Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
På nettsida Darwin Day Celebration kan du lese mer om markeringen.

På nettsida Darwin Day Celebration kan du lese mer om markeringen.

Gratulerer med Darwin-dagen!

#I dag, den 12. februar, feires Darwin-dagen over hele verden. I Norge blir dagen markert med arrangementer i Hamar, Tromsø, Bergen og Oslo. Tekst: ...

Publisert:

Sist oppdatert: 11.02.2008 kl 15:31

I dag, den 12. februar, feires Darwin-dagen over hele verden. I Norge blir dagen markert med arrangementer i Hamar, Tromsø, Bergen og Oslo.

Tekst: Even Gran
Publisert: 12.2.2008

Darwin-dagen er en feiring av Charles Darwins evolusjonsteori og vitenskapelig framgang generelt.

- Charles Darwin står bak den mest banebrytende vitenskapelige teorien noensinne. Han har fått oss mennesker til å forstå hvordan vi passer inn i naturen, og hvilke mekanismer som står bak den artsrikdommen vi finner. Dette er helt grunnleggende innsikt for å forklare vår eksistens og vel verdt å feire.

Dette sier biologiprofessor Nils Christian Stenseth. Han er ansvarlig for markeringen ved Universitetet i Oslo. Markeringen består av et faglig seminar med gjesteforelesninger fra Skottland, Tyskland, Østerrike, England og New Zealand.

I Bergen markeres dagen med å invitere elever ved videregående skoler til Institutt for biologi samt en rekke foredrag på Bergen museum. På kvelden blir det visning av filmen Menneske 2.0. på kulturhuset USF og debatt etterpå.

I Hamar blir det foredrag om darwinisme av Bjørn Bølviken på Gamle festiviteten kino, mens Tromsø museum arrangerte "Darwin-dag på museet" søndag den 10.2.

USA dominerer
Helt siden Darwins død i 1882 ble fødselsdagen hans sporadisk markert. Den 12. februar i årene 1909 og 1959 ble fødselsdagen hans ettertrykkelig markert sammen med henholdsvis 50- og 100-årsjubileet for utgivelsen av verket Artenes opprinnelse.

Det var imidlertid først rundt årtusenskiftet at "Darwin-dagen" ble en årlig markering, etter initiativ fra to Darwin-entusiaster; Amanda Chesworth and Robert Stephens. Hovedvekten av markeringene finner sted i USA, og blir forøvrig sterkt promotert av den amerikanske humanistbevegelsen.

Arrangementslista til Darwin-dagen viser at det blir 256 markeringer spredt over alle verdensdeler i dag. Langt over halvparten av dem er i USA. I Europa peker Italia seg ut med spesielt høy aktivitet.

Ekstra stor feiring neste år

I 2009 er det 200 år siden Darwin ble født, og 150 år siden Artenes opprinnelse kom ut. Da planlegges det naturlig nok en ekstra stor markering. Flere arrangementer er allerede i støpeskjeen. Les mer her.