Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Charles Darwin revolusjonerte vitenskapen i 1859.

Charles Darwin revolusjonerte vitenskapen i 1859.

2009 er det store Darwin-året

I 2009 er det 150 år siden Charles Darwin kom ut med sitt banebrytende verk om artenes opprinnelse. I tillegg er det 200 år siden han ble født.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.02.2009 kl 10:31

I år er det 150 år siden Charles Darwins ga ut boka Artenes opprinnelse. Den 12. februar er det i tillegg 200 år siden han ble født.

1859, det året Artenes opprinnelse kom ut, ble et vannskille i vitenskapen. Endelig hadde noen, på en vitenskapelig begrunnet og logisk konsistent måte, greid å forklare det uendelige og spesialtilassede mangfoldet av liv på denne planeten.

Enkel, genial og ... begrunnet

Darwins forklaring var genial ikke bare fordi den forklarte hvorfor livet er så mangfoldig og spesialtilpasset. Han gjorde det i tillegg med utgangspunkt i en ganske enkel mekanisme; Den best tilpassede overlever. Individer med egenskaper som gir dem en liten fordel i kampen for tilværelsen, vil i større grad føre sitt arvemateriale videre. Over lang tid vil dette føre til det mangfoldet vi ser.

Darwins teori var revolusjonerende også fordi den fravristet kirken ett av dens hovedargumenter for Guds eksistens, nemlig at livsmangfoldet på jorda i seg selv var et bevis for at det finnes en skaper.

Et annet poeng som var vanskellig å svelge for kirken, var at Darwins teori plasserte mennesket som en del av dyreriket. Dette stred sterkt mot kirkens lære som forkynte at mennesket var unikt, med sjel og fri vilje, og var gitt i oppgave av Gud å herske over dyrene og naturen.

Etter de 150 årene som har gått siden 1859 har imidlertid teorien bare styrket seg. Det er i dag ingen reell, faglig uenighet om at livet på jorda har utviklet seg i tråd med Darwins evolusjonslære. Til tross for at Nobelprisen ligger klar til den som greier å dokumentere en annen forklaring, er det ingen som har greid det ennå. Forskningen støtter Darwins evolusjonslære entydig.

Etterhvert har også de fleste religiøse akseptert at Darwins teori er den beste forklaringen. De har funnet måter å forene evolusjonlæren med teologien på.

To nye Darwin-bøker på norsk

Darwin-jubileet blir markert på ulikt vis nå i februar, både nasjonalt og internasjonalt.

NRK har satt av hele onsdag 4. februar på NRK P2 til Darwin-programmer. Kanalen sender direkte fra Litteraturhuset i Oslo. For de som synes det er litt underlig å feire at en vitenskapsmann ga ut en bok for 100 år siden, så vil for eksempel professor i biologi, Nils Christian Stenseth forklare dette kl. 0930. Se hele programmet for NRK P2s Darwin-feiring her.

Den 11. og 12. februar arrangeres det store Darwin-jubileet på Universitetet i Oslo. Her vil det i hovedsak bli vitenskapelige foredrag med representanter fra Storbritannia, USA, Tyskland, Frankrike, Sveits, Østerrike og New Zealand.

Det blir også tid til en boklansering. Dag O. Hessen, Thore Lie og Nils Christian Stenseth presenterer boka "Darwin: verden ble aldri den samme" kl. 0950.

Humanist forlag lanserer også Darwin-bok på Darwins fødselsdag: Erik Tunstads bok Darwins teori. Evolusjon gjennom 400 år, tar for seg evolusjonstanker om naturen før, under og etter Darwin.

Men det er ikke bare i Oslo det skjer. Den 12. februar holder professor Øystein Elgarøy, i anledning jubileet, et foredrag på Hamar. Det er Hamar og omegn HEF som arrangerer. Elgarøy skal snakke om noe av det mest grunnleggende av alt, nemlig: "Må universet ha en skaper?". Elgarøys eget svar var et klart ja, inntil ganske nylig. Les mer her.

En gjeng unge biologer har, i anledning jubileet, tenkt å gjenta Darwins reise rundt Sør-Amerika og til Galapagos-øyene der han for alvor kom på sporet av evolusjonsteorien.

Universitetet i Bergen har også satt av en en hel dag til å feire Darwin.

I Trondheim blir det Darwin-utstilling på Vitenskapsmuseet og Darwin-foredrag både 11. februar, 5. og 21. mars.

Darwin-dagen er stor i USA
Også i andre deler av verden feires Darwin. I USA, der religiøst inspirert kreasjonisme står mye sterkere enn her, legges det stor vekt på å markere Darwin nå i jubileumsåret. Les mer her.

Andre Darwin-arrangement:

html .fb_share_link { padding:2px 0 0 20px; height:16px; background:url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat top left; }Del på Facebook