke ta sjansen på at katolikkene vant gjennom med en landsomfattende arrestordre, før han fikk sin forhåndskausjon.

– Jeg hadde allerede noen avtaler om foredrag i Nederland og Polen noen uker fram i tid, men fant ut at jeg måtte komme meg ut av India tidligere. Situasjonen ble for truende. Jeg tok kontakt med venner i utlandet. Jeg planla først å dra til Storbritannia eller USA, men fikk vite at det tok flere uker å få visum. Det hadde jeg ikke tid til. Så ble jeg reddet av min gode venn Pekka Elo i Finland. Jeg tror han måtte ha snakket med de riktige folkene, for da jeg tok kontakt med den finske ambassaden i Dehli fikk jeg visum på timen. Jeg kjøpte flybillett til Helsinki morgenen etter, og dermed var jeg ute av India, forteller han.

Før han dro til flyplassen sjekket han om det lå noen beskjeder om at han skulle arresteres hvis han prøvde å reise ut. Det gjorde det ikke, formelt, men han fikk greie på at folk som samarbeidet med katolikkene uformelt hadde tatt kontakt med folk på flyplassen om at han skulle holdes igjen hvis han dukket opp. Derfor sørget Edamaruku for å få en offentlig kjennelse på at han hadde rett til å reise hvor han vil.

– Jeg hadde ganske høy puls da jeg sjekket inn. Jeg følte meg ikke trygg før hjulene lettet fra bakken. Da sov jeg hele veien til Helsinki. Heldigvis gikk det bra, sier han.

Toppen tre år

Da han kom til Finland tenkte han først at han bare skulle være der i noen uker fram til han fikk forhåndskausjonen han hadde jobbet for. Isteden fikk han etter noen dager vite at katolikkene hadde vunnet gjennom, og at det nå var en arrestordre på ham over hele India. Dermed ble oppholdet i Finland lenger enn han hadde tenkt seg.

– Reiser jeg til India nå, blir jeg arrestert med en gang. Det eneste jeg ønsker er at rettssaken skal komme opp. Da vil katolikkene tape. Det tror jeg de vet selv også. Dette er bare noe de har satt igang for å trakassere og plage meg, sier han.

– Hvor lenge kan dette pågå? Kan denne arrestordren bli stående for alltid, slik at du aldri kan reise tilbake?

– Nei, heldigvis ikke. Den går ut etter tre år. Men jeg vil jo gjerne reise tilbake før det. Jeg håper og tror rettssaken kan komme opp, eller at saken kan frafalles før den tid, sier han.

– Jeg synes de skal være takknemlige for at jeg fikk stoppet dem fra å få folk til å drikke kloakkvann.

Har blitt en stor sak

Sanal Edamaruku forteller at saken har fortsatt å vokse i India etter at han forlot landet. Den har blitt diskutert på riksdekkende tv flere ganger, og har blitt en stor sak. Opp mot 90 prosent i leseravstemninger har støttet hans sak. Saken har også blitt tatt opp i regjeringen, forteller han.

– Jeg vet at statsråd Sashi Tharoor støtter min sak. Den indiske forfatterforeningen og en rekke kjendiser og innflytelsesrike personer har engasjert seg. Jeg har også fått støtte fra lederen fra John Dayal, den tidligere lederen av All India Catholic Union som jeg har vært i harde debatter med mange ganger. Han er uenig med meg, men mener denne saken er absurd. Se en av debattene her (engelsk).

– Hvorfor vil ikke regjeringen gripe inn? Det er jo kun politiet som har satt denne arrestordren på deg. Domstolene har jo ikke vært involvert?

–Det er veldig mange katolikker i Mumbai-området som er veldig sinte, og det kan tenkes regjeringen ikke tør utfordre dem. Jeg vet ikke. Katolikkene utgjør bare 2,3 prosent av befolkningen, men de er en ganske mektig velgergruppe, sier han.

– Katolikkene sier at de vil droppe saken hvis du ber om unnskyldning. Er det noe du vurderer?

– Selvsagt ikke. Jeg kan ikke be om unnskyldning for å ha argumentert saklig for hvorfor det dryppet kloakkvann fra denne statuen. De andre tingene jeg har sagt om den katolske kirken er helt legitim kritikk. Jeg kan selvsagt ikke be om unnskyldning for det, sier han.

Edamaruku forteller videre at katolikkene, den første dagen da det vanndryppende krusifikset ble avslørt, tilbød ham en øks for å sjekke om det var noe vann inni statuen.

– Det hadde blitt litt av noen tv-bilder, ikke sant, med meg som hugde ned en Jesus-statue. Jeg sa selvsagt nei til det. Jeg var veldig forsiktig den første dagen, for jeg skjønte at det var pinlig for dem. Det var i tv-debatten etterpå at det ble litt mer hissig. Men heller ikke der sa jeg noe jeg bør be om unnskyldning for. Jeg synes katolikkene heller bør argumentere saklig mot det jeg har sagt. Hvis jeg har tatt feil, innrømmer jeg det gjerne. Jeg synes de skal være takknemlige for at jeg fikk stoppet dem fra å få folk til å drikke kloakkvann, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.