Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
På Litteraturhuset mandag den 11. februar kl. 1900. kan du oppleve Darwin med alle sanser, ikke bare med hodet.

På Litteraturhuset mandag den 11. februar kl. 1900. kan du oppleve Darwin med alle sanser, ikke bare med hodet.

Alle sanser skal fylles med Darwin

– Jo mer jeg leser om Darwin, jo mer fantastisk blir han, sier Åse Kleveland. På mandag er det klart for en musikalsk hyllest til tidenes mest betydningsfulle vitenskapsmann.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.02.2013 kl 14:33

Hvert år, på Charles Darwins fødselsdag den 12. februar, feires Darwin-dagen. I Norge har Biologisk institutt ved Universitetet i Oslo stått for den mest omfattende markeringen, vanligvis gjennom faglige foredrag.

I år blir det en ny vri i Oslo. Human-Etisk Forbund, og da spesielt styreleder Åse Kleveland, har engasjert seg, og da blir det ikke bare faglige foredrag, men også musikk. På mandag er det klar for arrangementet Darwin for full musikk på Litteraturhuset.

– Darwin elsket musikk, og så på mennesket som et musikalsk dyr. Han hevdet at rytmer, toner og lyder er selve urspråket. Derfor treffer musikken oss så sterkt. Vi i Human-Etisk Forbund ønsker med dette å utvide de rasjonelle og naturvitenskapelige sidene ved Darwin med noe annet, mer opplevelsesbasert, sier Åse Kleveland til Fritanke.no.

Det er et viktig prosjekt for styrelederen å forene humanismens rasjonelle og vitenskapelige sider, med det som har med opplevelser å gjøre.

– Vi har hatt stor suksess med kampanjer som Ingen liker å bli lurt, men som livssynsorganisasjon må vi også minne oss selv og andre på at menneskelivet også handler om å oppleve, se og føle, sier Kleveland.

Kleveland mener at alt dette kommer sammen på en veldig fin måte i Darwin.

– Hos ham er det naturvitenskapelige godt forent med andre ting som gir livet mening, som for eksempel musikk. Det er denne syntesen vi skal prøve å få fram under det som skal skje på Litteraturhuset på mandag. Darwin er i høyeste grad vår mann, og da er det helt naturlig at Human-Etisk Forbund engasjerer seg i dette, sier hun.

Appell til hele mennesket

Det blir altså en syntese av musikk og vitenskap tilhørerne vil oppleve på mandag. Men hvordan vil dette arte seg?

– Det vil jeg ikke si for mye om, men det blir foredrag illustrert med musikk. En slags populærvitenskapelig konsertforestilling, om du vil. Foredragene er illustrert med bilder og lyd, og så kommer det musikkinnslag innimellom. Vi håper det hele vil bli en god opplevelse av musikk bundet dette sammen med Darwins teori om artenes opprinnelse, sier Kleveland.

– Når man bygger opp en slags høytidsstemt opplevelse rundt humanismens syn på menneskets tilblivelse, spiller man da på noen av de samme strengene som kirken gjør under gudstjenesten?

– Jeg er i grunnen ikke så opptatt av hva kirken driver med. Jeg er mer opptatt av hva vi gjør. Det er ikke noe nytt innen kunsten at man ønsker å kommunisere med hele mennesket. Vi i Human-Etisk Forbund blir ofte beskyldt for å appellere for mye til fornuften og rasjonaliteten. Det prøver vi å gjøre noe med her. Det samme skjer også under en rockekonsert, for eksempel. Det er lys, lyd og meningsinnhold. Det handler om å erkjenne med alle sanser, også følelsene, understreker Kleveland.

Hun understreker at det ikke blir mulig å kjøpe billetter på forhånd.

– Billettene blir kun solgt i døra og koster 100 kroner. Det er begrenset plass, kun ca. 200 seter, så det lønner seg å være tidlig ute, sier styrelederen.

Faglig seminar dagen etter

Darwin-feiringen fortsetter på Blindern tirsdag den 12. februar, den egentlige Darwin-dagen. Da blir det faglig seminar på Blindern, også det med professor Henkjan Honing fra Nederland. Honing holder også et ekstra foredrag kl. 1515 på mandag, rett før Darwin-konserten.

Darwin-dagen markeres også ved Universitetet i Tromsø. Universitetet i Bergen har avlyst årets Darwin-markering. Det ser ikke ut til å være tradisjon for å markere Darwin-dagen andre steder i Norge.

Internasjonalt markeres Darwin-dagen mange steder. Se oversikt og mer info om Darwin-dagen her.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.